Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στις εναλλακτικές γεωργικές καλλιέργειες που θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα σε νέους αγρότες, παρουσιάζεται η καλλιέργεια ενός δέντρου, της ροδιάς. Ένα δέντρο εύκολα προσαρμόσιμο στο Ελληνικό κλίμα αλλά και που μπορεί να ευδοκιμήσει σε μειονεκτικά και σε υποβαθμισμένα εδάφη ενώ μπορεί να συντηρηθεί ακόμη και με υφάλμυρο νερό. Παράλληλα, τα προϊόντα του δέντρου παρουσιάζουν ζήτηση από εταιρείες της βιομηχανίας των Τροφίμων αλλά και των Φαρμάκων και των Καλλυντικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εγχώρια αγορά απορροφά ποσότητες ροδιών που κυμαίνονται μεταξύ 1.000- 1.200 τόνων, εκ των οποίων οι 400 τόνοι παράγονται εγχώρια και οι 800 τόνοι εισάγονται.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ - ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΟΥ ΡΟΔΙΑΣ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Παρότι η χώρα μας από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών ευνοεί την καλλιέργεια της ροδιάς  και παρά το γεγονός πως η καλλιέργεια της υπάρχει από την αρχαιότητα, όπου το ρόδι αναφέρεται και ως η ’’τροφή των θεών’’, εξακολουθεί να θεωρείται μια νέα μορφή καλλιέργειας και να επικρατεί μεγάλη άγνοια σχετικά με τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει σε όποιον ασχοληθεί με αυτή.

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, μόνο το 10% του συνόλου των δέντρων βρίσκονταν σε οργανωμένους οπωρώνες ενώ η συνολική ετήσια παραγωγή, ανερχόταν σε 2.700 τόνους περίπου. Τη δεκαετία του ’90, τόσο οι εκτάσεις κανονικών οπωρώνων όσο και η συνολική παραγωγή, μειώθηκαν σημαντικά. Σήμερα, στην περιοχή της Ερμιόνης, όπου η ροδιά αποτελεί παραδοσιακή καλλιέργεια, παράγεται ο κύριος όγκος (300-400 τόνοι) ροδιών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα τελευταία χρόνια, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 3.000 στρέμματα, φτάνοντας συνολικά τα 4.000 στρέμματα περίπου σε όλη την επικράτεια.

Η Ελληνική αγορά εισάγει μεγάλες ποσότητες ροδιών (κυρίως από την Τουρκία, το Ιράν, την Ινδία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ) προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εγχώρια αγορά απορροφά ποσότητες ροδιών που κυμαίνονται μεταξύ 1.000- 1.200 τόνων, εκ των οποίων οι 800 τόνοι εισάγονται. Οι εισαγόμενες ποσότητες αφορούν κυρίως ρόδια ξινών ή ημίξινων, ποικιλιών που χαρακτηρίζονται από πολύ καλή εξωτερική εμφάνιση. Επίσης, τα τελευταία χρόνια προωθούνται στην αγορά ολοένα και περισσότερα επώνυμα προϊόντα που περιέχουν ρόδι. Η ποικιλία των προϊόντων αυτών δεν περιορίζεται μόνο σε προϊόντα διατροφής (χυμοί, ποτά, αναψυκτικά, γιαούρτια, παγωτά και μαρμελάδες) αλλά περιλαμβάνει και καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής είναι περίπου 2.250.000 τόνοι, με πρώτη χώρα παραγωγής  την Ινδία (1.200.000 τόνους) και  ακολουθούν το Ιράν (650.000 τόνους) και οι ΗΠΑ (100.000 τόνους).

