Αναλαμβάνεται η πλήρης προετοιμασία επενδυτικών προτάσεων -Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για να λάβετε την προσφορά μας..
 
AFFILIATE MARKETING -ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ

 

Παρουσιάζεται η μέθοδος του Affiliate Marketing, που αυτή την στιγμή κάνει θραύση σε όλον τον κόσμο ενώ δειλά αλλά σταθερά αρχίζει και χρησιμοποιείται στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει τις Ελληνικές Επιχειρήσεις να αυξήσουν δραματικά τις πωλήσεις τους (και τις εξαγωγές τους) χωρίς ουσιαστικά  επιπλέον κόστος. Ενώ για τα φυσικά πρόσωπα, μέσα από το Affiliate Marketing η επιχειρηματικότητα στο διαδίκτυο μπορεί να γίνει αποδοτική με ελάχιστα κεφάλαια αρκεί να υπάρχει η δημιουργικότητα και η γνώση κάποιου ατόμου. Μια μορφή affiliate marketing είναι και οι ιστοσελίδες προσφορών (deal sites) που έχουν κερδίσει ήδη ένα μεγάλο κοινό στην Ελλάδα. Επίσης οι διαφημίσεις που προβάλουν σλόγκαν όπως «Δούλεψε στο σπίτι» αναφέρονται ουσιαστικά σε εργαλεία και τεχνικές τύπου Affiliate Marketing.

 

ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ AFFILIATE MARKETING

Το Affiliate Marketing επιτρέπει σε κάποιον που βρίσκεται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου να κερδίσει χρήματα μέσα από το διαδίκτυο, πουλώντας ονομαστικά ή ανώνυμα τα προϊόντα / υπηρεσίες άλλων. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η δημιουργία ενός κοινού στο διαδίκτυο. Αν θέλαμε λοιπόν να ορίσουμε το Affiliate Marketing σε μια πρόταση θα λέγαμε «Φτιάξε το δικό σου διαδικτυακό κοινό και κέρδισε χρήματα πουλώντας προϊόντα τρίτων». Πρακτικά, θα μπορούσε επίσης να οριστεί ως η συμφωνία δύο ιστοσελίδων όπου η μία (publisher) θα δημιουργεί επισκεψιμότητα / κίνηση στην άλλη (web traffic) με αντάλλαγμα από την άλλη (advertiser) ένα ποσοστό επί των πωλήσεων που επιτυγχάνεται από την επισκεψιμότητα αυτή.

Το Affiliate Marketing δεν είναι απλώς μια μόδα που εξαπλώνεται ραγδαία ανά τον κόσμο, αντίθετα είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο marketing που σε μερικά χρόνια θα μπει στο καθημερινό λεξιλόγιο και της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου για τις επιχειρήσεις είναι τεράστια αφού μπορούν να αυξάνουν τις πωλήσεις τους χωρίς επιπλέον λειτουργικό κόστος, απλώς διανέμοντας ένα μέρος των μικτών κερδών τους. Παρακάτω παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα του Affiliate Marketing για τα φυσικά πρόσωπα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ AFFILIATE MARKETING ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα του Affiliate Marketing για κάποιο άτομο που σκοπεύει να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό αφορούν:

1) Μπορεί να πραγματοποιηθεί από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου

2) Δεν απαιτείται υψηλό κεφάλαιο αλλά και το λειτουργικό κόστος είναι ελάχιστο

3) Δεν χρειάζεται η ύπαρξη προϊόντων, αποθήκης και αποθεμάτων

4) Η εύρεση αλλά και ή εναλλαγή σε διαφορετικά προγράμματα Affiliate Marketing είναι πολύ εύκολη διαδικασία

5) Μπορεί να πραγματοποιηθεί ανώνυμα χωρίς την έκθεση προσωπικών δεδομένων του εκδότη

6) Ως απασχόληση μπορεί να λάβει την μορφή τόσο part-time όσο και full-time

Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ AFFILIATE MARKETING ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΡΑΓΔΑΙΑ

Στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο το Affiliate Marketing αναπτύσσεται ραγδαίως. Στις ΗΠΑ σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 νομικά και φυσικά πρόσωπα απασχολούνται επαγγελματικά με το Affiliate Marketing. Τα καθαρά έσοδα από αυτή την διαδικασία υπολογίζονται από 2,53 δις δολάρια (μόνο ΗΠΑ) το 2011 να ανέλθουν σε 3 δις δολάρια το 2012, σε 3,47 δις δολάρια το 2013 και σε 4 δις δολάρια το 2014. Στο παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η εξέλιξη της αγοράς Affiliate Marketing στις ΗΠΑ.

