Αναλαμβάνεται η πλήρης προετοιμασία επενδυτικών προτάσεων -Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για να λάβετε την προσφορά μας..
 
ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Στο σημερινό περιβάλλον οικονομικής ύφεσης της Ελληνικής Οικονομίας υπάρχει έντονη κινητικότητα γύρω από τις δυνατότητες εκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών και των αποθεμάτων της χώρας (ΑΠΕ και κοιτάσματα υδρογονανθράκων). Υπάρχει αισιοδοξία ιδιαίτερα μετά την επιτυχία που εμφάνισε ο διαγωνισμός για την διεξαγωγή σεισμικών ερευνών Νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο –ενώ νέοι διαγωνισμοί σεισμικών ερευνών που αφορούν 10-12 ακόμα περιοχές, αναμένεται να προκηρυχθούν εντός των επόμενων μηνών.

Παράλληλα μέσω της νομοθεσίας Fast Track αναμένεται να ξεμπλοκάρουν σημαντικές επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παρακάτω παρουσιάζονται πέντε ενεργειακές επενδύσεις που εντάσσονται στον νόμο «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» ή αλλιώς Fast Track. Ενώ ύστερα παρουσιάζονται στοιχεία και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις έρευνες υδρογονανθράκων που προγραμματίζονται στην χώρα τα επόμενα έτη.

ΠΕΝΤΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΑΠΕ) ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ FAST TRACK

Πέντε νέες επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντάσσονται στον Νόμο 3894/2010, «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» ή αλλιώς Fast Track. Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, οι επενδυτικοί φάκελοι θα διεκπεραιωθούν μέσα από τις ταχύτατες διαδικασίες. Πιο συγκεκριμένα, τα επενδυτικά αυτά έργα αφορούν:

1) Προϋπολογισμός Επένδυσης: 2,46 δις ευρώ

Επενδυτικός Φορέας: Τέρνα Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε.

Αντικείμενο Επένδυσης: Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) Κρήτης, με ανάπτυξη 33 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών, ισχύος 1.077 MW, και διασύνδεση στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου. 

2) Προϋπολογισμός Επένδυσης: 1,99 δις ευρώ

Επενδυτικός Φορέας: Elica Group
Αντικείμενο Επένδυσης:
Ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος 1.005 MW στην Κρήτη και διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα. 

3) Προϋπολογισμός Επένδυσης: 501 εκατ. ευρώ

Επενδυτικός Φορέας: Τέρνα Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε.
Αντικείμενο Επένδυσης:
Αντλησοταμιευτικά συστήματα αποθήκευσης και παραγωγής ενέργειας, ισχύος 587 MW, στην τεχνητή λίμνη Καστρακίου του Δ. Αμφιλοχίας, Αιτωλοακαρνανίας, με δύο άνω ταμιευτήρες στις περιοχές Αγίου Γεωργίου και Πύργου.

4) Προϋπολογισμός Επένδυσης: 332 εκατ. ευρώ

Επενδυτικός Φορέας: Spes Solaris – Solar Concept A.E
Αντικείμενο Επένδυσης:
Κατασκευή 12 Φωτοβολταϊκών Πάρκων (ΑΠΕ Φ/Β) πάρκων, ισχύος 166,142 MW στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.

5) Προϋπολογισμός Επένδυσης: 268 εκατ. ευρώ

Επενδυτικός Φορέας: Solar Power Plant Lassithi ΕΠΕ
Αντικείμενο Επένδυσης:
Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, Δ. Σητείας, Ν. Λασιθίου Κρήτης.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΚΑΙ ΑΙΟΛΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται συνδυαστικά το φωτοβολταϊκό και το αιολικό δυναμικό της χώρας με πηγή για το πρώτο το Ευρωπαϊκό κέντρο ερευνών PVGIS και για το δεύτερο τον οργανισμό Invest In Greece. Στο κάτω γράφημα αριστερά με έντονο κόκκινο οι περιοχές με μεγάλο φωτοβολταϊκό δυναμικό και στο γράφημα δεξιά με έντονο μπλε οι περιοχές με μεγάλο αιολικό δυναμικό. Όπως παρατηρείται, η Νότια Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου εμφανίζουν ένα πολύ μεγάλο αιολικό και φωτοβολταϊκό δυναμικό που μέχρι σήμερα όμως δεν έχει γίνει επαρκώς εκματαλλεύσιμο. Μεγάλο είναι και το αιολικό δυναμικό της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά στην περιοχή του Έβρου. Διαβάστε για την επένδυση σε φωτοβολταϊκά συστήματα