Μέχρι προ λίγων ετών η καλλιέργεια της ροδιάς καθώς και τα προϊόντα της βρίσκονταν στο περιθώριο των προτιμήσεων παραγωγών και καταναλωτών στις χώρες του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη διαφημιστική καμπάνια στις Η.Π.Α. που έχει ως σκοπό να ενημερώσει τους καταναλωτές για τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού. Από το 2003 και μετά, 961 προϊόντα με βάση τα ρόδια εισήλθαν στην αγορά των Η.Π.Α. Η διαφήμιση οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης στις Η.Π.Α., ενώ ο απόηχος έφτασε και στην Ευρώπη τονώνοντας τη ζήτηση σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές. Όμως οι προσφερόμενες ποσότητες ροδιών δε διαφοροποιήθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής πώλησης. Το μεγαλύτερο βάρος της διαφημιστικής εκστρατείας, δόθηκε στην ανάδειξη της θρεπτικής αξίας των ροδιών. Από το 2002 και μετά, πάρα πολλές μελέτες ανέδειξαν τις ευεργετικές ιδιότητες των ροδιών οι οποίες, κατά κύριο λόγο οφείλονται στην παρουσία μεγάλων ποσοτήτων αντιοξειδωτικών ουσιών (τριπλάσια ποσότητα σε σχέση με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι).

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το μεγάλο πλεονέκτημα που διαθέτει η καλλιέργεια ροδιάς είναι ότι τα οικονομικά της αποτελέσματα είναι ορατά τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στον δευτερογενή. Η συγκεκριμένη καλλιέργεια εκτός των μεγάλων οικονομικών δυνατοτήτων που έχει στην βιομηχανία τροφίμων διαθέτει και πεδίο δράσης στην φαρμακοβιομηχανία αλλά και στην βιομηχανία παραγωγής καλλυντικών με την παραγωγή προϊόντων που αφορούν την προστασία του δέρματος καθώς και γενικότερα στη ιατρική.

Άλλα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας ροδιάς είναι πως είναι σχετικά ανθεκτική στο ψύχος, δεν απαιτεί ιδιαίτερες εδαφικές συνθήκες, μπορεί  να ευδοκιμήσει σε πολλές κατηγορίες εδαφών, ενώ η δυνατότητα επέκτασης της καλλιέργειας σε ξηρές περιοχές με εδάφη υψηλής αλατότητα είναι μεγάλη. Έχει μικρές απαιτήσεις σε εισροές (φάρμακα, λιπάσματα) και μπορεί να καλλιεργηθεί ή να βιοκαλλιεργηθεί πολύ εύκολα και υπάρχει η δυνατότητα καλλιέργειας σε εκτάσεις που είχαν πριν άλλες καλλιέργειες όπως βαμβάκι ή καπνό.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί παραγωγοί έχουν προβεί σε νέες φυτεύσεις δέντρων ροδιάς κυρίως της ποικιλίας wonderful, που είναι κατάλληλη για την παραγωγή χυμού, στην Αργολίδα, στην Ηλεία, στη Λακωνία, στα Γιαννιτσά, στην Ξάνθη, στη Λάρισα και στα Φάρσαλα. Οι φυτεύσεις αυτές γίνονται με το σύστημα της συμβολαιακής γεωργίας από εταιρείες που παράγουν χυμούς  ροδιού.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ / ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΡΟΔΙΑΣ

Ο νέος επενδυτής που σκοπεύει να ασχοληθεί με την καλλιέργεια ροδιάς  θα πρέπει να προσέξει τα εξής:

  1. Την καταλληλόλητα των εδαφών. Οι μεγαλύτερες και ποιοτικότερες αποδόσεις επιτυγχάνονται σε εδάφη πλούσια, βαθιά, με pH από 5.5 έως 7, που αρδεύονται συχνά.
  2. Τις κλιματολογικές συνθήκες και καθώς προτιμώνται οι εύκρατες περιοχές για την καλλιέργεια της τόσο σε χαμηλό όσο και σε υψηλό υψόμετρο, με την θερμοκρασία να μην πέφτει κάτω από τους -12Co .
  3. Τη διαθεσιμότητα του νερού. Όσο περισσότερο νερό υπάρχει τόσο μεγαλύτερες οι αποδόσεις
  4. Το γεγονός πως κατά τον πρώτο χρόνο δεν εφαρμόζονται λιπάνσεις και φυτοφάρμακα. Μετά το 2ο έτος, παρατηρείται μία μεγάλη μείωση των δαπανών καθώς οι μεγάλες δαπάνες της αγοράς δενδρυλλίων και του συστήματος άρδευσης έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ στο 3ο και τελευταίο έτος εγκατάστασης, τα δέντρα αρχίζουν να μπαίνουν σε παραγωγή καλύπτοντας έτσι μικρό μέρος των δαπανών.