Γράφημα: Η αγορά του Affiliate Marketing (καθαρά έσοδα) στις ΗΠΑ

 

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Δύο βασικοί τρόποι υπάρχουν ώστε κάποιος να σχηματίσει το δικό του κοινό στο διαδίκτυο*:

1) Μέσα από την κατασκευή κάποιας χρήσιμης ιστοσελίδας / blog (εκδότης περιεχομένου ή publisher)

2) Μέσα από την ευρεία χρήση των Social Media (χρησιμοποιώντας κυρίως τεχνικές στο facebook και στο twitter)

*Οι δύο μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και συμπληρωματικά.

Βασική προϋπόθεση είναι η ικανότητα ενός ατόμου να γίνει εκδότης περιεχομένου (publisher). Για να γίνει κάποιος εκδότης περιεχομένου όμως πρέπει να διαθέτει προς δημοσίευση υλικό που πραγματικά ενδιαφέρει τους χρήστες του διαδικτύου.

Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ

Όσοι σκεφτούν ότι μπορούν φτιάξουν το δικό τους κοινό στο διαδίκτυο αντιγράφοντας κείμενα και ιδέες που έχουν ήδη δημοσιεύσει άλλοι, ξεκινούν κάνοντας ένα μεγάλο λάθος. Αφενός οι μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο (search engines) είναι σήμερα πανέξυπνες ώστε να συγκρίνουν μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο με όλο το διαδίκτυο και να αποφανθούν αν είναι προϊόν αντιγραφής ή όχι. Όταν οι μηχανές αναζήτησης αντιλαμβάνονται προϊόντα αντιγραφής δεν τιμωρούν απλώς το προϊόν αντιγραφής κείμενο αλλά και όλη την ιστοσελίδα που το δημοσίευσε (banned). Αφετέρου, το κοινό στο διαδίκτυο αργά η γρήγορα θα αντιληφθεί την αντιγραφή και μέσα από forums θα καταστρέψει μια για πάντα την φήμη της ιστοσελίδας. Η αξιοκρατία και η διαφάνεια αποτελούν κατά κάποιο τρόπο βασικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας του διαδικτύου. Πέρα από τα παραπάνω η αντιγραφή πολλές φορές είναι και παράνομη, σε μια περίοδο που η νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα σφίγγει διεθνώς.

ΑΠΛΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ -ΠΟΣΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ AFFILIATE MARKETING

Βάσει στατιστικής, το μέσο ποσοστό επιτυχίας του Affiliate Marketing είναι περίπου 1%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για κάθε 100 επισκέπτες που στέλνει μια ιστοσελίδα σε μια άλλη, ένας (1) επισκέπτης αγοράζει το προϊόν ή την υπηρεσία αναφοράς. Αυτό ονομάζεται αλλιώς και ποσοστό μετατροπής ή στην Αγγλική Conversion Rate.

Χρησιμοποιώντας αυτό το στατιστικό δεδομένο (1% ποσοστό μετατροπής) ανάποδα μπορούμε να υπολογίσουμε πόσους επισκέπτες πρέπει να έχει μια ιστοσελίδα για να πετύχει ένα ικανοποιητικό μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ. Στο παρακάτω παράδειγμα χρησιμοποιούμε την ιστοσελίδα Α που είναι εκδότης περιεχομένου και την ιστοσελίδα Β που θέλει να πουλήσει προϊόντα / υπηρεσίες μέσω ενός προγράμματος affiliate marketing. Στο παράδειγμα, η ιστοσελίδα Β ανταμείβει με 100 ευρώ την ιστοσελίδα Α για κάθε πώληση μιας υπηρεσίας της (π.χ. συμμετοχή σε ένα σεμινάριο αξίας 300 ευρώ).

ΠΟΣΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΊ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 1.000 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ

Έστω η ιστοσελίδα Α κερδίζει 100 ευρώ για κάθε επισκέπτη που αγοράζει ένα σεμινάριο της ιστοσελίδας Β. Για να πετύχει κέρδη 1.000 ευρώ / μήνα θα πρέπει η υπηρεσία αυτή να αγοραστεί από 10 επισκέπτες / μήνα. Αν το conversion rate είναι 1% τότε θα χρειαστούν 1.000 επισκέψεις από την ιστοσελίδα Α στην ιστοσελίδα Β κάθε μήνα.

