Στο μυαλό των περισσότερων μας το ακριβό ευρώ ή αλλιώς σκληρό ευρώ {ακριβό σε σχέση με τις άλλες ισοτιμίες όπως το δολάριο και το γουαν} εκλαμβάνεται ως δείγμα οικονομικής υπεροχής της Ευρώπης. Σε ένα βαθμό αυτό είναι αλήθεια, σε περιόδους όμως που η οικονομία τρέχει όχι σε περιόδους ύφεσης σαν την σημερινή. Ένα ακριβό νόμισμα απλώς συγκρατεί τον πληθωρισμό με τίμημα την υψηλή ανεργία και την χαμηλή ανάπτυξη. Η Ευρώπη όμως πάσχει σήμερα από υψηλή ανεργία και όχι από υψηλό πληθωρισμό και συνεπώς η εκκίνηση της διολίσθησης του ευρώ είναι πραγματικά ανάσα για τις Ευρωπαϊκές Οικονομίες και τους λαούς τους. Το ακριβό ευρώ υπονομεύει την Ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές, ενώ βλάπτει ανεπανόρθωτα τις οικονομίες του Νότου που περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά εντάσεως εργασίας και στηρίζονται σημαντικά στην βιομηχανία του τουρισμού.

Είναι απορίας άξιο πως το αίτημα για την διολίσθηση του Ευρώ που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και σε νέες θέσεις εργασίας δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα για όλες τις κυβερνήσεις του Ευρωπαϊκού Νότου. Είναι δε ακόμα πιο περίεργο πως η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν ασχολείται και δεν θίγει το θέμα σαν να μην είναι σημαντικό για τους Ευρωπαϊκούς λαούς.

 

Η ΔΙΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τα αρνητικά από την διολίσθηση του ευρώ

Στα αρνητικά από την διολίσθηση του ευρώ περιλαμβάνεται η αύξηση του πληθωρισμού και η πιο ακριβή εισαγωγή πρώτων υλών από τρίτες χώρες εκτός Ευρώπης. Όταν όμως η ανεργία στην Ευρώπη καλπάζει και ειδικά στην Ελλάδα και την Ισπανία ανέρχεται σε πλέον του 25% είναι ασήμαντο και υποκριτικό να ασχολούμαστε αν ο Ευρωπαϊκός πληθωρισμός από το 2,6% μπορεί να ανέβει στο 3,0% ή στο 3,3%.

 

Πόσο σωτήρια μπορεί να αποδειχτεί η διολίσθηση του Ευρώ για την Ελλάδα

Ειδικά για την Ελλάδα η διολίσθηση του Ευρώ είναι κάτι παραπάνω από σωτήρια. Η Ελλάδα υποφέρει από την πολιτική του σκληρού ευρώ περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, και να γιατί:

1) Η Ελλάδα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τουριστική βιομηχανία και καλείται να ανταγωνιστεί χώρες όπως η Τουρκία που είναι έτσι και αλλιώς πολύ φτηνές και υποτιμώντας το νόμισμα τους σε σχέση με το ευρώ γίνονται ακόμα φτηνότερες.

2) Η βιομηχανία της είναι χαμηλής τεχνολογίας και άρα εξάγει με χαμηλά περιθώρια προστιθέμενης αξίας. Άρα το ακριβό ευρώ εκμηδενίζει τα έτσι και αλλιώς μικρά περιθώρια κέρδους και κλείνει επιχειρήσεις. Η υποτίμηση του ευρώ υπόσχεται να ανατρέψει αυτή την κατάσταση.

3) Έχει υψηλότατη ανεργία και αρνητική ανάπτυξη. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ένα πιο φτηνό ευρώ θα υποβοηθήσει την ανάκαμψη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

4) Νομοτελειακά μια υποχώρηση του ευρώ θα συνοδεύεται και από μια πτώση των πολύ ακριβών Ευρωπαϊκών Επιτοκίων σε σχέση με τις ΗΠΑ. Η πτώση των επιτοκίων είναι πολύ σημαντική τόσο σε επίπεδό εξωτερικού δανεισμού όσο και εσωτερικού.

