Αυτό που φαίνεται να προεξοφλεί η αγορά σήμερα στο δρόμο προς τις 950 μονάδες είναι η εκταμίευση της περίφημης δόσης των 31,5 δις ευρώ κάπου τον Νοέμβριο. Η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας δεν είναι όμως θετική. Σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία του ΔΝΤ το Ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 6% το 2012 και κατά 4% το 2013. Παράλληλα, η ανεργία καλπάζει προς το 29% στο τέλος του χρόνου, ενώ η μέση ανεργία για το 2012 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 24%. Για το 2013 η μέση ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 29%. Η Credit Suisse σε πρόσφατη έκθεση της για την Ελλάδα, αναφέρει προσωρινά σημάδια βελτίωσης των οικονομικών και δημοσιονομικών δεικτών στην Ελλάδα, παρά το αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Κατά την διάρκεια που γράφεται το παρόν ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκεται περί τις 850 μονάδες. Σε παλαιότερο σχόλιο μας σας όταν ο Δείκτης είχε περίπου 750 μονάδες σας είχαμε επισημάνει ότι εάν διασπαστούν οι 780 μονάδες επόμενη στάση είναι οι 850 μονάδες για τον Δείκτη. Πράγματι τόσο στις 780 μονάδες όσο και στις 850 μονάδες ο Γενικός Δείκτης έδωσε μάχη. Tην πρώτη μάχη στις 780 την κέρδισε, ενώ φαίνεται να κερδίζει και την δεύτερη στις 850 μονάδες. Όπως έχουμε ξαναγράψει μετά τις 850 μονάδες αναμένεται μια γρήγορη αναρρίχηση πάνω από τις 900 μονάδες έως και τις 950 μονάδες.

Αυτό που φαίνεται να προεξοφλεί η αγορά είναι η εκταμίευση της περίφημης δόσης των 31,5 δις ευρώ κάπου στα τέλη Νοέμβρη. Αυτό δεν σημαίνει όμως απαραίτητα ότι η άνοδος του Γενικού Δείκτη θα κρατήσει χρονικά έως τότε. Κατά την προσωπική μου άποψη, ο Γενικός Δείκτης δύναται να πραγματοποιήσει μια ανοδική κίνηση έως τις 950 μονάδες όπου και διπλώνει ο πάτος των 475 μονάδων του Ιουνίου. Τι σημαίνει αυτό.. στις 950 μονάδες ο Γενικός Δείκτης θα αποδίδει 100% από το πρόσφατο ενδοσυνεδριακό χαμηλό του πριν από τις Εθνικές Εκλογές του Ιούνη. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις (100% απόδοση) βγαίνουν σημαντικοί πωλητές που σταματούν προσωρινά ανοδικές χρηματιστηριακές πορείες. Σε κάθε περίπτωση στις 950 μονάδες θα βγουν σημαντικοί πωλητές και θα χρειαστεί μια πολύ μεγάλη άνοδος των συναλλαγών για να συνεχιστεί η άνοδος από εκεί και μετά.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟ 2012 ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ακολουθούν κάποια πρόσφατα στοιχεία και εξελίξεις που αφορούν την μακροοικονομική κατάσταση της Ελλάδας και κατ' επέκταση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Ανεργία

Η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας συνεχίζει αρνητικά όσο αφορά την απασχόληση όπως και είχε προβλεφθεί από όλους τους οργανισμούς που την μετρούν. Πιο συγκεκριμένα, η ανεργία καλπάζει προς το 29% στο τέλος του χρόνου, ενώ η μέση ανεργία για το 2012 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 24%. Για το 2013 η μέση ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 29%.

Η πορεία του ΑΕΠ

Σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία του ΔΝΤ το Ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 6% το 2012 και κατά 4% το 2013. Όσο αφορά την Ευρωζώνη αναμένεται, συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% το 2012 και ανάπτυξη κατά 0,2% το 2013. Όσο αφορά το παγκόσμιο ΑΕΠ συνολικά, σύμφωνα και με τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ αναμένεται να αυξηθεί 3,3% το 2012 και 3,6 το 2013.

Η έκθεση της Credit Suisse

Η Credit Suisse σε πρόσφατη έκθεση της για την Ελλάδα, αναφέρει προσωρινά σημάδια βελτίωσης των οικονομικών και δημοσιονομικών δεικτών στην Ελλάδα, παρά το αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Για τον Ελληνικό Προϋπολογισμό αναφέρει ότι σε γενικές γραμμές βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του στο τέλος του έτους, ενώ κάποιοι δείκτες όπως η βιομηχανική παραγωγή εμφανίζονται ελαφρώς καλύτεροι τους τελευταίους μήνες και δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας.

Η ανακεφαλοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών

Από Ελληνικής πλευράς έχει ζητηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να πραγματοποιηθεί απευθείας από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το Δημόσιο Χρέος θα μειωθεί κατά 50 δις ευρώ.

