ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ

Πολλοί άνθρωποι του χώρου των επενδύσεων προσπαθούν να περάσουν την εσφαλμένη ιδέα ότι όλοι οι επενδυτές είναι κερδοσκόποι, καθώς όλοι οι επενδυτές αποσκοπούν στο κέρδος. Αυτό όμως είναι επικίνδυνο, γιατί διαβάλει την ίδια την επενδυτική φιλοσοφία που οφείλει να έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Στην παρούσα ανάλυση θα αναφερθεί πως φτάσαμε στην ουτοπία του γρήγορου κέρδους, αλλά και θα αποδειχθεί διεξοδικά γιατί ο επενδυτής και ο κερδοσκόπος αποτελούν δύο διαφορετικές έννοιες, που δεν πρέπει ποτέ να συγχέονται. Τέλος θα αναφερθούμε στις τηλεφωνικές πωλήσεις διάφορων επενδυτικών εταιριών, που ποτέ, μα ποτέ, δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε…

 

Γρήγορος Πλουτισμός, το ‘Ιερό Δισκοπότηρο’ της Εποχής μας

Ζούμε στην εποχή του γρήγορου κέρδους. Ετήσιες αποδόσεις μικρότερες του 15-20% θεωρούνται πλέον μηδαμινές από τους περισσότερους.

Γιατί όμως έχει γίνει αυτό;

Πολλοί είναι οι παράγοντες που συμβάλουν  στην αποθέωση του γρήγορου κέρδους, και αυτοί είναι οι σημαντικότεροι:

  • Η εκμηδένιση των τραπεζικών επιτοκίων και η σταδιακή απαξίωση της ιδέας της αποταμίευσης
  • Οι αντί-πληθωριστικές τάσεις (deflation) της παγκόσμιας οικονομίας που ιστορικά σχηματίζουν χρηματιστηριακές ‘φούσκες’
  • Η υψηλή μεταβλητότητα του μακροοικονομικού περιβάλλοντος
  • Ο χωρίς προηγούμενο παρεμβατικός ρόλος των Κεντρικών Τραπεζών, με αποτέλεσμα την διάχυση υπερβάλλουσας ρευστότητας στην οικονομία
  • Η εκτεταμένη χρήση των παραγώγων προϊόντων (derivatives) που ανέρχονται σήμερα παγκοσμίως σε περίπου 650 τρις δολάρια
  • Τα social-media που προβάλουν ψευδείς εικόνες ‘πετυχημένων’ κερδοσκόπων
  • Η χρηματιστηριακή μανία της γενιάς των Millennial που εκφράζεται κυρίως μέσω της πλατφόρμας RobinHood

 

Πως Διαφέρει ο Επενδυτής από τον Κερδοσκόπο;

Όπως αναφέρθηκε και αρχικά, σημαντικοί παράγοντες του χώρου προσπαθούν να περάσουν την ιδέα ότι όλοι οι επενδυτές είναι κερδοσκόποι, καθώς όλοι οι επενδυτές αποσκοπούν στο κέρδος. Στην πραγματικότητα ένας επενδυτής και ένας κερδοσκόπος διαφέρουν κομβικά σε όλα τους τα χαρακτηριστικά, ας δούμε μερικά:

  • Ο επενδυτής έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα ο κερδοσκόπος βραχυπρόθεσμο

Ο χρονικός ορίζοντας της τοποθέτησης είναι και ο πιο σημαντικός παράγοντας που διαφοροποιεί έναν επενδυτή από ένα κερδοσκόπο. Ο επενδυτής έχει ένα χρονικό ορίζοντα από ένα έτος μέχρι και μια δεκαετία. Κάποιος μεγάλος του χώρου των επενδύσεων είχε πεί αγόραζε μόνο ότι θα είσαι άνετος να το κρατήσεις για δέκα χρόνια. Ο κερδοσκόπος από την άλλη έχει ένα χρονικό ορίζοντα από μερικές ημέρες (day-trading) ως μερικούς μήνες (π.χ. carry-trading).

  • Ο επενδυτής αγοράζει αξία όταν ο κερδοσκόπος αγοράζει τιμή

Ένας επενδυτής κάνει τοποθετήσεις με γνώμονα την εσωτερική αξία ενός περιουσιακού στοιχείου, η τιμή περνάει σε δεύτερη μοίρα. Ένας κερδοσκόπος δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την εσωτερική αξία, ενδιαφέρεται μόνο για την τιμή. Ο κερδοσκόπος αγοράζει σήμερα αυτό που πιστεύει απλώς ότι θα πουλήσει αύριο ακριβότερα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η τιμή είναι σχετική και απρόβλεπτη, ενώ η αξία είναι πραγματική και υπολογίσιμη.

  • Ο Επενδυτής δεν επηρεάζεται από το κόστος των συναλλαγών

Όταν πραγματοποιείς δύο τρεις κινήσεις το χρόνο το κόστος συναλλαγών που πληρώνεις αποτελεί ένα μηδαμινό ποσοστό του κεφαλαίου σου. Από την άλλη, όταν πραγματοποιείς δύο τρεις κινήσεις την εβδομάδα, το κόστος συναλλαγών που πληρώνεις μπορεί και να ανέλθει ετησίως ακόμα και στο 20% του κεφαλαίου σου. Με την χρήση παραγώγων μπορεί να ανέλθει και αρκετά παραπάνω.

