Όταν φτερνίζεται το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του πλανήτη παθαίνουν πνευμονία, λέγεται ανά τον κόσμο. Παρουσιάζεται η ιστορική πορεία του σημαντικότερου δείκτη των ΗΠΑ, Dow Jones Industrial, με πληροφορίες από το 1896, οπότε και εμφανίστηκε αρχικά στην Wall Street Journal από τον Charles Dow. Πολλά ιστορικά γεγονότα άφησαν το σημάδι τους στην πολύχρονη πορεία του Dow, με κορυφαία την κρίση του 1929, τους δύο παγκόσμιους πολέμους, την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970, την μαύρη Δευτέρα του 1987, και τις δύο πρόσφατες αλλά και πανομοιότυπες κρίσεις στην Αμερικάνικη Οικονομία, των dot-com του 2000 και της κρίσης στη στεγαστική πίστη του 2008. Παρουσιάζονται επίσης μια σειρά ιστορικών γραφημάτων από το 1928…

 

Όσοι έχουν ασχοληθεί με τις ξένες αγορές γνωρίζουν το ρητό «Όταν φτερνίζεται η Νέα Υόρκη οι υπόλοιπες αγορές παθαίνουν πνευμονία». Τα τελευταία όμως δύο χρόνια οι παγκόσμιες αγορές ακολουθούν όχι τις εξελίξεις στην Νέα Υόρκη αλλά τις εξελίξεις στην Αθήνα. Παρακάτω, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε γιατί συμβαίνει αυτό το παράδοξο φαινόμενο. Tο σημείο κλειδί για την παγκόσμια οικονομία είναι αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ελεγχόμενα ή άτακτα -και συνεπώς πληρωθούν τα CDs. Aκόμα όμως και σε περίπτωση ελεγχόμενης χρεοκοπίας, η τελική απόφαση για το εάν έχει προκληθεί «πιστωτικό επεισόδιο» ώστε να πληρωθούν τα CDs ανήκει στην επιτροπή προσδιορισμών (ISDA), η οποία και θα εξετάσει το θέμα όταν θα της ζητηθεί από κάποιον που δραστηριοποιείται στην αγορά των CDS. Τα CDs (Credit Default Swaps) μεταφράζονται στα Ελληνικά ως Συμβάσεις Μεταφοράς Κινδύνου Αθέτησης Υποχρέωσης.

 

Καθώς ο πόλεμος στον χρηματοπιστωτικό κλάδο είναι ένας πόλεμος μεγέθους κεφαλαίου, το τεράστιο μέγεθος ενεργητικού που έχει ένα hedge fund ανοίγει τις πόρτες σε όλους τους επενδυτικούς χώρους. Απολαμβάνοντας προνόμια όπως χαμηλές προμήθειες συναλλαγών, φοροαπαλλαγές και κυρίως εσωτερική πληροφόρηση σε εξελίξεις μακροοικονομικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα. Στα πλαίσια της διασποράς κινδύνου και μείωσης του συνολικού ρίσκου που περιέχεται σε ένα χαρτοφυλάκιο χρησιμοποιούνται πολλές εναλλακτικές μέθοδοι επένδυσης. Τα hedge Funds είναι μια επιλογή στην κατεύθυνση αυτή. Το πρώτο hedge fund δημιουργήθηκε από τον Alfred W.Jones το 1949 στις ΗΠΑ και έκτοτε η ανάπτυξη τους είναι εντυπωσιακή (ειδικά την δεκαετία ’90). Αυτή την στιγμή σε όλο τον κόσμο λειτουργούν πάνω από 8.500 hedge funds...


Ο γενικός δείκτης IBOVESPA του χρηματιστηρίου της Βραζιλίας (BM&FBOVESPA) διαμορφώνεται στις 70.920 μονάδες κοντά στα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών. Αν καταφέρει και ξεπεράσει τα επίπεδα τιμών των 73.500 τότε εκτιμάται ότι θα μπορέσει να κινηθεί πολύ υψηλότερα μέσα στο 2011. Ο χρόνος θα δείξει το αν και το πότε θα πραγματοποιηθεί το εν λόγω χρηματιστηριακό ράλι.

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ

Σημειώνεται ότι στην λίστα του χρηματιστηρίου BM&FBOVESPA είναι εγγεγραμμένες 375 εταιρίες ως μέλη ενώ η κεφαλοποίηση του ανέρχεται σε περίπου 1 δις ευρώ.