Αναλαμβάνεται η πλήρης προετοιμασία επενδυτικών προτάσεων -Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για να λάβετε την προσφορά μας..
 
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ KAI ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 2012

 

Ακολουθούν τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που αναμένονται για το 2012 ταξινομημένα με ημερολογιακή σειρά.

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 2012

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ

Το δεύτερο μεγαλύτερο αντικείμενο που έχει καταγραφεί να περνάει κοντά στη γη θα είναι o EROS 433. Ο Έρως 433 είναι ένας αστεροειδής διαμέτρου πολλών χιλιομέτρων που θα περάσει από τη Γη σε απόσταση 0,179 αστρονομικών μονάδων ή αλλιώς περίπου 27 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Η NASA μελετά τον Έρως και τις πιθανές πορείες του από το 1996 αν και ο αστεροειδής παρατηρήθηκε αρχικά πολύ πιο πριν. Ο Έρως ανήκει στην κατηγορία των Near-Earth Asteroids (NEA).

Φώτο: Ο Έρως 433 (NASA)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ 60ου ΙΩΒΗΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Εορτασμός του Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ της 2ης για την 60η επέτειο από την ένταξή της στον θρόνο της Κοινοπολιτείας του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Μια θαλάσσια παρέλαση 1.000 σκαφών λαμβάνει χώρα κατά μήκος του ποταμού Τάμεση, την οποία και παρακολουθούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι από τις όχθες του ποταμού.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:
17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ
Ένα σημαντικό στρατιωτικό-πολιτικό γεγονός θα συμβεί στις 17 του Απρίλη 2012 όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκχωρήσουν τον έλεγχο του στρατού της Νότιας Κορέας μετά από 50 χρόνια ύπαρξης συνδυασμένων στρατιωτικών δυνάμεων. Πλέον, δύο ξεχωριστές στρατιωτικές δυνάμεις θα υφίστανται στην περιοχή (της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ). Η συνδυασμένη δύναμη είχε τεθεί σε εφαρμογή από το τέλος του Πολέμου της Κορέας και λειτουργούσε ως ο διοικητικός βραχίονας των πολυεθνικών στρατιωτικών δυνάμεων, που υποστήριζαν τη Νότια Κορέα, για περισσότερα από 50 χρόνια. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που η Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε κατάσταση διαδοχής συνεχίζοντας παράλληλα να διεξάγει δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:
12 ΜΑΪΟΥ 2012

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ 2012 (WORLD EXPO) ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ  

Η Διεθνής Έκθεση του 2012 θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Γεοσού (Yeosu) της Νότιας Κορέας.

Πληροφορίες για την έκθεση στην επίσημη ιστοσελίδα


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 20 ΜΑΪΟΥ 2012

ΔΑΚΤΥΛΙΟΕΙΔΗΣ ΕΚΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

Στις 20 Μαϊου 2012 θα πραγματοποιηθεί δακτυλιοειδής έκλειψη του Ηλίου καθώς η πορεία του θα περάσει δακτυλιωτά μέσα από τον Ειρηνικό Ωκεανό, την Βόρεια Κίνα και την Καλιφόρνια.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΗΛΙΑΚΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ
Η δεύτερη και τελευταία ηλιακή διέλευση της Αφροδίτης για τον αιώνα μας. Η επόμενη ηλιακή διέλευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2117 και η αμέσως επόμενη το 2125.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (EURO 2012)

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της UEFA που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια φιλοξενείται το 2012 από την Πολωνία και την Ουκρανία. Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί στην Βαρσοβία της Πολωνίας στις 8 του Ιούνη 2012 ενώ η λήξη θα λάβει χώρα την πρώτη του Ιούλη του 2012 στο Κίεβο της Ουκρανίας.

