Οι κρατικές και διακρατικές χρηματοδοτήσεις σε επίπεδο R&D (Έρευνας και Ανάπτυξης) αλλά και οι ιδιωτικές ερευνητικές επενδύσεις κατευθύνουν το που οδεύουν οι μελλοντικές τεχνολογικές ανακαλύψεις. Τέσσερις (4) γενικοί κλάδοι διεθνώς ευθύνονται σχεδόν για όλες τις νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις: ο Ιατρικός, ο Στρατιωτικός, ο Αεροδιαστημικός και ο Ευρέως Καταναλωτικός Κλάδος. Πολλές από τις τεχνολογίες που απολαμβάνουμε στην προσωπική μας ζωή σήμερα έχουν ανακαλυφθεί πολλές δεκαετίες πριν για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς. Οι οκτώ (8) μελλοντικές τεχνολογίες που παρουσιάζονται αφορούν τους κλάδους της ενέργειας, της ιατρικής αλλά και της πληροφορικής. Η ανακάλυψη μιας νέας τεχνολογίας δεν είναι ένα εντελώς τυχαίο φαινόμενο.

ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Διεθνώς όλες οι νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις προέρχονται από τέσσερις γενικούς κλάδους και αφορούν:

1) την Ιατρική Τεχνολογία

2) την Στρατιωτική Τεχνολογία

3) την Αεροδιαστημική Τεχνολογία, και δευτερευόντως,

4) την Ευρέως Καταναλωτική Τεχνολογία

Τι είναι αυτό που όμως που δίνει ερευνητική ώθηση στους παραπάνω κλάδους σε σχέση με άλλους κλάδους της οικονομίας? Η απάντηση είναι το εύρος των χρηματοδοτήσεων που κατευθύνεται σε αυτούς τους κλάδους κυρίως από τον Δημόσιο αλλά και τον Ιδιωτικό Τομέα. Ο ιατρικός και ο στρατιωτικός κλάδος είναι πολύ σημαντικοί για κάθε ανεπτυγμένο κράτος και συνεπώς χρηματοδοτούνται αδρά τόσο από Κρατικά όσο και από Δια-Κρατικά προγράμματα. Ο κλάδος της αεροδιαστημικής χρηματοδοτείται κυρίως από τις ΗΠΑ, την Δυτική Ευρώπη, την Κίνα και την Ρωσία που διαθέτουν και διαστημικές φιλοδοξίες. Τέλος ο καταναλωτικός κλάδος χρηματοδοτείται από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στην προσπάθεια τους να βελτιώσουν την ποιότητα και άρα την ζήτηση των προϊόντων τους. Πολλές από τις τεχνολογίες που απολαμβάνουμε στην προσωπική μας ζωή σήμερα έχουν ανακαλυφθεί πολλές δεκαετίες πριν για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς. Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

 

Το μικρό μυστικό του Ίντερνετ έρχεται από το 1958

Το διαδίκτυο ή αλλιώς το πασίγνωστο Ιντερνετ σχεδιάστηκε αρχικά το 1958 με την ονομασία Arpanet ώστε να χρησιμοποιηθεί από τον Αμερικάνικο Στρατό. Στην περίοδο εκείνη του ψυχρού πολέμου, οι δύο υπερδυνάμεις ΗΠΑ και ΕΣΣΔ ήταν κυριολεκτικά και συνεχώς με το δάχτυλο στην σκανδάλη. Σε αυτές τις συνθήκες, ο Αμερικάνικος στρατός χρειαζόταν ένα δίκτυο πληροφοριών ικανό να λειτουργεί ακόμα και σε περίοδο πολέμου, ακόμα δηλαδή και αν καταστραφεί ένα μέρος του. Υπό τον φόβο λοιπόν ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να χτυπηθεί η κεντρική υπηρεσία του δικτύου αυτού και να καταρρεύσει όλο το σύστημα επικοινωνιών, το ίντερνετ σχεδιάστηκε αρχικά έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει άρτια ακόμα και αν αφαιρεθεί ένα σημαντικό κομμάτι του, ενώ ουσιαστικά δεν διαθέτει καμία κεντρική υπηρεσία ελέγχου των πληροφοριών. Ευτυχώς για εμάς, γιατί έως και σήμερα, και καθώς ακόμα δεν υφίσταται κεντρική υπηρεσία, το διαδίκτυο δεν μπορεί να ελεγχθεί απόλυτα από κανέναν, γεγονός σημαντικό για την εξασφάλιση της Ελευθερίας του Λόγου στο διαδίκτυο και την ορθότερη λειτουργία της Δημοκρατίας παγκοσμίως.

