Στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε ένα νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Με βάση το νέο σχέδιο, το συνολικό πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα ανέλθει σε 109 δις ευρώ, ενώ η συμμετοχή των ιδιωτών σε 13,5 δις ευρώ. Ο οίκος αξιολόγησης FITCH δήλωσε πρόσφατα ότι θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία Restricted Default, την ίδια στιγμή όμως η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής & Παραγώγων (ISDA), δηλώνει ότι οι όροι ανταλλαγής του Ελληνικού Χρέους δεν είναι δεσμευτικοί για το σύνολο των πιστωτών και άρα δεν πυροδοτεί ένα πιστωτικό γεγονός. Σημαντική απόφαση της πρόσφατης συνόδου είναι ότι η Ε.Ε. θα παράσχει εγγυήσεις στις Ελληνικές Τράπεζες ώστε τα Ελληνικά Ομόλογα να συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ...

 

ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ SPREADS ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε ένα νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα αναβαθμίστηκε ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) ώστε να γίνει πιο αποτελσματικός στην επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Με βάση το νέο σχέδιο, το συνολικό πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα ανέλθει σε 109 δις ευρώ, ενώ η συμμετοχή των ιδιωτών θα ανέλθει σε 13,5 δις ευρώ.

 

ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η FITCH, Η CITIGROUP, Η UBS ΚΑΙ Η JP MORGAN

Η FITCH αναφέρει ότι η απόφαση για παροχή νέου δανείου ύψους 109 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ με χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης, αλλά και με διαφάνεια για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα στηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή και ειδικά στην Ελλάδα.

Η Citigroup θεωρεί ότι νέο σχέδιο για την Ελλάδα θετικό, αλλά χρειάζεται άμεσα να ληφθεί απόφαση για το ποσό που θα διατεθεί ώστε να αποτιμηθεί η πραγματική του δύναμη.

Σύμφωνα με την UBS, η ευρεία έκτασης χρεοκοπία της Ελλάδας αποφεύχθηκε για την ώρα, αλλά ένα haircut, της τάξεως του 50%, ίσως να αποδειχτεί αναπόφευκτο την επόμενη χρονιά.

Ενώ σύμφωνα με την JP Morgan, είναι σημαντικό οι στόχοι που θα τεθούν από την Ελληνική πλευρά να είναι ρεαλιστικοί και να μην ξεπερνούν τη δεκαετία. Εάν οι στόχοι που θα τεθούν είναι λογικοί, και η ελληνική κυβέρνηση φανεί πιστή σε αυτούς, τότε σύμφωνα πάντα με την JP Morgan, το νέο σχέδιο δεν είναι άσχημο.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ Η ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Μετά την οριστική συμφωνία για το rollover του Ελληνικού Χρεόυς, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στην κατηγορία επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default). Ο οίκος αξιολόγησης FITCH δήλωσε πρόσφατα ότι θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία Restricted Default, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης. Την ίδια στιγμή όμως η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής & Παραγώγων (ISDA), δηλώνει ότι οι όροι ανταλλαγής του Ελληνικού Χρέους δεν είναι δεσμευτικοί για το σύνολο των πιστωτών και άρα δεν πυροδοτεί ένα «πιστωτικό γεγονός». Συνεπώς, και σύμφωνα πάντα με την ISDA, τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι πιστωτικού κινδύνου (CDS) δεν πρέπει να πληρωθούν.

Σημαντικό γεγονός αποτελεί επίσης το ότι σε περίπτωση υποβάθμισης της χώρας σε κατηγορία selective default η Ε.Ε. αποφάσισε να παράσχει εγγυήσεις στις Ελληνικές Τράπεζες ώστε τα Ελληνικά Ομόλογα να γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ και άρα οι Ελληνικές Τράπεζες να συνεχίζουν να δανείζονται. Συνεπώς σε περίπτωση υποβάθμισης σε selective default η ρευστότητα των Ελληνικών Τραπεζών δεν αναμένεται να διαταραχθεί σοβαρά.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι εάν η διαδικασία αναχρηματοδότησης του Ελληνικού Χρέους ολοκληρωθεί με επιτυχία, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα υποβαθμιστεί αρχικά αλλά θα αναβαθμιστεί μεσοπρόθεσμα.

 

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ SPREADS ΤΩΝ 10ΕΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. έχει λάβει θετικά σχόλια από τους ξένους αναλυτές. Αποτέλεσμα υπήρξε η μερική αποκλιμάκωση των spreads των Ελληνικών Ομολόγων. Ακολουθεί γράφημα με την πορεία των spreads απόδοσης των Ελληνικών Ομολόγων έναντι των Γερμανικών ενός (1) έτους. Παρατηρείται η εντυπωσιακή κούρσα από τον Οκτώβριο του 2010 έως τα μέσα Ιουλίου 2011. Τα spreads των Ελληνικών Ομολόγων κινήθηκαν από 8,5% απόδοση σε 18,5% απόδοση μέσα σε μόλις εννιά (9) μήνες. Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της συνόδου της Ε.Ε. τα spreads των Ελληνικών Ομολόγων αποκλιμακώθηκαν και η απόδοση τους διαμορφώθηκε κάτω του 15%, και πιο συγκεκριμένα στο 14,78%, κατά την 27η Ιουλίου 2011.

