Μέσα από την ενασχόληση που μπορεί να προσφέρει η Ελληνική φύση, ιδιαίτερη θέση κατέχει η μελισσοκομία, μια πανάρχαια τέχνη. Η μελισσοκομία εκτός από μια ευχάριστη ιδιωτική ενασχόληση μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική επαγγελματική είτε εναλλακτική πηγή εισοδήματος. Η μελισσοκομία εκτός από μια ευχάριστη ιδιωτική ενασχόληση μπορεί να αποτελέσει μία σημαντικότατη εναλλακτική πηγή εισοδήματος. Σήμερα στη χώρα μας εκτρέφονται περίπου 1.400.000 σμήνη μελισσών εγκατεστημένα σχεδόν στο σύνολό τους σε ευρωπαϊκές κυψέλες, με ετήσια παραγωγή μελιού 14.000 τόνους. Με βασικό προϊόν το μέλι αλλά και πολλά ακόμη υποπροϊόντα η μελισσοκομία μπορεί να αποτελέσει μια ιδιαίτερα εξωστρεφή δραστηριότητα. Η βασική ομάδα των έξι χωρών που καταναλώνει άνω του 80% των ελληνικών εξαγωγών, αποτελείται από τις Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Κύπρο, Καναδά, και ΗΠΑ.

 

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ

Από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών η Ελλάδα ευνοεί ιδιαίτερα την μελισσοκομία ενώ και από πλευράς  καταλληλότητας χλωρίδας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.

 

Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στον Ελλαδικό χώρο υπάρχουν περισσότερα από 60 μελισσοκομικά κέντρα τα οποία ενώνονται μαζί και σχηματίζουν την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (Ο.Μ.Σ.Ε.). Όπως προαναφέρθηκε η χώρα μας διαθέτει ιδανικές συνθήκες  για  τη μελισσοκομία. Η ανάπτυξή της όμως στη χώρα δεν είναι τέτοια, όση επιτρέπουν οι κλιματολογικές συνθήκες αλλά και η πλούσια  και πολυποίκιλη χλωρίδα της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εγχώρια παραγωγή να μην  καλύπτει καν τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το εμπορικό ισοζύγιο στο μέλι είναι διαχρονικά αρνητικό.

 

Σήμερα στη χώρα μας εκτρέφονται περίπου 1.400.000 σμήνη μελισσών εγκατεστημένα σχεδόν στο σύνολό τους σε ευρωπαϊκές κυψέλες, με την ετήσια παραγωγή μελιού να ανέρχεται στους 14.000 τόνους.  Ο συνολικός αριθμός των μελισσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 8.777.000 και η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση με 15,72% μετά την Ισπανία και Γαλλία.

Στον κλάδο της μελισσοκομίας ασχολούνται περίπου 27.000 μελισσοκόμοι από τους οποίους οι 5.000 περίπου είναι επαγγελματίες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων μελισσοκόμων ασκεί νομαδική μελισσοκομία (δηλαδή μετακινεί τις κυψέλες στη διάρκεια του έτους σε διάφορες περιοχές) και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό, κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, ασκεί στατική. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις είναι αρκετά εκσυγχρονισμένες.

Ως προς το ποσοστό των απασχολούμενων με τη μελισσοκομία, το 80% είναι  γεωργοί και το υπόλοιπο 20% ετεροαπασχολούμενοι. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί πως η μελισσοκομία καλύπτει περίπου το 1,80% της ελληνικής ζωικής παραγωγής.

Η μελισσοκομία είναι διαδεδομένη σε όλη την Ελληνική επικράτεια με κυριότερες περιοχές τη Χαλκιδική (υπολογίζεται ότι καλύπτει το 20%  περίπου της ελληνικής παραγωγής), την Καβάλα, τη Θάσο, τη Φθιώτιδα,  την Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου, Αττικής, Αρκαδίας, Ηρακλείου και Χανίων.

