Πολλές φορές στο παρελθόν έχει αναφερθεί ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση της Ελληνικής Οικονομίας βρίσκεται στην οικονομία της γνώσης και της τεχνολογίας. Ο μύθος που καλλιεργείται -ότι η μείωση του εργατικού κόστους θα οδηγήσει την Ελλάδα και σ’ ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές- αργά ή γρήγορα θα καταρριφθεί. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι πιο εύρωστες και οι πιο ανταγωνιστικές χώρες στον πλανήτη ηγούνται στην κούρσα της γνώσης και της τεχνολογίας και όχι στην κούρσα του χαμηλότερου δυνατού εργατικού κόστους. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζεται μια συνέντευξη με μια Ελληνική εταιρεία, την Viocare Holding, που επενδύει στην οικονομία της γνώσης και επιχειρεί αυτόν τον καιρό την είσοδο της στην χρηματιστηριακή αγορά του Nasdaq…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

 ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Στο αναπτυξιακό αδιέξοδο που έχει περιέλθει αυτή την στιγμή η Ελληνική Οικονομία ως μόνη λύση φαντάζει η απότομη στροφή της στην οικονομία της γνώσης και της τεχνολογίας. Ο μύθος που καλλιεργείται από κάποιους οικονομολόγους του εξωτερικού ότι η μείωση του εργατικού θα οδηγήσει σε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές αργά ή γρήγορα θα καταρριφθεί. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο γεγονός το ότι οι πιο εύρωστες και οι πιο ανταγωνιστικές χώρες στον πλανήτη ηγούνται στην κούρσα της γνώσης και της τεχνολογίας και όχι στην κούρσα του χαμηλότερου δυνατού εργατικού κόστους. Η μείωση του εργατικού κόστους δεν είναι πανάκεια για την προσέλκυση επενδύσεων -αντίθετα αυτό που ζητούν επίμονα οι ξένοι επενδυτές σε κάθε ευκαιρία είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και κατά συνέπεια της διαφθοράς. Για την λήψη μιας άδειας λειτουργίας πολλές φορές ένας επενδυτής πρέπει να περιμένει ακόμα και δύο χρόνια και παράλληλα θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει δεκάδες ακόμα και εκατοντάδες υπογραφές. Η μείωση του βιοτικού επιπέδου όχι απλώς δεν χρειάζεται για την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας αλλά αντίθετα θα οδηγήσει και σε μεγαλύτερα προβλήματα. Η μείωση του εργατικού κόστους συνεπάγεται σε μείωση τόσο της φοροεισπρακτικής δυνατότητας του κράτους όσο και στην μείωση του Εθνικού Εισοδήματος και άρα του ΑΕΠ. Καθώς το ΑΕΠ θα συρρικνώνεται -ο λόγος Χρέος / ΑΕΠ θα γίνεται όλο δυσμενέστερος και οι ξένοι επενδυτές θα φοβούνται ακόμα περισσότερο να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος -δεν χρειάζεται να γίνουμε ούτε Κινέζοι ούτε Γερμανοί για να βγούμε από την κρίση αρκεί να ξαναγίνουμε καινοτόμοι Έλληνες.

Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζεται μια ενδελεχής συνέντευξη με μια Ελληνική εταιρεία που επενδύει στην οικονομία της γνώσης και επιχειρεί την είσοδο της στην χρηματιστηριακή αγορά του Nasdaq. Πιο συγκεκριμένα φιλοξενούνται οι απόψεις του κυρίου Σωτήρη Λεονταρίτη, CEO της εταιρείας Viocare Holding και του συνεργάτη του, Dr Χρήστου Καπάτου, ειδικού σε θέματα Προσθετικής και Ορθωτικής τεχνολογίας. Σημειώνεται, ότι η εταιρεία Viocare Holding φιλοδοξεί να επενδύσει στην Ελλάδα στον χώρο της προσθετικής ιατρικής, μέσω της ίδρυσης ειδικής κλινικής.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ VIOCARE HOLDING

 

ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΛΑΔΑ & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1.1 Πως κρίνετε το επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα;

Θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία όλων των εποχών γιατί η Ελλάδα κάτω από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες αποτελούν εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση για όποιον θέλει να επενδύσει σε μια χώρα.