-Τονίζεται ιδιαίτερα η σημασία της βιολογικής καλλιέργειας η οποία ενδείκνυται καθώς  επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα αλλά και σαφώς καλύτερες τιμές.

-Το σημαντικότερο πρόβλημα της εμπορικής καλλιέργειας της ροδιάς είναι το σχίσιμο των καρπών. Το φυσιολογικό αυτό φαινόμενο έχει πολλαπλά αίτια όπως τη μεγάλη διακύμανση μεταξύ ημερήσιας και νυχτερινής θερμοκρασίας, τη διακύμανση της εδαφικής υγρασίας, την καθυστέρηση της συγκομιδής, τις προσβολές από έντομα και ασθένειες καθώς και την έλλειψη βορίου σε νεαρούς καρπούς.

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΡΟΔΙΑΣ

Η διάρκεια της παραγωγικής ζωής μίας φυτείας ροδιάς υπολογίζεται σε 25-30 έτη. Η απόδοση ανά δέντρο είναι μεταξύ 40-50 κιλών και ανά στρέμμα κυμαίνεται από 2.5 – 3,0 τόνους. Το κόστος εγκατάστασης ενός στρέμματος ανέρχεται περίπου στα 600 ευρώ με το καθαρό εισόδημα να κυμαίνεται σε 1.000 – 1.200 ευρώ ανά στρέμμα.

Η καλύτερη εποχή για το φύτεμα των δενδρυλλίων είναι στο τέλος του χειμώνα και χρησιμοποιούνται δενδρύλλια ηλικίας δύο ετών. Ενδεικτική ποσότητα ανά στέμμα είναι 50 – 100 δέντρα. Η καρποφορία ξεκινά από το 3ο ή το 4ο έτος και φθάνει στην κορύφωση της παραγωγής στο 7ο – 8ο έτος.

Οι ποικιλίες της ροδιάς ανάλογα με την περιεκτικότητα του χυμού τους σε οξέα χωρίζονται σε γλυκές, ημίγλυκες και ξινές. Η πλέον δημοφιλής ποικιλία στην Ελληνική επικράτεια είναι η Αμερικάνικη ποικιλία wonderful που αποτελεί την γνωστότερη ποικιλία παγκοσμίως.

 

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΣ

Οι καρποί της ροδιάς αποτελούν τη βάση για την παραγωγή παραπάνω από 400 διαφορετικών προϊόντων (τομείς τροφίμων, ποτών φαρμακευτικών προϊόντων, καλλυντικών κτλ). Πέρα από την κατανάλωση των φρέσκων καρπών υπάρχουν διάφορα μεταποιημένα προϊόντα όπως χυμοί, αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά, ένα γνωστό σιρόπι (γρεναδίνη). Στη μαγειρική υπάρχουν προϊόντα όπως ξύδι και σάλτσες από ρόδι. Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καρπού της ροδιάς έχουν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή ιατροφαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων που αφορούν την προστασία του δέρματος από τον καρκίνο αλλά και   τη φροντίδα του. Επίσης ο χυμός του ροδιού είναι πλούσιος σε βιταμίνες, βοηθάει στη πρόληψη της δημιουργίας αθηροματικών πλακών στις αρτηρίες με συνέπεια την παραγωγή φαρμάκων και σκευασμάτων για την καταπολέμηση της αρτηριακής πίεσης.

 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΡΟΔΙΑΣ

Εντός των επόμενων μηνών, αναμένεται και νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Γεωργίας που θα αφορά στην μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων και θα επιχορηγεί σε ποσοστά που θα κυμαίνονται από 40% - 65% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

 

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ:

Η ιστοσελίδα του Υπουργείου Γεωργίας 

 

Capitalinvest.gr

Απαγορεύεται η ολική αναδημοσίευση, ή μερική αντιγραφή κειμένων και γενικότερα πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του ιστοχώρου χωρίς την σχετική άδεια.

Share:
Go to Top