Η πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τον Μάρτιο θα κριθεί σε πολλά μέτωπα. Από την μια οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και κατ’ επέκταση η επίδραση τους στις τιμές του πετρελαίου και στην πορεία των ξένων κεφαλαιαγορών γενικότερα. Από την άλλη τα εσωτερικά μέτωπα της πορείας των εσόδων και των ανοδικών τιμών spread, τα αποτελέσματα της συνόδου κατά την 25η Μαρτίου, οι ενδεχόμενες προτάσεις συνεργασίας των τραπεζών και οι προβλέψεις αποτελεσμάτων για το 2011. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πολύπλοκο χρηματιστηριακό παζλ που δεν προσφέρεται για γρήγορες κινήσεις. Η πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον μήνα Φεβρουάριο εμφάνισε μια μικτή εικόνα. Οι καλές συνεδριάσεις του πρώτου δεκαπενθημέρου έφεραν τον ΓΔ στις 1.750 μονάδες με αποκορύφωμα την πρόταση φιλικής εξαγοράς της Άλφα Τράπεζα από την Εθνική. 

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΝ MHNA ΜΑΡΤΙΟ

Οι ρευστοποιήσεις όμως που ακολούθησαν κυρίως στο Τραπεζικό τομέα σε συνδυασμό με την όξυνση του προβλήματος στην Λιβύη και την ανοδική πορεία του spread των Ελληνικών Ομολόγων έφεραν το ΓΔ στις 1.580 μονάδες στα τέλη Φεβρουαρίου. Εικόνα που φαίνεται να συνεχίζεται και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Την Παρασκευή 4 Μαρτίου ο ΓΔ έκλεισε στις 1.585,85 μονάδες. Η διόρθωση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από τα υψηλά των 1.750 μονάδων ήταν ‘προδιαγεγραμμένη’ εξαιτίας των υπερκερδών που είχαν πετύχει πολλές μετοχές από τις αρχές του χρόνου. Οι ρευστοποιήσεις μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης που είχαν ‘γράψει’ αποδόσεις της τάξης του 50% σε ένα διάστημα μερικών εβδομάδων και με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αποτέλεσαν ισχυρό δέλεαρ για τους διαχειριστές μεγάλων funds του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού. Στο αγοραστικό αμοκ που δημιούργησε η πρόταση εξαγοράς της Εθνικής προς την Άλφα η ευκαρία δεν πήγε χαμένη και μεγάλες θέσεις σε Ελληνικές μετοχές ρευστοποιήθηκαν.

Οι Ξένες Αγορές

Η αναταραχή στην Λιβύη δεν έχει αφήσει καθόλου ανεπηρέαστες και τις ξένες αγορές κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Dow Jones (ΗΠΑ) βρέθηκε κοντά στις 12.000 μονάδες από τις 12.400 ενώ ο DAX της Φρανκφούρτης βρέθηκε στις 7.130 μονάδες από τις 7.350 μονάδες. Το ράλι του πετρελαίου πάνω από τα 103 δολάρια και το αντίστοιχο του χρυσού πάνω από το 1.400 δολάρια/ουγκιά σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την διάδοση της επανάστασης και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής (όπως η Ιορδανία και ειδικά η Σαουδική Αραβία) καθιστούν τις διεθνείς κεφαλαιαγορές ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ‘άσχημες’ ειδήσεις αυτόν τον καιρό. Ακολουθεί το γράφημα 1 έτους του Dow Jones Industrial Average (γράφημα Yahoo finance).


Η πορεία του Γενικού Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου για τον μήνα Μάρτιο θα εξαρτηθεί από πολλούς διαφορετικούς εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες. Από την μία οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και κατ’ επέκταση η επίδραση τους στις τιμές του πετρελαίου και στην πορεία των ξένων κεφαλαιαγορών γενικότερα. Από την άλλη τα εσωτερικά μέτωπα της πορείας των εσόδων και των ανοδικών τιμών spread, τα αποτελέσματα της συνόδου κατά την 25η Μαρτίου, οι προτάσεις συνεργασίας των τραπεζών και οι προβλέψεις αποτελεσμάτων για το 2011. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πολύπλοκο χρηματιστηριακό παζλ που δεν προσφέρεται για γρήγορες κινήσεις αλλά και ίσως δεν προσφέρεται για κινήσεις καθόλου.

Η Πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τον Μάρτιο.

Παρά την σημαντική διόρθωση των μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες οι τεχνικοί δείκτες δύο μηνών παραμένουν ακόμα ‘ακριβοί’ ενώ παράλληλα στα εσωτερικά μέτωπα η πορεία των Δημοσίων Εσόδων δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας. Τα καλά νέα από την άνοδο των εξαγωγών της χώρας κατά 10% το 2010 και της παράλληλης πτώσης των εισαγωγών δεν φαίνεται να αρκούν για να αντιστρέψουν την πορεία του ΓΔ. Ίσως μια περαιτέρω διορθωτική κίνηση του Γενικού Δείκτη κοντά στις 1.450 μονάδες να  ‘κεντρίσει’ ξανά το ενδιαφέρον στους αγοραστές ενόψει προσδοκιών που θα διαμορφώσει η Σύνοδος της 25ης Μαρτίου. Γι’ αυτό συνιστάται υπομονή και είσοδος στην αγορά σε πιο δελεαστικές τιμές.

Ανατροπή του άνω σεναρίου θα μπορούσε να προέλθει από μια απότομη λύση του προβλήματος στην Λιβύη που θα προκαλούσε ανοδικό ξέσπασμα στις ξένες αγορές σε συνδυασμό από μια σημαντική θετική απροσδόκητη είδηση στο εσωτερικό που θα άλλαζε απότομα προς το βέλτιστο την ψυχολογία της αγοράς. Σε ένα τέτοιο σενάριο, που συγκεντρώνει σαφώς λιγότερες πιθανότητες, ο ΓΔ θα μπορούσε ακόμα και να δοκιμάσει την αντίσταση των 1.800 μονάδων.

Από τις Τραπεζικές μετοχές πάντως ξεχωρίζει η Άλφα Τράπεζα καθώς εκεί αναμένονται σύντομα εξελίξεις που αφορούν πιθανές μετοχικές συνεργασίες. Η τεχνική ανάλυση της μετοχής είναι επίσης αρκετά καλύτερη από τις άλλες τράπεζες καθώς παραμένει σε ένα μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι που ίσως το επόμενο τρίμηνο την ‘φέρει’ πάνω από τα 6 ευρώ σε σχέση με τα 4,90 ευρώ που έκλεισε στις 4 Μαρτίου. Βέβαια σε μια ενδεχόμενη συνέχιση των ρευστοποιήσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο η μετοχή της Άλφα θα μπορούσε να κινηθεί αρκετά χαμηλότερα ίσως προς τα 4,40 ευρώ. Ακολουθεί το γράφημα 1 έτους (γράφημα Yahoo finance).

Investment & Technology Solutions

6/3/2011

Share:
Go to Top