 

1.2 Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίσατε όταν αποφασίσατε να επενδύσετε στην Ελλάδα;

Δεν θα πρωτοτυπήσουμε φανταζόμαστε λέγοντας ότι το μεγάλο καρκίνωμα στις προσπάθειες ανάπτυξης επενδυτικών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα είναι η γραφειοκρατία και ενίοτε οι «πολιτικές παρεμβάσεις» με αποτέλεσμα οι προσπάθειες επενδύσεων να καθυστερούν πάρα πολύ. Στην Ελλάδα ένας επιχειρηματίας, αντί να ασχολείται με το παραγωγικό αντικείμενο της επένδυσής του σπαταλά εργατοώρες σε ημερήσια βάση για θέματα διαδικαστικά – γραφειοκρατικά τα οποία δεν σε απασχολούν στο εξωτερικό.

 

1.3 Πιστεύετε ότι το κόστος εργασίας και η φορολόγηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα πρέπει να μειωθεί;

Θα σας εκπλήξουμε, όμως δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να μειωθεί το κόστος εργασίας, γιατί όταν ο εργαζόμενος δεν ανταμείβεται επαρκώς απλώς δεν αποδίδει. Όσο περισσότερα προβλήματα έχει να επιλύσει ένας εργαζόμενος, τόσο δυσκολότερα συγκεντρώνεται στη δουλειά του και αποδεικνύεται αντιπαραγωγικός. Από την άλλη βέβαια, οι αμοιβές δεν μπορούν παρά να προσαρμόζονται στα οικονομικά δεδομένα μιας εταιρίας, αφού στην Ελλάδα κατανοήσαμε, έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση, ότι καλύτερα να έχεις εργασία με λιγότερα χρήματα από το χάσεις εντελώς τη δουλειά σου. Η φιλοσοφία μας είναι ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να προσδοκά απολαβές από τις όποιες υπεραξίες και τα κέρδη του εργοδότη του. Μόνον τότε θα επενδύσει κι αυτός στην εργασία του, αφού μέσω αυτής θα μπορεί να κάνει πράξη το όνειρό του για ένα καλύτερο αύριο, μια καλύτερη ζωή. Πάντα βέβαια, όλα τα ανωτέρω είναι σε συνάρτηση με τον βαθμό ωριμότητας που δείχνει μια κοινωνία, τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι. Είναι μια αέναη προσπάθεια τήρησης των ισορροπιών, είναι μια δύσκολη διαδικασία. Αφού όμως σε γενικές γραμμές τα καταφέρνουν στο εξωτερικό, δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιον λόγο δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε και στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στο κόστος φορολόγησης των επενδύσεων, αυτό πρέπει να μειωθεί  στο 15% ώστε να υπάρχουν κίνητρα για επενδύσεις. Πέραν αυτού, τόσο η οικονομική θεωρία όσο και η πράξη έχουν αποδείξει ότι «κάλλιο πέντε και στο χέρι…», αφού και να μην αποχωρήσει κάποιος επενδυτής από τη χώρα, είναι απολύτως αναμενόμενο να αναζητήσει τρόπους να αποφύγει την υπερ-φορολόγησή του.

 

1.4 Τι θα μπορούσε να αλλάξει ώστε να γίνει η Ελλάδα μια χώρα ελκυστική σε επενδύσεις;

Θα πρέπει να θεσπιστεί άμεσα νομοθεσία που να προσφέρει σταθερό φορολογικό περιβάλλον για 15 χρόνια τουλάχιστον, μείωση φορολογιών συντελεστών, εξάλειψη της γραφειοκρατίας στη δημιουργία εταιριών και ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα που να υποστηρίζει τις παραγωγικές επενδύσεις.

