Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο διαπραγματεύονται πάνω από 160 διαφορετικοί  τύποι πετρελαίου οι οποίοι διαφέρουν μεταξύ τους ποιοτικά και κατʼ επέκταση και σε επίπεδο τιμολόγησης. Τα τελευταία χρόνια η τιμή του πετρελαίου κινείται ξανά ανοδικά. Η ισχυρή ανάπτυξη της Αμερικάνικης οικονομίας σε συνδυασμό με την αναταραχή στην Μέση Ανατολή συντελούν ισχυρά στην κατεύθυνση αυτή. Σημειώνεται ότι ιστορικά η τιμή του πετρελαίου παρουσιάζει μια ευρεία διακύμανση μεταξύ των 30 και των 150 δολαρίων ανά βαρέλι.  Παρουσιάζονται τέσσερις (4) διαφορετικοί τρόποι που μπορεί κάποιος να επενδύσει στις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου.

 

4 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

1) ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ

Οι περισσότερες πετρελαϊκές εταιρείες διαπραγματεύονται σε κάποιο μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο. Συνήθως οι μετοχές των πετρελαϊκών ομίλων εμφανίζουν και αξιόλογες μερισματικές αποδόσεις. Πετρελαϊκές μετοχές εντοπίζονται τόσο σε Αμερικάνικα όσο και σε Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

2) ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (Futures και CFDs)

Μέσα από ένα χρηματιστήριο παραγώγων (π.χ. Chicago Mercantile Exchange) μπορείτε να αγοράσετε ένα συμβόλαιο τύπου future και να στοιχηματίσετε στην άνοδο (long θέση) ή στην πτώση (short) της χρηματιστηριακής τιμής του πετρελαίου. Ένα τυπικό μελλοντικό συμβόλαιο future αφορά την αγορά ή την πώληση 1.000 βαρελιών πετρελαίου.

Ο πιο εύκολος τρόπος όμως να επενδύσετε στις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου από την Ελλάδα είναι μέσω του ανοίγματος ενός επενδυτικού λογαριασμού που μπορεί να ανοίξει θέσεις μέσω CFDs. Σήμερα, υπάρχουν εκατοντάδες διαδικτυακές εταιρίες που προσφέρουν τα CFDs στην τιμή του πετρελαίου.

-Η ΧΜ με έδρα την Κύπρο πρόσφέρει CFDs σε Brent, WTI, και Φυσικό Αέριο

3) ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ (Oil Stock Mutual Funds)

Σε όλο τον κόσμο διαπραγματεύονται μια σειρά από Αμοιβαία Κεφάλαια που επενδύουν αποκλειστικά σε πετρέλαιο. Σημειώνεται ότι το ετήσιο κόστος διαχείρισης των Αμοιβαίων Κεφαλαίων πετρελαίου είναι περίπου 0,8-1% της αξίας του χαρτοφυλακίου τους. Ενδεικτικά αναφέρονται δύο Αμοιβαία με πετρελαϊκό χαρτοφυλάκιο:

-Vanguard mutual funds  

-USAA mutual funds

4) ΟIL STOCK ETFs (Exchange Traded Funds)

Τα χρηματιστηριακά προϊόντα Oil ETFs αποτελούνται από ένα καλάθι από πετρελαϊκές μετοχές, περίπου όπως και τα αμοιβαία κεφάλαια, η διαφορά είναι ότι διαπραγματεύονται χρηματιστηριακώς ως μετοχές γεγονός που επιτρέπει την εύκολη είσοδο/έξοδο των επενδυτών. Τα Oil ETFs συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα διασποράς κινδύνου των αμοιβαίων κεφαλαίων με τα πλεονεκτήματα της εύκολης διαπραγμάτευσης της αγοράς των μετοχών. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια Oil ETFs:

-United States Oil Fund (USO)

-Goldman Sachs Crude Oil Total Return ETN (OIL)