Η σύνδεση δύο ιστοσελίδων γίνεται μέσω κάποιου link ή κάποιου banner. Τώρα αν υποθέσουμε ότι το 5% των επισκεπτών της σελίδας Α πατάει πάνω στο banner ή το link της ιστοσελίδας Β τότε η ιστοσελίδα Α για να κερδίσει 1.000 ευρώ θα πρέπει να έχει 50.000 επισκέπτες κάθε μήνα ή αλλιώς περίπου 1.700 επισκέψεις ημερησίως. Καθόλου εύκολο αν αναλογιστούμε ότι μια ιστοσελίδα πρέπει να είναι και σχετικά εξειδικευμένη σε κάποιο αντικείμενο. Σημειώνεται ότι οι άνω υπολογισμοί είναι ενδεικτικοί και φυσικά η ποιότητα και η εξειδίκευση κάθε ιστοσελίδας μπορεί και δημιουργεί εντελώς διαφορετικά δεδομένα πωλήσεων.

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ AFFILIATE

Ένας εύκολος τρόπος ώστε να εντοπιστεί το κατάλληλο affiliate πρόγραμμα είναι η επιλογή του μέσα από κάποιο affiliate δίκτυο (affiliate network). Υπάρχουν αμέτρητα δίκτυα affiliate που περιλαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες διαφορετικά προϊόντα. Στις συνδέσεις παρουσιάζονται κάποια τέτοια δίκτυα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ένας άλλος τρόπος είναι το ψάξιμο ενός affiliate προγράμματος απέυθειας μέσα από τις μηχανές αναζήτησης. Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι ν' αναζητηθούν σχετικά review χρηστών που ήδη έχουν δοκιμάσει το affiliate πρόγραμμα που έχει εντοπιστεί.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Πολλές φορές στο παρελθόν έχει τονιστεί πως η λύση στο στρατηγικό πρόβλημα ανάπτυξης της Ελλάδας μπορεί να δοθεί σήμερα μόνο μέσα από την Νέα Οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν παρουσιαστεί πολλά σχετικά άρθρα ενώ παράλληλα έχουν υποδειχθεί και αρκετά ελεύθερα ονόματα προς κατοχύρωση (free domain names). Εδώ μπορείτε να βρείτε Ελληνικά ονόματα χώρου και εδώ ξένα ονόματα χώρου. Το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη Νέα Οικονομία έχει παρουσιαστεί αναλυτικά μέσα από ένα ολόκληρο σχέδιο που το πρώτο μέρος του μπορείτε να βρείτε εδώ.

Στο γράφημα που ακολουθεί παρουσιάζεται η αύξηση των χρηστών του διαδικτύου από το έτος 2009 στο έτος 2014. Ξεχωρίζει η αύξηση στην Ασία όπου οι χρήστες του διαδικτύου το 2014 αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο άτομα.

Γράφημα: Οι χρήστες του διαδικτύου διεθνώς (2009-2014)

 

 

Γ. Π.  

 

Διαβάστε ακόμα στο Capitalinvest:

Η αγορά των Domain Names

Χτίζοντας το δικό σας ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop)

Επένδυση στο διαδίκτυο σε απλά βήματα

 

 

Συνδέσεις Affiliate Networks στο εξωτερικό:

LinkShare

Η LinkShare αποτελεί ένα από τα πρώτα δίκτυα affiliate marketing παγκοσμίως.

Clickbank

Η Clickbank περιέχει πάνω από 10.000 προϊόντα / υπηρεσίες τα οποία μπορούν διανέμονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.

Affiliate Bot

Μηχανή αναζήτησης για affiliate προγράμματα

Affiliate Seeking

Μηχανή αναζήτησης για affiliate δίκτυα

 

Συνδέσεις Affiliate Networks στην Ελλάδα:

Linkwise

Greek Affiliates

Adman

 

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα...

 

 

Investment & Technology Solutions 25/2/2012

Απαγορεύεται η ολική αναδημοσίευση, ή μερική αντιγραφή κειμένων και γενικότερα πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του ιστοχώρου capitalinvest .gr χωρίς την σχετική άδεια.


..