 

1.5 Γιατί αποφασίσατε σε μια τόσο αβέβαιη χρονική περίοδο να επενδύσετε στην Ελλάδα;

Διότι θεωρούμε ότι για το χώρο που θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε, η Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό «γεωπολιτικό σταυροδρόμι», ενώ οι σημαντικές εξελίξεις και ανακατατάξεις, έχουν οδηγήσει σε συγκρούσεις, πολύ κοντά από γεωγραφικής απόψεως στη δεξαμενή των εν δυνάμει ενδιαφερομένων στις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Επιπρόσθετα, η Ελλάδα είναι χώρα την οποία θα προτιμούσαν από πολλές χώρες ανά την υφήλιο αντί άλλων σημερινών προορισμών.

 

ΕΝΟΤΗΤΑ: Ο ΚΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΊΑ VIOCARE

2.1 Πείτε μας λίγα λόγια για τον κλάδο της  προσθετικής και ορθωτικής αποκατάστασης παγκοσμίως, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Ο τομέας της εμβιο-μηχανικής και της προσθετικής και ορθωτικής, θεωρείται ως ένας από τους πιο εξελίξιμους και ελπιδοφόρους επιστημονικούς τομείς στην δημιουργία καινοτόμων εμβιο-τεχνολογιών και υπηρεσιών, στις επόμενες δύο δεκαετίες, που πιθανώς θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου απαριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες ακρωτηριασμένους και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα λόγω ασθενειών ή λόγω των συχνών πολέμων. Για αυτό, μια πρότυπη κλινική κινητικής αποκατάστασης δεν αποτελεί μονό μια έξυπνη επιχειρηματική και επενδυτική κίνηση, αλλά και μια ανθρωπιστική προσφορά. Το διαβητικό πόδι αποτελεί σήμερα μια από τις συχνότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη, καθώς σχετίζεται με τον ακρωτηριασμό των κάτω άκρων κάποιου συνανθρώπου μας κάθε 20 δευτερόλεπτα σε διεθνές επίπεδο! Το νούμερο αυτό αναμένεται να διπλασιαστεί στα επόμενα 3 χρόνια, καθώς η ασθένεια βρίσκεται σε έξαρση παγκοσμίως.

Αξιοσημείωτη είναι η έλλειψη εκπαιδευμένων εμβιο-μηχανικών και προσθετικών-ορθωτικών σε παγκόσμιο επίπεδο, που επηρεάζει σημαντικά τους τομείς της προσθετικής και ορθωτικής αποκατάστασης και της έρευνας. Το Ινστιτούτο Fast Forward Research Institute με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ορίζει τον τομέα του Bioengineering και το επάγγελμα του Κατασκευαστή Μελών του Ανθρωπίνου Σώματος, ως το κορυφαίο μελλοντικό επάγγελμα.

 

2.2 Παρουσιάστε μας ένα σύντομο ιστορικό της επιχείρησης.

Το εταιρικό κέλυφος της εταιρείας με την επωνυμία VIOSOLAR διαπραγματεύεται ήδη στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο. Το εταιρικό σχήμα με την νέα επωνυμία VioCare Clinic φιλοδοξεί να επενδύσει δυναμικά στο χώρο της προσθετικής ιατρικής.

 

2.3 Παρουσιάστε μας τις νέες υπηρεσίες σας.

Η VioCare Clinic, θα προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες προσθετικής, ορθωτικής και κινητικής αποκατάστασης, πρόληψης και αντιμετώπισης, για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Το κέντρο έρχεται να καλύψει ένα ιστορικό κενό που υπάρχει στην αγορά της Ελλάδας, αλλά και στις αγορές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε πλήρεις, επιστημονικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες κινητικής αποκατάστασης.