-PowerShares DB Oil Fund (DBO)

 

 

ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

NYMEX Futures

Η τιμή του χρηματιστηρίου παραγώγων NYMEX για το αργό πετρέλαιο βασίζεται στα μελλοντικά συμβόλαια τύπου futures που ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται από το 1983. Η τιμή NYMEX είναι σίγουρα ο πιο σημαντικός και διαδεδομένος τρόπος αναφοράς της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως. Η τιμή NYMEX Futures αντιπροσωπεύει την αξία ενός συμβολαίου 1 βαρελιού WTI ή ΒΡΕΝΤ πετρελαίου που θα αγορασθεί στο μέλλον. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών των συμβολαίων τελικά εκτελείτε, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό των συμβολαίων αποτελεί ʽχρηματιστηριακό αέραʼ. Γεγονός που δίνει μια καλή εξήγηση στις υπερβολικές διακυμάνσεις σε μικρά χρονικά διαστήματα της τιμής του πετρελαίου. Σημειώνεται ότι πλέον το NYMEX ανήκει στο Chicago Mercantile Exchange.

Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ OPEC (OPEC BASKET)

O OPEC συλλέγει τις τιμές του πετρελαίου από 7 πετρελαιοπαραγωγούς χώρες (Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι, Βενεζουέλα, Μεξικό, Αλγερία, Ινδονησία και Νιγηρία) και διαμορφώνει την τιμή OPEC Basket Price σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει τις τιμολογιακές συνθήκες της αγοράς.

Η ΤΙΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ (Imported Refiner Acquisition Cost)

Στις ΗΠΑ κυρίως, χρησιμοποιείται η τιμή -Imported Refiner Acquisition Cost- η οποία διαμορφώνεται βάσει όγκου των εισαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Οι δύο σημαντικότεροι τύποι πετρελαίου που διαπραγματεύονται διεθνώς είναι το West Texas Intermediate και το Brent. Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο διαπραγματεύονται πάνω από 160 διαφορετικοί  τύποι πετρελαίου οι οποίοι διαφέρουν μεταξύ τους ποιοτικά και κατʼ επέκταση και σε επίπεδο τιμολόγησης.

  • Brent

Το ΒΡΕΝΤ είναι ένας συνδυασμός από 15 διαφορετικής προέλευσης τύπων πετρελαίου και χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή βενζίνης. Η τιμή του ιστορικά διαπραγματεύεται με ένα premium της τάξης των $4 με $5 ανά βαρέλι σε σχέση με το πετρέλαιο τύπου OPEC BASKET.

  • West Texas Intermediate (WTI)

Το WTI είναι πετρέλαιο πολύ υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή βενζίνης. Η τιμή του ιστορικά διαπραγματεύεται με ένα premium της τάξης των $1 με $2 ανά βαρέλι σε σχέση με το πετρέλαιο τύπου BRENT και $5 με $7 ανά βαρέλι σε σχέση με το πετρέλαιο τύπου OPEC BASKET.

  

Γιώργος Πρωτονοτάριος

 

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ:

► CME GROUP -Chicago Mercantile Exchange

Επίσημη ιστοσελίδα του σημαντικότερου χρηματιστήριου παραγώγων πετρελαίου, που ελέγχει επίσης το χρηματιστήριο NYMEX.

► T. Rowe Price

Ιστοσελίδα με δυνατότητες ανεύρεσης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Πετρελαϊκού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

► U.S. Commodity Futures Trading Commission

Ιστοσελίδα όπου δημοσιεύονται διάφορα στατιστικά στοιχεία και πληροφορίες για τα futures του πετρελαίου.

  

Capitalinvest.gr

Απαγορεύεται η ολική αναδημοσίευση, ή μερική αντιγραφή κειμένων και γενικότερα πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του ιστοχώρου χωρίς την σχετική άδεια.

 

Share:
Go to Top