 

 

Η ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΝ SPREADS ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ SPREADS ΑΛΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και οι Η.Π.Α. επιδιώκουν με κάθε μέσο μια λύση στο πρόβλημα του Ελληνικού Χρέους υπό το φόβο της εξάπλωσης της κρίσης χρέους σε παγκόσμια κίμακα. Σύμφωνα με τελευταίες ανακοινώσεις κορυφαίων στελεχών των μεγάλων οίκων αξιολόγησης η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ θα υποβαθμιστεί από την κατηγορία (ΑΑΑ) που είναι σήμερα, ανεξάρτητα με μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.

Στο γράφημα που ακολουθεί με πηγή το Bloomberg γίνεται ορατή η άμεση σχέση που έχει η πορεία των spreads των 10ετών Ελληνικών Ομολόγων σε σχέση με τα spreads των ομολόγων των χωρών της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου και του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα πρέπει να κάνει εντύπωση η αποφασιστικότητα της πρόσφατης συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο παρακάτω γράφημα τα κόκκινα βελάκια υποδηλώνουν χρονικά τα τέσσερα μεγάλα πακέτα βοηθείας, δηλαδή τα δύο της Ελλάδας, ένα της Ιρλανδίας και ένα της Πορτογαλίας. Η περίοδος αναφοράς του γραφήματος ξεκινά τον Ιανουάριο 2010 και διαρκεί έως και τα μέσα Ιουλίου 2011, δηλαδή λίγο πριν την σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

 

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της χώρας μετά την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. «Υπάρχει ένα κέλυφος προστασίας πάνω από τις ελληνικές τράπεζες. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ομπρέλα προστασίας. Στην ομπρέλα αυτή μετέχουν πολύ ισχυροί θεσμοί, οι ισχυρότεροι θεσμοί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη διεθνή οικονομία, μετέχει η ίδια η Ευρωζώνη και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας». Ο Υπουργός Οικονομικών παράλληλα σημείωσε ότι θα χρειαστεί η κεφαλαιακή ενίσχυση των Ελληνικών Τραπεζών. Είναι γεγονός ότι οι Ελληνικές Τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου τους επόμενους 10 μήνες και να αντλήσουν περί τα 4 με 6 δις ευρώ από το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σημειώνεται, ότι οι  Ελληνικές Τράπεζες κατέχουν συνολικά περίπου 54 δις ευρώ Ελληνικά Ομόλογα, οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες κατέχουν περί τα 25 δις ευρώ ενώ η ΕΚΤ κατέχει περί τα 48 δις ευρώ.

 

ΠΟΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Καθώς η συμμετοχή των ιδιωτών είναι εθελοντική το ΤΤ και ΑΤΕ αποφασίσθηκε να μην συμμετάσχουν καθώς βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης μετοχικών ποσοστών. Η Marfin Bank δεν συμμετείχε αρχικά αλλά προσεχώς θα συμμετάσχει και αυτή. Οι Ελληνικές Τράπεζες που δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στο νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας είναι οι:
-Alpha Bank
-Εθνική Τράπεζα
-EFG Eurobank
-Τράπεζα Πειραιώς
-Τράπεζα Κύπρου
-Ελληνική Τράπεζα
Παράλληλα θα συμμετάσχουν πέντε (5) Γερμανικές Τράπεζες, τρεις (3) Γαλλικές Τράπεζες, τρεις (3) Ελβετικές Τράπεζες, δύο (2) Ιταλικές Τράπεζες, δύο (2) Βρετανικές Τράπεζες και εννιά (9) Τράπεζες από λοιπές χώρες.

 

ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (ΧΑΑ)

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο αντέδρασε έντονα ανοδικά στην ανακοίνωση του νέου σχεδίου για την Ελλάδα από την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.. Πιο συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την περιοχή των 1.170 μονάδων στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ξεπέρασε τις 1.290 μονάδες την Δευτέρα. Έκτοτε όμως οι πωλητές επανήλθαν στην αγορά οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη περίπου στις 1.230 μονάδες κατά το κλείσιμο της Τετάρτης 27ης Ιουλίου 2011. Αξιοπρόσεκτες είναι οι διακυμάνσεις στην μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), που από τα 0,60 ευρώ την Πέμπτη ξεπέρασε τα 0,90 ευρώ την Δευτέρα. Έκτοτε όμως υποχώρησε και έκλεισε στα 0,79 ευρώ στο κλείσιμο της Τετάρτης 27 Ιουλίου 2011.  

 

Συμπερασματικά τα στοιχεία του νέου σχεδίου για την αντιμετώπιση του Ελληνικού Χρέους είναι θετικά τόσο για την χώρα όσο και για τις Ελληνικές Τράπεζες. Σε μια εποχή όμως που η Αμερικάνικη Οικονομία για πρώτη φορά στην ιστορία της αναμένεται να απολέσει την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση της (ΑΑΑ), προβλέψεις για την πορεία εφαρμογής του νέου σχεδίου είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν.

 

Γ. Πρωτονοτάριος

Investment & Technology Solutions 28/7/2011

Απαγορεύεται η ολική αναδημοσίευση, ή μερική αντιγραφή κειμένων και γενικότερα πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του ιστοχώρου capitalinvest χωρίς την σχετική άδεια.

Share:

Πλήρης οδηγός στα Ελληνικά για την επένδυση σε Μετοχές, Συνάλλαγμα και Κρυπτονομίσματα

Συνδέσεις:

το FxStreet.gr αναλύει αποκλειστικά την Αγορά Συναλλάγματος (Forex)..

το TradingCenter.org περιέχει πληροφορίες για το πως θα κάνετε σωστό Trading...

Go to Top