Ο γενικός δείκτης IBOVESPA του χρηματιστηρίου της Βραζιλίας (BM&FBOVESPA) διαμορφώνεται στις 70.920 μονάδες κοντά στα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών. Αν καταφέρει και ξεπεράσει τα επίπεδα τιμών των 73.500 τότε εκτιμάται ότι θα μπορέσει να κινηθεί πολύ υψηλότερα μέσα στο 2011. Ο χρόνος θα δείξει το αν και το πότε θα πραγματοποιηθεί το εν λόγω χρηματιστηριακό ράλι.

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ

Σημειώνεται ότι στην λίστα του χρηματιστηρίου BM&FBOVESPA είναι εγγεγραμμένες 375 εταιρίες ως μέλη ενώ η κεφαλοποίηση του ανέρχεται σε περίπου 1 δις ευρώ.

 

ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά οι πιο σημαντικοί δείκτες για την οικονομία της Βραζιλίας με στοιχεία που βρέθηκαν για το 2010:

-8.150 ευρώ κατά κεφαλήν εισόδημα και €1,64 τρις ΑΕΠ αυξημένο 7,5% από το 2009.

-Εργατικό δυναμικό 104 εκ. άνθρωποι σε πληθυσμό 200εκ.

-Ανεργία 7% και κινείται πτωτικά.

-Πληθωρισμός 4,9% και κινείται πτωτικά.

-Δημόσιο χρέος 60,8% του ΑΕΠ και κινείται σταθεροποιητικά.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ                                          

-Οι χώρες B.R.I.C. μαζί με κάποιες τρίτες θεωρούνται ως η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας. Μεγάλοι επενδυτές και funds του εξωτερικού έχουν τοποθετηθεί και οι προσδοκίες τους είναι μεγάλες. Κοινό χαρακτηριστικό όλων, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης με υψηλό πληθωρισμό, πλουτοπαραγωγικές πηγές σε αφθονία, χαμηλό εργατικό κόστος και υποτιμημένα εθνικά νομίσματα.

-Σε περίπτωση συνέχισης της βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομίας η Βραζιλία μπορεί να κινηθεί εξαιρετικά επιθετικά όσο αναφορά την ανάπτυξη της και να επιτύχει ρυθμούς της τάξης του 5-7% ετησίως.

-Το νόμισμα της Βραζιλίας είναι το Ρεάλ (BRL) το οποίο έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα ισχυρά παγκόσμια νομίσματα ως συνέπεια της αυξανόμενης εισροής ξένου επενδυτικού κεφαλαίου στην χώρα αλλά και εξαιτίας του χαμηλού πληθωρισμού σε σχέση με την τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.

-Το κόστος διαβίωσης στην χώρα ανέρχεται περίπου στο 30% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου των 27.

-Η Βραζιλία είναι παραγωγός πετρελαίου με 2,6 περίπου εκ. βαρέλια  ημερησίως τα οποία υπερκαλύπτουν την εσωτερική της κατανάλωση και εξάγει το υπόλοιπο.

-Μειονέκτημα για την χώρα παραμένει η υψηλή εγκληματικότητα και οι ανισότητες κατανομής του νέου πλούτου που στο μέλλον μπορεί να οδηγήσουν σε πολιτικές αναταράξεις. 

 

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Χρηματιστήριο της Βραζιλίας (BM&FBOVESPAhttp://www.bmfbovespa.com

 

Investment & Technology Solutions 18/1/2011 

Share:
Go to Top