Για την ιστορία αναφέρεται ότι μετά τον αμερικάνικο στρατό, το ίντερνετ χρησιμοποιήθηκε ως δια-πανεπιστημιακό δίκτυο αρχικά το 1969 (μεταξύ UCLA και Stanford) αλλά και τις επόμενες δεκαετίες από ακόμα περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα, έως ότου και καταλήξει στην σημερινή γνωστή του μορφή, πράγμα που έγινε από το 1990 και μετά, κυρίως όταν εφευρέθηκε η γλώσσα HTML από τον Τim Berners-Lee και διατέθηκαν δωρεάν οι πρώτοι περιηγητές (Netscape και Int. Explorer).

 

ΟΙ ΟΚΤΩ (8) ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παρουσιάζονται τεχνολογίες όπως τα βιο-καύσιμα, η υδροηλεκτρική ενέργεια από τους ωκεανούς, το δορυφορικό διαδίκτυο αλλά και αναμενόμενες ιατρικές ανακαλύψεις όπως η θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ με την χρήση ζωντανών κυττάρων αλλά και νέες ιατρικές μικροσυσκευές συνεχούς διάγνωσης και παρακολούθησης που θα φιλοξενούνται στο σώμα μας.

Ακολουθούν οκτώ (8) νέες ανακαλύψεις / τεχνολογίες για την επόμενη 10ετία

 

Ι) ΕΝΕΡΓΕΙΑ

1) ΒΙΟ ΚΑΥΣΙΜΑ ΝΕΑΣ (2ης) ΓΕΝΙΑΣ

Σε προηγούμενο άρθρο είχε παρουσιαστεί μια νέα μορφή καυσίμων τα νανο-καύσιμα. Τώρα παρουσιάζεται μια εναλλακτική μορφή καυσίμων, τα βιο-καύσιμα 2ης γενιάς. Η πρώτη γενιά βιο-καυσίμων υπήρξε ένα θετικό βήμα για την συγκράτηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς αλλά επιφύλασσε παράλληλα και μια πολύ αρνητική συνέπεια. Η πρώτη γενιά βιο-καυσίμων προκάλεσε την άνοδο των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως. Αυτό έγινε καθώς πολύ αγρότες άλλαξαν τις καλλιέργειες τους από κλασικές καλλιέργειες τροφίμων σε ενεργειακές καλλιέργειες και άρα η προσφορά τροφίμων μειώθηκε διεθνώς και άρα αυξήθηκε η τιμή τους.

Σήμερα έχουν ανακαλυφθεί νέες τεχνολογίες βιο-καυσίμων που έχουν επίκεντρο εναλλακτικές μη-εδώδιμες πηγές. Για παράδειγμα η δημιουργία κυτταρικής αιθανόλης από κοτσάνια καλαμποκιού και η παραγωγή βιο-ενέργειας από τα ροκανίδια και τον μίσχανθο. Παρόμοιες τεχνολογίες αναπτύσσει η εταιρεία ADM που εντοπίσαμε στο διαδίκτυο. Η εν λόγω ετιρεία σχεδιάζει ένα νέο εργοστάσιο βιο-καυσίμων, ετήσιας παραγωγής 70 εκατ. γαλονιών, στην Αλμπέρτα του Καναδά » Σύνδεση με την ADM

 

2) ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ

Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι μια αρκετά δημοφιλής μορφή ενέργειας ήδη, μόνο που σήμερα προέρχεται αποκλειστικά από φράγματα (σε ποτάμια κτλ). Στο μέλλον θα εμφανισθεί και η υδροηλεκτρική ενέργεια που θα προέρχεται αποκλειστικά από τους ωκεανούς.