 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Ελλάδα, μαζί με τη Μάλτα, βρίσκονται στη τελευταία θέση της σχετικής λίστας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) σε σχέση με τις υπηρεσίες προσθετικής και ορθωτικής αποκατάστασης, που προσφέρουν οι χώρες τις Ευρώπης. Η κινητική αποκατάσταση συνδυάζει την σωματική με την ψυχολογική θεραπεία, για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση ενός μεγάλου αριθμού προβλημάτων και παθήσεων που αφορούν το ανθρώπινο μυοσκελετικό σύστημα. Πρόληψη μπορεί να χαρακτηριστεί η φυσική εξάσκηση για την αποφυγή της παχυσαρκίας, αλλά και η εξειδικευμένη άσκηση μέρους ή όλου του σώματος, για την γρηγορότερη ανάρρωση από κάποια μορφή ασθένειας. Αντιμετώπιση είναι η εφαρμογή ενός προσθετικού μέλους, η διόρθωση μιας μυοσκελετικής δυσμορφίας, ή ακόμα και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των «ασθενών» με τη χρήση, για παράδειγμα, ανατομικών πάτων ή βοηθημάτων κίνησης.

 

2.4 Αναφερόσαστε στη VIOCARE HOLDING ως μια start-up εταιρεία. Αναλύστε μας τι εννοείτε όταν λέτε start-up εταιρεία. Πως λειτουργεί αυτού του είδους η εταιρεία και ποια τα πλεονεκτήματα της.

Ως «Start-up» θεωρείται μια εταιρία που έχει από τη σύσταση της τη δυνατότητα να αντλεί κεφάλαια μέσω του χρηματιστηρίου για να υλοποιήσει τα επενδυτικά της σχέδια. Δεν είναι ανάγκη στην αρχή να έχει τζίρους ή κερδοφορία. Είναι μια ευέλικτη μέθοδος που κυριαρχεί στης καναδέζικες και αμερικανικές κεφαλαιαγορές για να βοηθά επιχειρηματικά σχέδια στο ξεκίνημα τους. Η VIOSOLAR λοιπόν θα μετονομαστεί σε VIOCARE και θα δραστηριοποιηθεί στο χώρο των προσθετικών μελών και της κινητικής αποκατάστασης.

 

2.5 Ποια είναι η καινοτομία που εισάγει η εταιρεία από ιατρικής επιστημονικής  άποψης;

Η μεγαλύτερη καινοτομία είναι αυτό που ονομάζεται “total rehabilitation”. Η σωματική και ψυχολογική αποκατάσταση των ατόμων με ακρωτηριασμό και κινητικά προβλήματα και η επανένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο, καθώς επίσης και η διαρκής εκπαίδευση και ενημέρωση αυτών και των οικογενειών τους. Επίσης οι νέες τεχνολογίες των οποίων την ανάπτυξη θα ολοκληρώσει  και θα αξιοποιήσει η εταιρία είναι οι παρακάτω:

1.Ένα σύστημα που «διαβάζει» την εσωτερική και εξωτερική ανατομική γεωμετρία του ασθενούς, καθώς επίσης και τις εμβιομηχανικές ιδιότητες των ιστών του (δέρματος, μυών και λίπους), και είναι ικανό να παράγει προσθετικές και ορθωτικές συσκευές, που εφαρμόζουν τέλεια σε κάθε χρήστη.

2.Μια επαναστατική νέα προστατική θήκη η οποία θα είναι ικανή να προσαρμόζεται στις ογκομετρικές μεταβολές του κολοβώματος και στις εναλλαγές της ταχύτητας βάδισης και  στις δραστηριότητες του χρήστη.

3.Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα μέτρησης και καταγραφής του κολοβώματος και ταχείας παραγωγής προσθετικών θηκών και ορθωτικών, ιδανικό για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, για το στρατό ή τις αναπτυσσόμενες χώρες.

4.Ένα υψηλής ακρίβειας, «non-invasive» και φορητό σύστημα παρακολούθησης, καταγραφής και τηλε-ιατρικής για άτομα που πάσχουν από διαβήτη και έλλειψη αίσθησης στα άκρα.

    

2.6 Ποιο θα είναι το πελατολόγιο της εταιρείας;

Το πελατολόγιο της εταιρίας θα περιλαμβάνει άτομα που πάσχουν από διαβήτη, ακρωτηριασμένους, άτομα με κινητικά προβλήματα καθώς επίσης και τις οικογένειες τους.