Θα πρέπει να γίνει αναφορά στο γεγονός πως το Ελληνικό μέλι σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό έχει τα εξής συγκριτικά πλεονεκτήματα:

1) Περιέχει μεγάλο αριθμό και σε πλούσια ποικιλία γυρεόκοκκων

2) Η πλούσια και άγρια βλάστηση αποτελούν τη βασική προϋπόθεση ως προς τις άριστες οργανοληπτικές του ιδιότητες που οφείλονται κυρίως στην πλούσια άγρια βλάστηση

3) οι έλληνες μελισσοκόμοι δεν χρησιμοποιούν τις μέλισσές τους με σκοπό την επίπονη γονιμοποίηση τεράστιων μονοκαλλιεργειών για βιομηχανική εκτροφή, αλλά μεταφέρουν τις κυψέλες τους από τόπο σε τόπο, ανάλογα με το τι ανθίζει εκεί και πότε. 

Βλέποντας τη τεράστια δυναμική της μελισσοκομίας, τις δυνατότητες που υπάρχουν, το γεγονός πως τα προϊόντα της είναι εξωστρεφή και με πλούσιες ιδιότητες θα πρέπει να σκεφθούμε πως διαθέτουμε ένα προϊόν με ποιοτικά χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού και για το οποίο θα πρέπει να υπάρχει συνεχής και μακροχρόνια διαφημιστική υποστήριξη προς συγκεκριμένες χώρες /περιοχές. Επίσης θα πρέπει να συσταθεί ένας φορέας ο οποίος θα μπορούσε, πέρα από το τμήμα της διαφήμισης, να αναλαμβάνει τη συγκέντρωση μεγαλύτερων ποσοτήτων εξαγωγής ,  να δημιουργήσει ένα ιστότοπο (αντίστοιχο με αυτούς που διαθέτουν οι ανταγωνίστριες χώρες) ενημέρωσης-πληροφόρησης-διαφήμισης και να προχωρήσει σε στοχευμένες δράσεις σε χώρες στόχους οι οποίες θα μπορούσαν να μας παρέχουν οικονομικά, κοινωνικά πλεονεκτήματα.

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Η μελισσοκομία αποτελεί μία  αρκετά παλιά παράδοση. Οι πρώτες αναφορές για τη τέχνη της μελισσοκομίας γίνονται σε διάφορες ζωγραφικές παραστάσεις στις Πυραμίδες της Αιγύπτου. Στην αρχαία Ελλάδα η μελισσοκομία χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και οι πρόγονοί μας γνωρίζοντας πολύ καλά τη μεγάλη θρεπτική αξία του και του απέδιδαν θεϊκές ιδιότητες.  Οι ανασκαφές στη Μινωική Κρήτη έφεραν στο φως πήλινες κυψέλες ενώ και στην Οδύσσεια γίνεται αναφορά στο μέλι και ένα ιδιαίτερα εκλεκτό ποτό το ΄Μελίκρατον’ το οποίο ήταν συνδυασμός μελιού και γάλακτος. Σημαντικό σταθμό για την μελισσοκομία στην αρχαιότητα αλλά και για την εξέλιξη της στο σύγχρονο κόσμο αποτελούν τα συγγράμματα του Αριστοτέλη τα οποία συνέχιζαν να εφαρμόζονται μέχρι το Μεσαίωνα. Στη συνέχεια η τέχνη της μελισσοκομίας αποτέλεσε, κυρίως, ενασχόληση των μοναχών οι οποίοι και την ανέπτυξαν σε σημαντικό βαθμό. Τη  μεγαλύτερη  ανάπτυξη της η μελισσοκομία τη γνώρισε τον τελευταίο αιώνα και ιδίως μετά τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Πλέον οι γνώσεις μας στη μελισσοκομία έχουν εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα  σε πολλές  χώρες του κόσμου (Κίνα, Καναδάς, Ρωσία ΗΠΑ).

 

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Ο περισσότερος κόσμος όταν ακούει για τα προϊόντα της μελισσοκομίας, η σκέψη του αυτόματα πάει στο μέλι και στο βασιλικό πολτό. Όμως υπάρχουν και άλλα προϊόντα τα οποία προέρχονται από τη μελισσοκομία. Στη συνέχεια ακολουθεί μία παρουσίαση των βασικότερων εξ αυτών:

1) ΜΕΛΙ

 Σύμφωνα και με την Κοινοτική  Νομοθεσία (Οδηγία 2001/11Ο/ΕΚ του Συμβουλίου), μέλι είναι η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis mellifera από το νέκταρ των φυτών ή από εκκρίσεις ζώντων μερών φυτών ή εκκρίματα εντόμων απομυζούντων φυτά ευρισκόμενα πάνω στα ζώντα μέρη των φυτών, τα οποία οι μέλισσες συλλέγουν, μετατρέπουν αναμειγνύοντας με ειδικές ύλες του σώματός τους, αποθέτουν, αφυδατώνουν, εναποθηκεύουν και φυλάσσουν στις κηρήθρες της κυψέλης, προκειμένου να ωριμάσουν.