Δείτε το πρόγραμμα αγώνων της Ελλάδας από την ιστοσελίδα της UEFA


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ CAMBRIDGE ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΟΥ ALAN TURING (ENIGMA II)

Από τις 18 έως και τις 23 του Ιούνη 2012 θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του  πανεπιστημίου του Cambridge, προς τιμήν του μαθηματικού και κρυπτογράφου Alan Turing. Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου είναι η εκατοστή επέτειος από τη γέννησή του. Ο Alan Turing είχε μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη των υπολογιστών, καθώς με την μηχανή «Turing» τυποποίησε της έννοιες του «αλγόριθμου» και του «υπολογισμού». Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου συμμετείχε στην Βρετανική Ομάδα που ‘έσπασε’ τους Γερμανικούς αλγόριθμους κρυπτογράφησης, της πασίγνωστης συσκευής για την εποχή Enigma ΙΙ. Η συσκευή Enigma παρείχε διπλή κρυπτογράφηση στις συνδιαλέξεις των Γερμανών σε στεριά και θάλασσα. Για την ιστορία, σημειώνουμε ότι αφορμή για το σπάσιμο της Enigma II ήταν ένα μήνυμα που εστάλει από την κατεχόμενη Ελλάδα στην κατεχόμενη Αυστρία. Ο Γερμανός χειριστής του τηλεγράφου στην Αθήνα, έστειλε κατά λάθος δύο φορές το ίδιο μήνυμα, δίνοντας την δυνατότητα στους Βρετανούς να ‘σπάσουν’ το πανίσχυρο και διπλό σύστημα κρυπτογράφησης των Γερμανών. Το ενδιαφέρον είναι, ότι το γεγονός της αποκρυπτογράφησης  του Enigma II έγινε γνωστό ανά τον κόσμο όχι πριν την δεκαετία του 1950. Το ‘σπάσιμο’ του κώδικα των Γερμανών ήταν ίσως το ΄κλειδί’ της νίκης των συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς ήξεραν από πριν όλα τα σχέδια του Χίτλερ για την εισβολή του στη Ρωσία και έδωσαν έτσι χρόνο προετοιμασίας στην πολυπρόσωπη άμυνα του Στάλιν. Οι Ρώσοι, παρά του ότι υστερούσαν τεχνολογικά, είχαν στήσει ‘παγίδα’ στα στρατεύματα του Χίτλερ γύρω από το Λένινγκραντ. Περιμένοντας την εισβολή των δυνάμεων του ‘άξονα’ στο Λένινγκραντ, είχαν την ευκαιρία να τα περικυκλώσουν, και ύστερα με ευκολία να ‘αποκόψουν’ τις γραμμές του ανεφοδιασμού όλης της Γερμανικής εισβολής.

 

Φώτο: Η αυθεντική Enigma II

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012  

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Στις 27 Ιουλίου 2012 είναι προγραμματισμένη η τελετή έναρξης των θερινών ολυμπιακών αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στη Βρετανία. Το Λονδίνο θα γίνει η πρώτη πόλη στην σύγχρονη ιστορία που έχει φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες τρεις φορές. Ελπίζουμε κάποτε να γίνει και η Αθήνα, αρκεί βέβαια την επόμενη φορά να προϋπολογιστούν σε ‘λογικότερο’ κόστος. Οι αγώνες του 2012 θα πραγματοποιηθούν ανάμεσα στην μεγαλύτερη επιχείρηση ασφάλειας που έχει δει ποτέ σε καιρό ειρήνης η Ευρώπη. Μετά το πέρας των αγώνων, οι εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν είναι ήδη σχεδιασμένο πως θα αξιοποιηθούν, παρέχοντας εκατοντάδες χιλιάδες νέα σπίτια και καταστήματα που αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω τον πληθυσμό του Λονδίνου. Η τελετή λήξης των Θερινών αγώνων θα πραγματοποιηθεί στις 12 του Αυγούστου του 2012.