 

2.7 Ποιοι είναι και σε ποιες χώρες βρίσκονται οι σημαντικότεροι ανταγωνιστές σας;

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ο ανταγωνισμός είναι υποτυπώδης μιας και οι υπηρεσίες που θα παρέχει η εταιρία μας δεν έχουν ανταγωνισμό και είναι υπέρ υψηλού επιπέδου. Συσχετίζονται δε, με τη χρήση πατενταρισμένων τεχνολογιών. Στην Ευρώπη τα καλύτερα κέντρα αποκατάστασης βρίσκονται στις σκανδιναβικές χώρες.

 

ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟΝ NASDAQ

3.1 Σε ποιες αγορές θα εισάγετε τις μετοχές σας, πόσες νέες μετοχές θα εκδοθούν αλλά και ποιο το σύνολο των μετοχών μετά την αύξηση κεφαλαίου;

Θα εισαχθεί σε Αμερική και Γερμανία. Θα εκδοθούν 20 εκατομμύρια μετοχές και το σύνολο των μετοχών μετά την πρώτη αύξηση θα είναι 25 εκατομμύρια μετοχές.

 

3.2 Ποιο είναι το συνολικό ποσό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου / και για ποιους σκοπούς θα διατεθούν τα νέα κεφάλαια;

Πέντε (5) εκατ. ευρώ και θα δαπανηθούν για τη δημιουργία της κλινικής και τη μεταφορά ευρεσιτεχνιών στην εταιρία.

 

3.3. Πως μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της VIOCARE

Μπορεί να συμμετέχει ο οποιοσδήποτε στη αύξηση, αυτό είναι εξάλλου το νόημα μιας «public» εταιρίας

 

3.4 Ποιο είναι το ελάχιστο πόσο συμμετοχής;

Είναι 5.000 ευρώ.

 

3.5 Γιατί κάποιος να επενδύσει στη VIOCARE HOLDING αυτή τη δύσκολη, για όλους οικονομική συγκυρία;

Είναι εξαιρετικά απλό: Διότι ο τομέας των προσθετικών και ορθωτικών είναι από τους πλέον ανερχόμενους παγκοσμίως, λόγω των 300 περίπου εκατομμύριων διαβητικών (ο αριθμός αυτός αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030) και των πολέμων. Είναι παράλληλα ένας απόλυτα «ανθρωπιστικός» τομέας με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και την κοινωνική επανένταξη των συνανθρώπων μας μετά από μια τραυματική εμπειρία, όπως η απώλεια κάποιου άκρου για οποιονδήποτε λόγο.

 

3.6 Μπορούμε να ζητήσουμε μία πρόβλεψη για την πορεία της εταιρείας σας (τζίρος, και κέρδη προ φόρων) για το 2013 αλλά και για μετά από 3 έτη;

Κατά το 1ο έτος λειτουργίας της κλινικής αναμένονται πωλήσεις άνω των 8 εκατ. ευρώ, το 2ο έτος πωλήσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ και το 3ο έτος πωλήσεις άνω των 12 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων κατά το 1ο έτος υπολογίζονται σε 3,8 εκατ. ευρώ, 4,9 εκατ. ευρω για το 2ο έτος και περίπου 6 εκατ. ευρώ το 3ο έτος.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο κ. Λεονταρίτης για 11 χρόνια υπήρξε χρηματιστής και venture capitalist στη T.S. Global στον Καναδά. Το 2007 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και ίδρυσε την εταιρία VIOSOLAR INC με επιχειρηματικό πεδίο τον τομέα της ενέργειας. Η VIOSOLAR INC είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Βερολίνου.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας με την εταιρεία

Web-site: www.viovare.eu
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210-9814343
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

  

Investment & Technology Solutions 3/4/2012

Απαγορεύεται η ολική αναδημοσίευση, ή μερική αντιγραφή κειμένων και γενικότερα πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του ιστοχώρου capitalinvest χωρίς την σχετική άδεια

Share:
Go to Top