Πρόκειται λοιπόν για ένα φυσικό προϊόν που δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία και αποτελείται από τα παρακάτω συστατικά: νερό, φυσικά σάκχαρα,  οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, βιταμίνες, αρωματικές και χρωστικές ουσίες καθώς και άλλες θρεπτικές ουσίες. Παίζει σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη, στα συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, ρυθμίζει την οξύτητα του στομάχου, έχει αντισηπτικές ιδιότητες,  είναι τονωτικό, βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας και έχει δράση κατά των μικροβίων.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μελιού είναι το άρωμα και η γεύση τα οποία είναι δυνατόν να αλλοιωθούν αν οι συνθήκες αποθήκευσης και επεξεργασίας είναι ακατάλληλες. Επίσης η κρυστάλλωση, γνωστή αν και  λανθασμένα σαν ζαχάρωμα, είναι φυσικό βιολογικό φαινόμενο του φυσικού ακατέργαστου μελιού, που δεν προξενεί καμία αλλαγή στις θρεπτικές και βιολογικές ιδιότητες του μελιού. Συνεπώς ένα κρυσταλλωμένο  μέλι δεν μπορεί να θεωρηθεί  χαλασμένο ή νοθευμένο.

Κατηγορίες μελιού:

Το  μέλι ανθέων ή ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών (θυμαριού, πορτοκαλιάς, βαμβακιού, ηλίανθου, ερείκης, κλπ), και το μέλι από μελιτώματα, που παράγεται από εκκρίματα κοκκοειδών (εντόμων) που απομυζούν φυτά. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το μέλι του πεύκου, της ελάτης και άλλων δασικών φυτών.
Ως προς τα ποσοστά, στην Ελλάδα, οι μεγαλύτερες ποσότητες μελιού προέρχονται από το πεύκο (55-60%), ακολουθεί το θυμαρίσιο (15%)ενώ σημαντική είναι και η παραγωγή μελιού ελάτης (5-10%).

2) ΓΥΡΗ

Είναι το προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για την ανθρώπινη διατροφή. Η χρήση της εντοπίζεται  στη φαρμακοβιομηχανία, στη βιομηχανία καλλυντικών, στη διατροφή ανθρώπου και οικιακών ζώων, στην κατασκευή υποκατάστατων γύρης για τη διατροφή των μελισσών, σε διάφορες έρευνες για τις αλλεργίες, σε προγράμματα βελτίωσης φυτών και στην επικονίαση φρούτων και λαχανικών. Η γύρη είναι άλλο ένα πολύτιμο προϊόν που δίνει απλόχερα το μελίσσι. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως η τιμή του κιλού διαμορφώνεται στα 30 ευρώ το κιλό.

3) ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ

Παράγεται στους  αδένες των νεαρών εργατριών, είναι άσπρος σαν το γάλα, κρεμώδης, ισχυρά όξινος, με ιδιαίτερη οσμή και ελαφρώς ξινή γεύση. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων. Περιέχει ακόμη διάφορες κατηγορίες λιπαρών οξέων, τα οποία είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες βιολογικές ιδιότητες που έχει ο βασιλικός πολτός.
Οι ευεργετικές επιδράσεις του εντοπίζονται στην αντιμετώπιση των ρευματικών αρθρίτιδων, στη μείωση της πίεσης του αίματος, στη θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας, στις αντισηπτικές και μικροβιοκτόνους ιδιότητες, στην ενίσχυση της δυναμικότητας του οργανισμού και στην αντοχή στις αρρώστιες. Ακόμη, χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νεφρικής ανεπάρκειας, περιέχει γενετήσιες ορμόνες που βοηθούν τους άντρες να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους ζωή και να αυξήσουν τη μυϊκή δύναμη, συμβάλλει στην γαλακτοπαραγωγή μετά τη γέννα των γυναικών και στην αποφυγή της αγγείωσης του δέρματος. Γενικά ο  βασιλικός πολτός βελτιώνει τη διάθεση, αυξάνει την ικανότητα για εργασία και την όρεξη και βοηθά στην απόκτηση μεγαλύτερης διανοητικής και σωματικής δύναμης. Κατατάσσεται στην κατηγορία των υπέρ-τροφών (
super foods). Ενδεικτικά αναφέρεται πως κάθε γραμμάριο ελληνικού βασιλικού πολτού κοστίζει από 4-8 ευρώ. Δηλαδή η τιμή για μία συσκευασία 10 γραμμαρίων φτάνει τα 80 ευρώ.