  • Ο Επενδυτής δεν επηρεάζεται από τη μεταβλητότητα των αγορών

Ένα από τα σημαντικότερα ρίσκα που υπάρχουν στις διεθνείς αγορές είναι το ρίσκο της υψηλής μεταβλητότητας των τιμών (market risk). Ποιους όμως επηρεάζει η υψηλή μεταβλητότητα των τιμών; Η μεταβλητότητα επηρεάζει μόνο τους κερδοσκόπους, καθώς μια σημαντική υποχώρηση των τιμών μπορεί να τους οδηγήσει στην καταστροφή. Υπενθυμίζεται ότι οι κερδοσκόποι είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν εντολές σταματήματος (stop-loss orders). Από την άλλη, ο επενδυτής αγοράζει αξίες όχι τιμές, άρα μια σημαντική υποχώρηση των τιμών αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για την αγορά περισσοτέρων μονάδων ενός περιουσιακού στοιχείου, όταν υποχωρεί η τιμή του.

  • Ο Χρόνος Λειτουργεί Υπέρ του Επενδυτή και Εναντίων του Κερδοσκόπου

Ο χρόνος είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος του επενδυτή, γιατί σε βάθος χρόνου μια πραγματική αξία είναι σίγουρο ότι θα λάμψει στην αγορά της. Επίσης στην περίπτωση των μετοχών, η πληρωμή ετήσιων μερισμάτων δημιουργεί μια θετική χρηματοοικονομική ροή. Από την άλλη, ο κερδοσκόπος δεν λαμβάνει μερίσματα και πολλές φορές είναι υποχρεωμένος να πληρώνει πολύ υψηλά τέλη (Overnight rates) για να διατηρεί τις θέσεις του μετά τα μεσάνυχτα.

  • Το 90-95% των Day-Traders χάνει το κεφάλαιο του

Σύμφωνα με στατιστικές, το 90-95% των απλών ανθρώπων (retail traders) που κάνει καθημερινό trading στις διεθνείς αγορές χάνει όλα τα χρήματα του σε έξη μήνες (κατά μέσο όρο). Από την άλλη, το ποσοστό των επενδυτών που κερδίζει είναι πολύ σημαντικό, και λογικά αφορά την πλειοψηφία των μακροπρόθεσμων επενδυτών.

 

Το Καμπανάκι του Κινδύνου στις Τηλεφωνικές Πωλήσεις Επενδυτικών Εταιριών

Έχει γίνει της μόδας αλλοδαπές εταιρίες με αντικείμενο το Forex ή το CFD Trading να μας καλούν στο τηλέφωνο και να μας υπόσχονται μεγάλα κέρδη αν γίνουμε πελάτες τους. Μεγάλη προσοχή σε αυτές οι εταιρίες, είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό εταιρίες απάτη.

  • Καμία σοβαρή εταιρία του χώρου των επενδύσεων δεν θα κάνει ποτέ τυχαίες τηλεφωνικές πωλήσεις
  • Οι εταιρίες που μας καλούν στο τηλέφωνο μπορεί να δηλώνουν έδρα το Λονδίνο, αλλά συνήθως έχουν έδρα σε παράκτιες χώρες και παράλληλα διατηρούν ένα απλό τηλεφωνικό κέντρο στο Λονδίνο
  • Εταιρίες με έδρα σε παράκτιες χώρες δεν ελέγχονται από καμία σοβαρή ρυθμιστική αρχή και συνεπώς μπορεί να προβούν σε μια σειρά από αθέμητες πρακτικές, ακόμα και να μην μας δίνουν τα χρήματα μας όταν τα ζητήσουμε
  • Αυτοί που μας καλούν στο τηλέφωνο αναφέρονται στις πιθανές αποδόσεις που μπορούμε να έχουμε αλλά παραβλέπουν εντελώς να αναφερθούν στο σημαντικότατο ρίσκο που πρέπει να αναλάβουμε
  • Αυτοί που μας καλούν στο τηλέφωνο είναι απλοί πωλητές και όχι ειδικοί των αγορών

 

Οι Κερδοσκόποι είναι καταδικασμένοι να χάνουν από τους επαγγελματίες -Γίνετε Επενδυτές να μην χρειάζεται να ανταγωνίζεστε κανέναν

Όπως αναφέρθηκε προηγούμενα, το 90-95% των day-traders χάνει όλα τα χρήματα του σε έξη μήνες. Αυτή είναι η αλήθεια που κρύβουν από το απλό κόσμο όλοι αυτοί που του προτείνουν να γίνει κερδοσκόπος. Οι επαγγελματίες traders θα κερδίζουν πάντα τους  retail traders καθώς:

  • Έχουν πολύ καλύτερη ενημέρωση και πολύ μεγαλύτερη εμπειρία
  • Διαθέτουν μεγαλύτερο κεφάλαιο και το διαχειρίζονται μέσω πολύπλοκων τεχνικών διαφοροποίησης του ρίσκου
  • Έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τις θέσεις τους μέσω τεχνικών hedging
  • Πληρώνουν πολύ μικρότερο κόστος συναλλαγών

Μην προσπαθείτε να ανταγωνιστείτε τους επαγγελματίες της αγοράς, όταν έχετε μονίμως ένα μειονέκτημα. Το trading είναι ένα zero-sum παιχνίδι. Καθώς υπάρχουν λίγοι που κερδίζουν πολλά, πρέπει να υπάρχουν πολλοί που χάνουν, έστω και λίγα.

Γίνεται επενδυτές. Ο επενδυτής δεν χρειάζεται να ανταγωνίζεται κανέναν, έχει τον χρόνο σύμμαχο, και όταν επιλέγει σωστά, και διαφοροποιεί το χαρτοφυλάκιο του, είναι καταδικασμένος να κερδίζει.

 

■ Γιώργος Πρωτονοτάριος, Αναλυτής Διεθνών Αγορών

15η Φεβρουαρίου 2021, για το Capitalinvest.gr

 

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ:

► Οδηγός Επένδυσης στις Online Αγορές

► Το Ελληνικό ιστολόγιο FxStreet

Share:
Go to Top