 

ΕΡΕΥΝΑ: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (ΧΑΑ) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1985-2012

Ερευνάται η πορεία του Γενικού Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από το 1985 έως και τα μέσα Οκτωβρίου του 2012. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου οι διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη ήταν σημαντικότατες ενώ δεν ήταν και λίγες οι φορές που η πορεία του Γενικού Δείκτη Αθηνών προηγείται και συνεπώς προβλέπει την πορεία των ξένων μεγάλων αγορών. Για παράδειγμα κατά τα τέλη της 10ετίας του 90, ο Γενικός Δείκτης κατέρρευσε τον Σεπτέμβριο του 1999 ενώ οι ξένες αγορές (πχ ο Nasdaq) ξεκίνησαν να καταρρέουν 5 μήνες αργότερα, στις αρχές του 2000. Ο λόγος που ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου γίνεται οιωνός διεθνών χρηματιστηριακών εξελίξεων είναι γιατί το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι ρηχό σε συναλλαγές και συνεπώς γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς οι κινήσεις πολύ μεγάλων παιχτών με εσωτερική πληροφόρηση (όπως Έλληνες εφοπλιστές και μεγάλοι Ελληνο-Αμερικάνοι επενδυτές).

Ξεκινώντας παρουσιάζεται το γράφημα του Γενικού Δείκτη από τις 22 Αυγούστου του 1985 έως και τις 15 Οκτωβρίου 2012.

Η μαύρη γραμμή παρουσιάζει τα ημερήσια κλεισίματα του Γενικού Δείκτη ενώ η μπλε γραμμή τον μέσο όρο των 160 ημερών.

Γίνεται αμέσως εμφανές ότι μόλις ο Γενικός Δείκτης περνάει από επάνω ή από κάτω τον μέσο όρο των 160 ημερών, τότε αντίστοιχα μεταβάλλεται και η Γενική Τάση από αρνητική σε θετική και αντιστρόφως.

Γράφημα: Γενικός Δείκτης και μέσος όρος 160 ημερών.

Στα σημεία που έχει σημειωθεί το (Α), (Β) και (C) κορυφώνονται τα τρία ανοδικά κανάλια της ανοδικής περιόδου 1996-1999 και της περιόδου 2003-2007. Ο λόγος που έχουμε επισημάνει τα τρία αυτά κανάλια είναι για να τονίσουμε πόσο δυνατή είναι η τεχνική ανάλυση ιστορικά στην πορεία του Γενικού Δείκτη. Όποιοι έχουν διαβάσει για το μοντέλο του Elliot ξέρουν πολύ καλά τι εννοώ.

» Διαβάστε στο WikiPedia για την θεωρία του Elliot

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ TRADING CENTER INDICATOR

Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται η τεχνική ανάλυση του Γ.Δ. μέσω του TCI.

Για το πως λειτουργεί ο TCI έχω αναρτήσει διάφορα άρθρα στο TradingCenter.org » μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ

Γράφημα: TCI στον Γενικό Δείκτη Αθηνών

Ανάλυση του Γενικού Δείκτη με χρήση του Trading center Indicator (TCI)

Ο TCI μετράει τα υπεραγορασμένα / υπερπουλημένα επίπεδα μιας αξίας χρησιμοποιώντας όλα τα ημερήσια στατιστικά (κλείσιμο, ανώτατη, κατώτατη, τζίρο κτλ).

Αν εξαιρέσουμε κάποιες υπερβολικές τιμές το 1987, βγάζουμε τα εξής συμπεράσματα:

1) όταν ο TCI βρίσκεται στο +40% και άνω, η αγορά είναι υπέρ-αγορασμένη, γεγονός που σηματοδοτεί επερχόμενη πτώση.

2) όταν ο TCI βρίσκεται στο -40% και κάτω, η αγορά είναι υπέρ-πουλημένη, γεγονός που σηματοδοτεί επερχόμενη άνοδο.

 

Τι προβλέπει ο TCI για το Ελληνικό Χρηματιστήριο σήμερα

Ο TCI για το Ελληνικό Χρηματιστηρίο σήμερα βρίσκεται περίπου στο +32%, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελληνική Αγορά είναι υπεραγορασμένη.

Αν δεν υπάρξει μια μεγάλη και σταθερή άνοδος του όγκου των συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης δεν θα μπορέσει να αποδώσει πάνω από 10-12%.

Αν τις επόμενες ημέρες παρουσιαστεί μια απότομη ανοδική κίνηση προς τις 950 μονάδες θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία πωλήσεων για πολλούς μεγάλους παίχτες που έχουν τοποθετηθεί περί τις 700 μονάδες κατά τον Σεπτέμβριο.

 

Γιώργος Πρωτονοτάριος

 

Investment & Technology Solutions

15/10/2012

Share:
Go to Top