4) ΠΡΟΠΟΛΗ

Πρόκειται περί  ρητινώδους κολλητικής ουσίας που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και τη χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και να απολυμάνουν το εσωτερικό της φωλιάς τους. Το χρώμα της πρόπολης εξαρτάται από τη φυτική της προέλευση. Η πρόπολη έχει διάφορες φαρμακευτικές  και  θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία καλλυντικών και ως αντιμικροβιακό. Ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία, καταπολεμά την αναπνευστική ανεπάρκεια, αναστέλλει την ανάπτυξη του μελανώματος και τα κακοήθη νεοπλασματικά κύτταρα (καρκίνος) και είναι αντιδιαβητικό.

5) ΚΕΡΙ

Είναι το προϊόν που παράγουν σε μικρές λεπτές σειρές οι νεαρές εργάτριες από 4 ζεύγη κηρογόνων αδένων. Για την παραγωγή ενός κιλού κεριού οι μέλισσες καταναλώνουν 8 κιλά μέλι. Το κερί είναι ένα μίγμα από 300 περίπου ουσίες (υδρογονάνθρακες, μονοϋδρικές αλκοόλες, λιπαρά οξέα, κλπ) που είναι απίθανο να κατασκευάσει  ο άνθρωπος. Το κερί χρησιμοποιήθηκε ως φαρμακευτική ουσία για αλοιφές και διάφορα άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα. Κάποιες από τις φαρμακευτικές του χρήσεις έχουν αποτέλεσμα σε αρρώστιες όπως η χρόνια μαστίτιδα, το έκζεμα, τα εγκαύματα, τη δερματίτιδα. Περιέχει αντιβιοτικές ουσίες και παρουσιάζει θεραπευτική δράση για παρειακές στοματικές αρρώστιες και προβλήματα του άνω αναπνευστικού αγωγού. Χρησιμοποιείται στην βιομηχανία καλλυντικών. Άλλες χρήσεις του είναι στη βιομηχανία των κεριών, βερνικιών και  ως μονωτικό υλικό.

6) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα  πολύπλοκο συνδυασμό  χημικών ουσιών που έχει φαρμακευτική δράση και επηρεάζει τη φυσιολογία ενός οργανισμού. Περιέχει αρκετές ουσίες που είναι ενδιαφέρουσες από βιοχημική και φαρμακολογική πλευρά όπως είναι η Μελιτίνη, απαμίνη, ισταμίνη, ντοπαμίνη, και άλλες.. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ρευματοειδούς αρθρίτιδας και για το γαστρικό έλκος. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται στη θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Σύμφωνα μάλιστα και με πρόσφατη έρευνα αποδείχτηκε ότι σκοτώνει τα καρκινογόνα κύτταρα, ενώ δεν επηρεάζει τα υγιή.

7) ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ

Πρόκειται ουσιαστικά για λειτουργία των ανώτερων φυτών κατά την οποία η ώριμη γύρη από τους στήμονες μεταφέρεται στο στίγμα του ύπερου για να γίνει έτσι η γονιμοποίηση του ωάριου και να σχηματιστούν τα σπέρματα (αναπαραγωγή του φυτού). Οι μέλισσες βοηθούν στη γονιμοποίηση ποσοστού 60 με 70 % των φυτικών ειδών. Άρα το ουσιαστικότερο «προϊόν» της μέλισσας είναι η επικονίαση αφού αυτή η προσφορά της στη φύση ξεπερνάει την αξία όλων των προϊόντων της κυψέλης.
Στην πράξη η επικονίαση των ανθέων από τη μέλισσα επιφέρει τεράστια οφέλη στους παραγωγούς. Έρευνες αλλά και προσωπικές παρατηρήσεις παραγωγών οπορωφόρων δέντρων και άλλων καλλιεργειών (π.χ. κηπευτικών) δείχνουν πως η απόδοση μετά από βόσκηση μελισσιών στις καλλιέργειες αυτές αυξάνει. Επιπλέον, οι καρποί γίνονται μεγαλύτεροι με αποτέλεσμα, εκτός από αύξηση της ποσότητας να απολαμβάνουν και βελτίωση της ποιότητας. Σε πολλές χώρες, ήδη από χρόνια, οι παραγωγοί νοικιάζουν μελίσσια προκειμένου να τοποθετηθούν την κατάλληλη περίοδο σε καλλιέργειες με αυξημένες επικονιαστικές ανάγκες. Εκεί η προσφορά της μέλισσας στην επικονίαση έχει αναγνωριστεί.
Παρά τη μοναδική και αναντικατάστατη συμμετοχή της μέλισσας στον βιολογικό κύκλο του πλανήτη στο σύνολό του, αλλά και του ανθρώπου ειδικότερα, και ακόμη παρά τα μέτρα και την  αυστηρή νομοθεσία για το θέμα, θα πρέπει να επισημανθεί το τεράστιο  πρόβλημα που προκύπτει από τη χρήση ψεκασμών με  ιδιαίτερα τοξικές  ουσίες σε ορισμένες καλλιέργειες.
Και ενώ  η μέλισσα αποτελεί αποδεδειγμένα τον ισορροπιστή της φύσης συχνά υφίσταται  τις δυσμενείς συνέπειες των ψεκασμών.
 

 

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η μελισσοκομία προσφέρει ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα, ανεξάρτητα από την κύρια δραστηριότητα του μελισσοκόμου (αν είναι δηλαδή εργαζόμενος ή συνταξιούχος) και χωρίς να απαιτείται να είναι αγρότης. Μάλιστα το αρχικό κόστος της επένδυσης είναι ελάχιστο και σίγουρα πολύ χαμηλότερο από κάποια άλλη δραστηριότητα που να σχετίζεται με τη ζωική Παραγωγή.

Αναλυτικότερα, το κόστος αγοράς  για ένα μελίσσι κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ, το κόστος αγοράς της κυψέλης στα 40 ευρώ. Δηλαδή το κόστος για 10 κυψέλες διαμορφώνεται από τα 1.000-1.400 ευρώ. Ο απαραίτητος εξοπλισμός, που είναι η μάσκα, το καπνιστήρι, το ξέστρο, ο μελιτοεξαγωγέας και το δοχείο μελιού (ανοξείδωτο βαρέλι) κοστίζουν γύρω στα 1.000 ευρώ.

Η τιμή πώλησης είναι συνάρτηση της ζήτησης και αρχίζει  από τα 10 ευρώ το κιλό για ένα συμβατικό μέλι. Δηλαδή εκείνο το μέλι, όπου ο μελισσοκόμος θα δώσει στο μελίσσι, αν χρειαστεί, πρόσθετη τροφή, ή θα το φροντίσει σε περίπτωση ασθένειας με αντιβιοτικά, ή θα επέμβει με μυκητοκτόνα φάρμακα.

Η τιμή για ένα  μέλι βιολογικού τύπου ξεκινά από τα 12 με 14 ευρώ το κιλό. Βιολογικό είναι το μέλι, στο οποίο δεν θα υπάρξει καμιά παρέμβαση (τροφή ή φάρμακα) από τον μελισσοκόμο και θα μετακινηθεί για να τρυγήσει σε περιοχές που δεν υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση (ψεκασμοί, φυτοφάρμακα κ.λπ.).

Ανάλογα τώρα με την περιοχή που ζει το μελίσσι εξαρτάται και η απόδοση της κάθε κυψέλης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως  ένα μελίσσι που ζει στην ηπειρωτική Ελλάδα και μετακινείται συχνά σε τόπους με ανθοφορία μπορεί να δώσει παραγωγή μέχρι 3 φορές τον χρόνο. Σε αντίθεση με ένα μελίσσι που ζει σε νησί και το οποίο θα δώσει από μισή μέχρι μιάμιση παραγωγή τον χρόνο.
Επίσης ένα μελίσσι που θα τοποθετηθεί σε περιοχή με έντονη ανθοφορία -για παράδειγμα σε πευκοδάσος- μπορεί να δώσει μέχρι και 30 κιλά μέλι. Αντίθετα το ίδιο μελίσσι αν τρυγήσει σε περιοχή με θυμάρι θα δώσει πολύ μικρότερη παραγωγή (γύρω στα 8 με 10 κιλά).