Στους ωκεανούς έχουν τοποθετηθεί ήδη σήμερα χιλιάδες πλατφόρμες που διαθέτουν ανεμογεννήτριες και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο (αιολική ενέργεια). Μια νέα τεχνολογία όμως επιτρέπει τον αξιοποίηση των ρευμάτων των ωκεανών χρησιμοποιώντας τουρμπίνες που υποθαλάσσια αιχμαλωτίζουν την ενέργεια από τα ωκεάνια ρεύματα. Η εταιρεία Pelamis σχεδιάζει τέτοια συστήματα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας. »Σύνδεση με την Pelamis. Με δεδομένο το αιολικό δυναμικό της Ελλάδας αλλά και τα πλούσια υποθαλάσσια ρεύματα περιμένουμε να δούμε και στην χώρα μας ανάλογες ερευνητικές πρωτοβουλίες.

 

3) ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑ

Μια νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ υπόσχεται να μας προσφέρει μικροσυσκευές με απόλυτη ενεργειακή αυτονομία. Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει μεγάλες ποσότητες ενέργειας υπό την μορφή θερμότητας. Έτσι λοιπόν και με βάση κυρίως το πυρίτιο σχεδιάζονται σήμερα μίκρο-συσκευές (όπως κινητά τηλέφωνα) που θα μπορούν να φορτίζονται αποκλειστικά από την θερμότητα του σώματος μας. Στην προσπάθεια αυτή πρωτοστατεί το Berkeley Lab, ίδρυμα με σημαντικό ερευνητικό έργο έως σήμερα » Σύνδεση με το Berkeley Lab

 

ΙΙ) ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

4) ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Την επόμενη 10ετία αναμένονται νέα φάρμακα βιοτεχνολογίας, τα οποία θα είναι κατασκευασμένα από ζωντανά κύτταρα, και θα παρέχουν σημαντική βοήθεια στην θεραπεία ασθενειών όπως ο διαβήτης, η νόσος του Alzheimer, το Parkinson, κάποιες μορφές καρκίνου και το AIDS (HIV). Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ενέκρινε ένα φάρμακο που κατασκευάζεται από βιοτεχνολογικές κατσίκες, ικανό να αντιμετωπίζει ασθένειες που προκαλούν μια σπάνια διαταραχή της πήξης του αίματος. Σίγουρα είναι θετική κάθε νέα ανακάλυψη της ιατρικής επιστήμης, η μόνη μας επιφύλαξη είναι ότι πολλά βιοτεχνολογικά φάρμακα δεν δοκιμάζονται επαρκώς πριν δοθούν στην αγορά. Δυστυχώς η ανάγκη επίτευξης γρήγορου κέρδους και η χρηματοδότηση ακαδημαϊκών ερευνών από μεγάλες πολυεθνικές μας κάνουν ιδιαίτερα σκεπτικούς για το μέλλον και την χρήση των ανακαλύψεων αυτών.

 

5) ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΘΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης εξαιτίας της νανοτεχνολογίας θα είναι ραγδαία. Σε προηγούμενο άρθρο είχε παρουσιαστεί το νανο-χαπι, όπου θα είναι εξαιρετικά μικρό (όσο το κεφάλι της καρφίτσας) και θα κατευθύνει ρομποτικά και με ακρίβεια την δραστική ουσία στο μέλος του σώματος μας που έχει πρόβλημα. Η μικρή ποσότητα της δραστικής ουσίας που θα απαιτείται θα εξαλείφει παρενέργειες που ταλαιπωρούν σήμερα τους ασθενείς με βαριά φαρμακευτική αγωγή (παρενέργειες στην στοματική χώρα, κτλ).