Η επίσημη ιστοσελίδα Λονδίνο 2012

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

ΤΟ ΜΗ-ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΟΧΗΜΑ «CURIOSITY ROVER» ΠΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

Στις 6 Αυγούστου 2012 το όχημα Mars Science Laboratory της NASA που είναι γνωστό και ως Curiosity Rover έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί στον Άρη. H αποστολή κόστισε έως σήμερα 438 εκατ. δολάρια, και φιλοδοξεί να ρίξει φως στην εξελικτική ιστορία του Άρη, όσον αφορά τη φιλοξενία ζωής διαχρονικά. Η γεωμορφολογία στην επιφάνεια του πλανήτη δείχνει στους επιστήμονες την αρχαία παρουσία τρεχούμενου νερού, -κάτι όμως που προϋποθέτει την ύπαρξη ατμόσφαιρας. Το μυστήριο της χαμένης ατμόσφαιρας του Άρη καλείται να λύσει το ομώνυμο σκάφος Curiosity με την βοήθεια τριών διαφορετικών επιστημονικών οργάνων. Η αποστολή έχει τέσσερις στόχους:
• να καθορίσει εάν προέκυψε ποτέ ζωή στο παρελθόν στον Άρη
• να χαρακτηρίσει το κλίμα του Άρη
• να χαρακτηρίσει τη γεωλογία του Άρη
• να προετοιμάσει μια πιθανή μελλοντική επανδρωμένη αποστολή

 

Φώτο: To Curiosity όταν ήταν ακόμα στην Γη

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στις 6 του Νοέμβρη του 2012 είναι προγραμματισμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι προεδρικές εκλογές των δύο μεγάλων κομμάτων (Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί). Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ανακοινώσει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς. Ο Αμερικάνικος λαός θα εκλέξει συνολικά τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στις 17 Δεκεμβρίου του 2012. Οι προεδρικές εκλογές του 2012 θα κριθούν, όπως συμβαίνει συνήθως στις ΗΠΑ, στο μέτωπο της οικονομίας και ειδικά σε ότι αφορά στον άξονα της προσδοκώμενης ανάπτυξης του ΑΕΠ για τα επόμενα έτη.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΕΚΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
Ηλιακή έκλειψη που θα γίνει ορατή στη Βόρεια Αυστραλία και σε περιοχές του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού.


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ

Το ημερολόγιο των Μάγια ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου του έτους 3114 προ Χριστού και ολοκληρώνεται στις 20 Δεκεμβρίου του 2012. Τότε τελειώνει ο 13ος κύκλος (ονομάζεται Μπακτούμ) και στις 21 Δεκεμβρίου ξεκινά ο 14ος. Το αυθεντικό ημερολόγιο δεν έχει βρεθεί καθώς τον 16ο αιώνα οι Ισπανοί κατέστρεψαν σχεδόν όλα τα ντοκουμέντα. Την ίδια ημερομηνία (21/12/2012) συμπτωματικά θα πραγματοποιηθεί αστρική ισοζυγία μεταξύ πλανητών που είναι όμως συνηθισμένο φαινόμενο και δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Ο μόνος που ίσως θα πρέπει να ανησυχεί στις 22 του Δεκέμβρη του 2012 είναι ο Αμερικάνος συγγραφέας  John Major Jenkins, ο οποίος επικαλούμενος την καταστροφή της Γης στις 21 του Δεκέμβρη 2012 έχει βγάλει εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια από πωλήσεις βιβλίων και διαλέξεις (250 δολάρια συμμετοχής).

 

Φώτο: John Major Jenkins

 

ΑΤΑΞΙΝΟΜΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2012

 

Ακολουθεί μια καταγραφή κάποιων εκ των σημαντικότερων επιστημονικών / τεχνολογικών εξελίξεων που αναμένεται να λάβουν χώρα εντός του 2012 -χωρίς να είναι καθορισμένη η ακριβής ημερομηνία πραγματοποίησης τους.

1) Η πρώτη αιολική πλατφόρμα 1-Gigawatt ολοκληρώνεται στην νοτιοανατολική ακτή της Αγγλίας. Το αιολικό πάρκο γνωστό και ως "London Array" θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια για 750.000 σπίτια –δηλαδή για το ένα τέταρτο των σπιτιών όλου του Λονδίνου.  Με συνολικά 341 ανεμογεννήτριες, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 2 εκατομμύρια τόνους κάθε χρόνο.