Γράφημα: Το φωτοβολταϊκό και το αιολικό δυναμικό της χώρας

 

 

Ακολουθούν στοιχεία και πληροφορίες για τους διαγωνισμούς σεισμικών ερευνών που έγιναν ήδη και που θα γίνουν τους επόμενους μήνες.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΗΤΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ

Η ανταπόκριση των ξένων εταιρειών στον διαγωνισμό για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και την περιοχή νότια της Κρήτης χαρακτηρίστηκε από κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες ως «πέραν κάθε προσδοκίας». Κατατέθηκαν συνολικά 8 προσφορές, ενώ η αξιολόγηση τους και οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες θα ολοκληρωθούν εντός Μαρτίου 2012 ενώ τον Απρίλιο σχεδιάζεται να υπογραφούν οι τελικές συμβάσεις. Στόχος είναι να αξιολογηθούν τα σεισμικά δεδομένα εντός του 2012 και στις αρχές του 2013 να γίνουν οι προκηρύξεις διαγωνισμών για την παραχώρηση έως και 15 περιοχών για γεωτρήσεις. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των ερευνών τα πραγματοποιούν ειδικευμένες γεωφυσικές εταιρείες όπου αφού συλλέξουν όλα τα σεισμικά δεδομένα θα τα αξιολογήσουν σε συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο και ύστερα θα τα πουλήσουν σε τρίτες εταιρείες, οι οποίες και θα πραγματοποιήσουν τις γεωτρήσεις. Το Ελληνικό Δημόσιο δικαιούται ένα ποσοστό και από την πώληση των εν λόγω σεισμικών δεδομένων. Σημειώνεται ότι τα αποθέματα πετρελαίου Νότια της Κρήτης είναι ιδιαίτερα μεγάλα και υπολογίζονται σε 20-22 δις βαρέλια ενώ σε αυτά προστίθενται και περίπου 20 δις. βαρέλια που υπολογίζεται ότι υπάρχουν στην ζώνη του Ηροδότου.

ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ 10-12 ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τον Ιούλιο του 2012 αναμένεται να προκηρυχθούν νέοι διαγωνισμοί για έρευνες σε 10-12 περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων σε Καβάλα, Έβρο, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Αιτωλοακαρνανία, Γρεβενά, Αχαία Μεσσηνία, και Κρήτη.

Επισημαίνεται το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που αφορά το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό. Το μνημόνιο συνεργασίας αναφέρεται στις δυνατότητες συνεργασίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, αλλά και την ηλεκτρική διασύνδεση. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ το οποίο και εκφράστηκε στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ότι μπορεί να δημιουργηθεί δυνητικά ένας νέος πόλος ανεφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο εκτός της Ρωσίας.

                          

  

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ

Παράλληλα, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου διεθνώς έχει καταστήσει κερδοφόρα κοιτάσματα που ήδη είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν αλλά είχαν θεωρηθεί ως μη αποδοτικά. Συνεπώς κινούνται οι διαδικασίες και έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί σε τρεις περιοχές της επικράτειας (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο) όπου προβλέπεται η ύπαρξη αποθεμάτων πετρελαίου ύψους 280 εκατ. βαρελιών. Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται η πορεία της τιμής του πετρελαίου Brent από τις αρχές του 2007 έως σήμερα. Παρατηρείται η έντονη ανοδική κίνηση του τελευταίου εξαμήνου. Η πολιτική αστάθεια στην Μέση Ανατολή αλλά και τα χαμηλά αποθέματα για την εποχή συντελούν στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς, μια τάση που πιθανώς θα κορυφωθεί εντός του 2012 καθώς η ζήτηση από την Ανατολή παραμένει ακόρεστη. Διαβάστε για τις διαφορές του πετρελαίου Brent και WTI στο επενδυτικό λεξικό

Γράφημα: Η πορεία της τιμής του πετρελαίου Brent από τις αρχές του 2007 (Reuters)

 

ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 100 ΕΚΑΤ. ΣΤΟΝ ΠΡΙΝΟ

Στον Πρίνο, υπήρξε συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Καβάλα Oil ώστε να ξεμπλοκάρει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. δολαρίων για την ανεύρεση νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή. Η άδεια εκμετάλλευσης της Καβάλα Oil λήγει κανονικά το 2013, καθώς έως σήμερα οι σχετικές άδειες εκμετάλλευσης διαρκούσαν έως και 5 έτη. Με το νέο όμως νομοθετικό περιβάλλον που προωθείται και θα ενταχθεί και η Καβάλα Oil θα είναι δυνατόν μια άδεια να παραχωρείται έως και 25 έτη.