Επιπλέον μικροσκοπικά εμφυτεύματα θα τοποθετούνται μόνιμα στους ασθενείς και θα δίνουν την δυνατότητα στους γιατρούς τους για συνεχή παρακολούθηση και διάγνωση από μίλια μακριά. Έτσι θα εξοικονομείται σημαντικός χρόνος και θα εξαλειφθούν οι δαπανηρές επισκέψεις ρουτίνας. Ολλανδοί ερευνητές έχουν ανακοινώσει ήδη ένα σχετικό σύστημα στο μέγεθος χαπιού. Επίσης ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, έχουν παρουσιάσει μια συσκευή στυλό που δύναται να ανιχνεύσει τον καρκίνο του δέρματος, χωρίς την ανάγκη βιοψίας. Άλλοι ερευνητές έχουν ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσουν μια συσκευή στυλό που θα μπορεί να επουλώνει ανοιχτές πληγές με την χρήση τεχνολογίας Laser.

 

ΙΙI) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

6) Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Το μέγεθος ενός σημερινού υπερ-υπολογιστή φτάνει ακόμα και το μέγεθος ενός ορόφου ουρανοξύστη, όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία. Σε δέκα χρόνια η αντίστοιχη υπολογιστική δύναμη θα μπορεί να προέλθει από μια νανο-συσκευή μεγέθους ενός κέρματος. Διάφορες ερευνητικές ομάδες έχουν παρουσιάσει τεχνικές που συρρικνώνουν δραματικά το μέγεθος των επεξεργαστών των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ένας νέος τύπος τρανζίστορ που αναπτύχθηκε στο Σικάγο επιτρέπει την κατασκευή επεξεργαστών που θα κάνουν τα τσιπ πυριτίου να φαίνονται τεράστια. Σε μερικά χρόνια η υπολογιστική δύναμη ενός μέσου προσωπικού υπολογιστή θα ισοδυναμεί με την δύναμη του ανθρώπινου εγκεφάλου (περίπου 100 δις νευρώνες δηλαδή). Εξέλιξη που είναι απόλυτα σύμφωνη  και με τον Νόμο του Moore για την εξέλιξη της πληροφορικής διαχρονικά.

 

7) ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

Αν και στον Δυτικό κόσμο έχουμε πλέον δεδομένες τις υψηλές ταχύτητες του ίντερνετ, το ίδιο δεν ισχύει και στον Τρίτο Κόσμο όπου και οι συνδέσεις είναι ακόμα επιπέδου dial-up. Χωρίς γρήγορες συνδέσεις, παρεμποδίζονται υπηρεσίες όπως βίντεο, ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές και τηλεπικοινωνίες των επιχειρήσεων. Στο μέλλον μέσω του Δορυφορικού Ίντερνετ, θα παρέχονται αστρονομικές ταχύτητες σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν βρισκόμαστε. Το γεγονός αυτό μεταξύ άλλων θα παράσχει ίσες ικανότητες ανάπτυξης στον Τρίτο Κόσμο. Σημειώνεται επίσης η εξέλιξη του πρότυπου Web με επίκεντρο την προσωποποίηση των πληροφοριών προς όφελος του χρήστη.

 

8) ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ (MOBILE APPLICATIONS)

Καθώς η υπολογιστική δύναμη και η χωρητικότητα των κινητών συσκευών αυξάνεται γεωμετρικά και σε συνδυασμό με τις μελλοντικές αστρονομικές ταχύτητες του διαδικτύου αυτά που πρόκειται να δούμε στον τομέα των Mobile Applications περιορίζονται μόνο στα όρια της ανθρώπινης φαντασίας. Οι εφαρμογές που αναμένονται να παρουσιαστούν, θα αφορούν κυρίως την διαδραστική εκπαίδευση, την υγεία με την διάγνωση ασθενειών μέσω χρήσης αισθητήρων, τις επικοινωνίες με χρήση real-time-video υψηλής πιστότητας, αλλά και την ψυχαγωγία με απίστευτες εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality). Η αντικατάσταση του σημερινού προσωπικού υπολογιστή με ένα Mobile PC, είναι πολύ κοντά. 

 

Γιώργος Πρωτονοτάριος 

 

Συνδέσεις Εξωτερικές:

» Η ιστοσελίδα NewSchientist

 

■ Capitalinvest.gr

Απαγορεύεται η ολική αναδημοσίευση, ή μερική αντιγραφή κειμένων και γενικότερα πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του ιστοχώρου capitalinvest χωρίς την σχετική άδεια.

Share:
Go to Top