5) Τέλος το Ελληνικό Χρέος της αποτιμάται σχεδόν αποκλειστικά σε ευρώ. Έτσι στο χειρότερο σενάριο που απευχόμαστε όλοι μας, αυτό της επιστροφής στην δραχμή, η υποτίμηση της δραχμής θα είναι μικρότερη και η μετατροπή του χρέους σε δραχμές θα είναι ευμενέστερη για την χώρα.

 

Ποιους συμφέρει το ακριβό ευρώ και γιατί μάχονται την διολίσθηση του

Σύμφωνα με στοιχεία από το έτος 1999 έως σήμερα που παραλληλίζουν την πορεία της τιμής του ευρώ με τα ετήσια ελλείμματα των Ευρωπαϊκών χωρών, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το ακριβό ευρώ εξυπηρετεί μόνο την Γερμανία και συναφείς χώρες του Βορά που εισάγουν πρώτες ύλες και πωλούν υψηλή τεχνολογία με υψηλές προστιθέμενες αξίες. Την ίδια ώρα που επιβάλλονται μέτρα λιτότητας στους Ευρωπαϊκούς λαούς για την αναγκαία εξασφάλιση ανταγωνιστικότητας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβάλει μια πολιτική σκληρού ευρώ που σκοτώνει την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.

Στο τέλος ενός παλιότερου άρθρού στο Capitalinvest υπάρχει ένα γράφημα που είναι αποκαλυπτικό για το πως το ακριβό ευρώ έχει ευνοήσει την Γερμανική Οικονομία εις βάρος όλων των υπολοίπων. ►Δείτε το γράφημα στο τέλος του άρθρου

Σε επίπεδο επιχειρηματικότητας το ακριβό ευρώ ευνοεί τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις εις βάρος των μικρών Εθνικών επιχειρήσεων. Οι μέγαλες πολυεθνικές μπορούν να παράγουν φτηνά σε χώρες όπως η Κίνα με φτηνά εργατικά χέρια και με υποτιμημένα νομίσματα και να πουλάνε ύστερα στην Ευρώπη σε άκρως ανταγωνιστικές τιμές. Σε τιμές δηλαδή που η εγχώρια βιομηχανία δεν μπορεί να συναγωνιστεί. Η αποβιομηχανοποίηση της Ευρώπης την τελευταία 10ετία οφελεται σε μεγάλο βαθμό στο ακριβό ευρώ. 

 

Τα Ευρωπαϊκά Επιτόκια πρέπει να προσαρμοστούν και αυτά στις νέες συνθήκες ύφεσης

Η Ευρώπη ενώ βρίσκεται σε ύφεση έχει σήμερα επιτόκιο 1,25% όταν οι ΗΠΑ που βρίσκονται σε ισχυρή ανάπτυξη προσφέρουν επιτόκιο μόλις 0,25%. Γεγονός απολύτως παράλογο που δεν έχει καμία εξήγηση πέραν της εξυπηρέτησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συγκεκριμένων συμφερόντων. Τα ακριβά επιτόκια απομακρύνουν την ανάπτυξη και πλήττουν την Ευρώπη, ειδικά τις οικονομίες του Νότου και την Ελλάδα.

 

Συμπερασματικά

Ναι στην συμμετοχή στο ευρώ για χίλιους λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς και ηθικούς. Ναι στο ευρώ όμως δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή χωρίς διαμαρτυρία ενός σκληρού νομίσματος που οδηγεί την Ευρώπη στην ύφεση και στην ανεργία εξυπηρετώντας απλώς συμφέροντα και στρατηγικές κάποιων Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων του Βορά με μεγάλη πρόσβαση και επιρροή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Γ. Πρωτονοτάριος

 

Investment & Technology Solutions 24/5/2012

Απαγορεύεται η ολική αναδημοσίευση, ή μερική αντιγραφή κειμένων και γενικότερα πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του ιστοχώρου capitalinvest .gr χωρίς την σχετική άδεια.

 

Share:
Go to Top