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΡΑΝΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΜΗ-ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την μέση Ανατολή η εξάρτηση της χώρας από το Ιρανικό πετρέλαιο προσθέτει ένα ακόμα κίνδυνο στην μελλοντική πορεία της οικονομίας. Διαβάστε γενικές πληροφορίες για τις κατηγορίες κινδύνων. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εισάγει ημερησίως 110.000 βαρέλια πετρελαίου από το Ιράν. Παρακάτω παρουσιάζονται οι χώρες με τις μεγαλύτερες εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.

1) Κίνα: 550.000 βαρέλια ημερησίως

2) Ινδία: 320.000 βαρέλια ημερησίως

3) Ιαπωνία: 310.000 βαρέλια ημερησίως

4) Νότια Κορέα: 220.000 βαρέλια ημερησίως

5) Τουρκία: 190.000 βαρέλια ημερησίως

6) Ιταλία: 180.000 βαρέλια ημερησίως

7) Ισπανία: 160.000 βαρέλια ημερησίως

8) Ελλάδα: 110.000 βαρέλια ημερησίως

9) Νότιος Αφρική: 60.000 βαρέλια ημερησίως

10) Γαλλία: 50.000 βαρέλια ημερησίως

Σε ποσοστό επί του συνόλου των εισαγωγών καυσίμων της Ελλάδας -η εξάρτηση της από το Ιρανικό πετρέλαιο κρίνεται ιδιαίτερα υψηλή.

 

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ 

Όσο αφορά τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων πρέπει να περιμένουμε έως τα τέλη του 2012 ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε το μέγεθος και την αποδοτικότητα των κοιτασμάτων με ασφάλεια. Με δεδομένη όμως την υψηλή δορυφορική τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα σε συνδυασμό με το έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε διαγωνισμούς σεισμικών ερευνών από γεωφυσικές εταιρείες -το πιθανότερο είναι ότι το αποτέλεσμα των ερευνών θα είναι θετικό και μάλιστα χωρίς να συνυπολογίζονται οι έρευνες για φυσικό αέριο που αναμένεται επίσης να πραγματοποιηθούν. Σημειώνεται πλησίον μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου συναντώνται συνηθως και μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Όσο αφορά τις ΑΠΕ, το δυναμικό της χώρας είναι πολύ σημαντικό και αναμένονται μεγάλες επενδύσεις την επόμενη 10ετία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που κορυφαίοι Γερμανοί αξιωματούχοι τονίζουν συνεχώς ότι "στο μέλλον θα εισάγουμε ενέργεια από την Ελλάδα". Σημειώνεται ότι η τεχνολογία ειδικά στα φωτοβολταϊκά βελτιώνεται συνεχώς και συνεπώς θα αυξηθεί δραματικά και η απόδοση τους σε ορίζοντα 10ετίας καθιστώντας έτσι τις επενδύσεις ΑΠΕ Φ/Β πολύ πιο συμφέρουσες. Είναι καιρός και για την ΔΕΗ να επενδύσει με όλους της τους πόρους στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αν δεν το κάνει σήμερα θα αναγκαστεί τα επόμενα χρόνια να επιβάλει πολύ μεγάλα τέλη ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ των Ελληνικών Νοικοκυριών, σε μια περίοδο αναμενόμενης οικονομικής ύφεσης και υπερ-φορολόγησης.  

 

Γ. Πρωτονοτάριος

 

Διαβάστε περισσότερα σχετικά θέματα στο Capitalinvest:

 Μελέτες και Έρευνες

Εκθέσεις Διεθνών Οίκων

Εναλλακτικές Επενδύσεις

 

 

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα...
 

 

 


Investment & Technology Solutions 11/3/2012

Απαγορεύεται η ολική αναδημοσίευση, ή μερική αντιγραφή κειμένων και γενικότερα πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του ιστοχώρου capitalinvest .gr χωρίς την σχετική άδεια.


..