 

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ

Πριν μερικά χρόνια ήταν ενεργές δύο δράσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την «Αντικατάσταση Κυψελών» και την «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας».

Τα Στοιχεία των Δύο Δράσεων

Για την αντικατάσταση κυψελών ενισχύεται το 80% της επιλέξιμης δαπάνης (μέχρι του ποσού των 27,5 ευρώ ανά κυψέλη), υπό την προϋπόθεση ότι: ο εμβρυοθάλαμος κυψέλης θα είναι τύπου standard (10 ή 8 πλαισίων), από ξύλο ή κόντρα πλακέ, με βάση κινητή ή σταθερή, καπάκι τύπου standard ή Αυστραλίας, τα αντίστοιχα πλαίσια, συνδετήρες για το καπάκι και συνδετήρες για την κινητή βάση.
Οι κυψέλες μπορεί να διαθέτουν κινητή ή σταθερή βάση κατ' επιλογή του δικαιούχου.

Στη δράση «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για την πραγματοποίηση μετακίνησης, με τη χρήση ιδιόκτητων μελισσοκομικών ή αγροτικών αυτοκινήτων (προμήθεια καυσίμων, διόδια κ.λπ.) ή φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως (φορτωτικές) και οχηματαγωγών πλοίων (εισιτήρια φεριμπότ) τουλάχιστον 50 μελισσιών από τον συνήθη μόνιμο τόπο της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι υποβάλλουν στα Κέντρα Μελισσοκομίας της περιοχής τους τις αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν απευθείας από τους μελισσοκόμους, είτε μέσω των τοπικών συλλογικών τους Οργανώσεων (συνεταιρισμοί, ενώσεις συνεταιρισμών, σύλλογοι κ.λπ.).

Στην αίτηση πρέπει να αναφέρεται:

α) ο αριθμός των μετακινουμένων μελισσιών που πρέπει να είναι τουλάχιστον 50, αλλά να μην ξεπερνά τον συνολικό αριθμό των κατεχόμενων μελισσιών,

β) οι περιοχές της μόνιμης εγκατάστασης του μελισσοκομείου,

γ) ο συνήθης χρόνος παραμονής των μελισσιών στη θέση αυτή,

δ) η πιθανή τοποθεσία μετακίνησης των μελισσιών (περιφερειακή ενότητα, δήμος, θέση),

ε) η πιθανή χρονική περίοδος μετακίνησής τους και παραμονής τους εκεί (μήνας).

Η χιλιομετρική απόσταση μεταξύ της μόνιμης εγκατάστασης του μελισσοκομείου και του σημείου μετακίνησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 χιλιομέτρων για την ηπειρωτική Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων και των νήσων Κρήτης και Εύβοιας και των 20χιλιομέτρων για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στις κατά τόπους διευθύνσεις Γεωργίας.

Επίσης οι επενδύσεις που αφορούν στη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων ή μονάδων τυποποίησης θα μπορέσουν να ενταχθούν στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο ο οποίος αναμένεται να προκηρυχτεί μέσα στον Απρίλιο. Ο νόμος αυτός θα είναι ανοικτός όλο το χρόνο προκειμένου οι επενδυτές να καταθέσουν τη πρόταση τους και  οι επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών θα είναι οι εξής; Μηχανολογικός και λοιπός εξοπλισμός, κτιριακά και ειδικές κατασκευές, εξοπλισμός προστασίας περιβάλλοντος, δαπάνες πιστοποίησης ποιότητας και λοιπές συμβουλευτικές υπηρεσίες, επαγγελματικά οχήματα κλπ. 

Πολλές ευχαριστίες στο φίλο και μελισσοκόμο Ευάγγελο Τζε για τις πολύτιμες πληροφορίες που παρείχε προκειμένου να ολοκληρωθεί το παρόν άρθρο.

 

Νικήτας  Δημητρόπουλος

 

 

 

Capitalinvest.gr

Απαγορεύεται η ολική αναδημοσίευση, ή μερική αντιγραφή κειμένων και γενικότερα πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του ιστοχώρου χωρίς την σχετική άδεια.

Share:
Go to Top