2) Η Κίνα θα ξεκινήσει την κατασκευή ενός διαστημικού σκάφους υπό την ονομασία Kuafu.

3) Ολοκληρώνεται εντός του 2012 η κατασκευή του υπερ-σιδηρόδρομου στον Καύκασο που ενώνει τρεις περιοχές (Καρς, Τιφλίδα και Μπακού).

4) Ολοκλήρωση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, της μεγαλύτερης δηλαδή ανθρώπινης κατασκευής που έχει τεθεί ποτέ σε τροχιά γύρω από την γη. Το πλάτος του σταθμού φτάνει τα 110 μέτρα και το βάρος του σε 345 τόνους.  Τα κύρια πεδία μελέτης περιλαμβάνουν την διαστημική τεχνολογία, την ιατρική και την μετεωρολογία. Ο σταθμός αναμένεται να παραμείνει σε λειτουργία τουλάχιστον έως και το 2028.

5) Αποκορύφωμα της δραστηριότητας του 11-ετή κύκλου των ηλιακών κηλίδων.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ 2012

6) Το πρώτο κινητό τηλέφωνο με τετραπύρηνο επεξεργαστή (quad-core smartphone) θα είναι διαθέσιμο στην παγκόσμια αγορά.  

7) Ολοκληρώνεται υπερ-υπολογιστής από την Intel και την SGI για χρήση από το κέντρο ερευνών «Ames Research Center» της NASA. Οι επιδόσεις του θα ανέρχονται στα 10 petaflops (δηλαδή 10 τετράκις εκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο).

8) Ο υπερ-υπολογιστής υπό την ονομασία «Sequoia» θα κατασκευαστεί από την IBM για την Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ με επιδόσεις της τάξης των 20 petaflops (δηλαδή 20 τετράκις εκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο).

9) Λανσάρονται τα Microsoft Windows 8 με χαρακτηριστικά την γρήγορη εκκίνηση,  ολοκληρωμένες εφαρμογές web, βελτιωμένη υποστήριξη ψηφιακών μέσων (όπως 3D βίντεο), αλλά και υποστήριξη USB 3.0 και Bluetooth 3.0. Αναμένεται να περιλαμβάνει επίσης την δυνατότητα αναγνώρισης του προσώπου αλλά και βελτιώσεις για τον χειρισμό μέσω αφής.

10) Η Apple μέσα στο 2012 θα λανσάρει την σειρά τηλεοράσεων Apple TV που αναμένεται να παρέχει την δυνατότητα φωνητικής εντολής (Voice Control).

11) Οι πόλεμοι δολιοφθορών μέσω διαδικτύου (Cyberwars) το 2012 θα γίνουν συχνό φαινόμενο μεταξύ αντιμαχόμενων εθνών.

 

Φώτο: To πρώτο αιολικό πάρκο 1 GW

Πηγή όλων των παραπάνω αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, οι ιστότοποι της NASA, της UEFA, του BBC και της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης Wikipedia. Όσο αφορά την Ελλάδα, προβλέψεις που αφορούν πολιτικές εξελίξεις (όπως π.χ. ημερομηνίες εθνικών εκλογών) δεν έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς δεν είναι επίσημα προγραμματισμένες.

Γ. Πρωτονοτάριος

 

Συνδέσεις στο Capitalinvest:

4 μελλοντικές τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) 

10 νέα επαγγέλματα στις ΗΠΑ και μελλοντικά επαγγέλματα της Ελλάδας

20 επαγγέλματα του μέλλοντος

 

 
Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα...
 


 

Investment & Technology Solutions 26/12/2011

Απαγορεύεται η ολική αναδημοσίευση, ή μερική αντιγραφή κειμένων και γενικότερα πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του ιστοχώρου capitalinvest .gr χωρίς την σχετική άδεια.


..