Αναλαμβάνεται η πλήρης προετοιμασία επενδυτικών προτάσεων -Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για να λάβετε την προσφορά μας..
 
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ (ΧΑΑ) ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ 2011

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών έκλεισε κατά την 1η Ιουλίου στις 1.308,48 μονάδες παρουσιάζοντας εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 6,2%, μετά από καιρό. Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και οι προσδοκίες για εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων κέντρισαν το ενδιαφέρον των αγοραστών που έδειξαν σαφή προτίμηση τοποθετήσεων στις τράπεζες. Σε ανησυχητικά υψηλά όμως επίπεδα παρέμειναν  τα spreads των Ελληνικών 10ετων Ομολόγων (έκλεισαν στις 1.367 μονάδες βάσης) σε αναμονή και του ενδεχόμενου σχεδίου rollover του Ελληνικού Χρέους. Σημειώνεται, ότι σε διεθνές επίπεδο, δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως αν το rollever του Ελληνικού Χρέους (αν πραγματοποιηθεί) θα αποτελέσει ή όχι πιστωτικό γεγονός, και άρα αν κατά συνέπεια θα πληρωθούν ή όχι οι κάτοχοι CDS (Credit Default Swaps). 

 

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΜΑ 10ΕΤΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΧΑΑ

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια αποτελεί ξεκάθαρα μια bear market αγορά. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ βρισκόμενος περίπου στις 1.300 μονάδες υστερεί πλέον 76% από τα υψηλά των 5.400 περίπου μονάδων του 2007. Η ανοδική κίνηση που πραγματοποιήθηκε το 2009 τερμάτισε κοντά στις 2.900 μονάδες. Έκτοτε και καθώς η Ελληνική Οικονομία βυθιζόταν στην κρίση χρέους το ΧΑΑ προσφερόταν στους επενδυτές μόνο για διορθωτικές ανοδικές κινήσεις (bear market rally) διάρκειας μερικών εβδομάδων. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινήθηκε έντονα καθοδικά τα τελευταία χρόνια κόντρα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές που βρίσκονται σήμερα κοντά στα υψηλά 3ετίας, όπως θα αναλυθεί και παρακάτω. Ακολουθεί το γράφημα του Γενικού Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από αρχές Ιουλίου 2001 έως σήμερα.

Γράφημα: Γενικός Δείκτης ΧΑΑ 10ετία & ο Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών (Metastock)

 

ΠΩΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΤΟ XAA ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

Χρηματιστηριακοί κύκλοι παρουσιάζονται αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς το επόμενο διάστημα προτείνοντας επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες κατά τα προηγούμενα δύο έτη (κυρίως τραπεζικές, αλλά και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές). Οι επενδυτές όμως πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι το ενδεχόμενο Εθνικών Εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο (που είναι αρκετά πιθανό) δεν έχει προεξοφληθεί ακόμα από την αγορά. Όταν προεξοφληθεί δεν αποκλείονται οι έντονες ρευστοποιήσεις από επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ειδικά του εξωτερικού. Έως τότε όμως το Ελληνικό Χρηματιστήριο  δύναται να πραγματοποιήσει μια βραχυχρόνια ανοδική κίνηση με στόχο ίσως προς τις 1.500 μονάδες. Για μια ανοδική κίνηση όμως προϋποθέτεται η σταδιακή αύξηση του όγκου συναλλαγών αλλά και η σταθερότητα στο οικονομικό-πολιτικό περιβάλλον. Σε περίπτωση κάποιας σημαντικής απρόβλεπτης αρνητικής εξέλιξης, σε οικονομικό-πολιτικό πάντα επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να κινηθεί αρχικά προς τις 1.200 μονάδες (πρόσφατο χαμηλό).

 

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ & ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Β’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2011

Εδικά όσον αφορά τις τράπεζες οι όροι που θα πραγματοποιηθεί (αν πραγματοποιηθεί) το rollover του Ελληνικού Χρέους θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την χρηματιστηριακή πορεία των μετοχών τους στο ταμπλό του ΧΑΑ. Πάντως, οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, δεν είναι αρνητικές. Οι Ελληνικές Τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν ένα θετικό β’ τρίμηνο 2011 (όπως ήταν θετικό και το α’ τρίμηνο 2011) με κερδοφορία και θετικές εκπλήξεις από τις εργασίες στο εξωτερικό. Στα αρνητικά η συνέχιση της μείωσης των καταθέσεων (περίπου στα 190 δις σήμερα) αλλά και τα γενικότερα προβλήματα ρευστότητας κυρίως ως αποτέλεσμα της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης των Ελληνικών Ομολόγων που διαθέτουν οι Ελληνικές Τράπεζες στο χαρτοφυλάκιο τους. Στο β΄ τρίμηνο, οι επισφαλείς του εγχώριου τραπεζικού κλάδου αναμένεται να παραμείνουν επίσης σε υψηλά επίπεδα (όπως το α’ τρίμηνο) γεγονός που κρίνεται θετικό καθώς αποτελεί πρόθεση ρεαλιστικής απεικόνισης των οικονομικών τους στοιχείων και άρα αποφυγή κινδύνων μελλοντικής φούσκας του χρηματοπιστωτικού κλάδου. 

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES INDUSTRIAL ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΜΑ 5ΕΤΙΑΣ

Τις τελευταίες εβδομάδες στις ΗΠΑ, οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη υπήρξαν έντονες. Καθώς η κατάσταση της Αμερικάνικης Οικονομίας για τώρα τουλάχιστον δείχνει θετική και η κρίση χρέους της Ελλάδας είναι προσωρινά διαχειρίσιμη μετά και την ψήφιση και του Μεσοπρόθεσμου, οι επενδυτές στις ΗΠΑ έδειξαν ξανά έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον την εβδομάδα που πέρασε και έφεραν τον Dow Jones Industrial στις 12.582,77 μονάδες όπου και είναι κοντά στα υψηλά 3 ετών. Τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ βαίνουν αυξανόμενα ενώ η ρευστότητα στα ταμεία του εταιρικού τομέα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα (σημάδι μελλοντικών εξαγορών). Αν δεν υπάρξουν έντονα αρνητικοί εξωγενείς παράγοντες το θετικό κλίμα στα Αμερικάνικα Χρηματιστήρια αναμένεται να διατηρηθεί και ο Dow Jones δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες να προσεγγίσει ακόμα και τις 13.200 μονάδες. Έναυσμα ανόδου αποτέλεσε και η ανακοίνωση της αύξησης της Βιομηχανικής Παραγωγής στις ΗΠΑ για τον μήνα Ιούνιο. Πιο συγκεκριμένα ο δείκτης που καταγράφει τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 55,3% από 53,5% που είχε διαμορφωθεί το Μάιο, και έναντι προβλέψεων των αναλυτών για πτώση στο 52%.

 

Γράφημα: Η πορεία του Dow Jones Industrial την τελευταία 5ετία (Yahoo Finance)

Chart forDow Jones Industrial Average (^DJI) 

Σημειώνεται ότι οι 14.165 μονάδες που είναι το υψηλό της 5ετίας από το 2007 αποτελούν και ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών για τον Dow Jones Industrial. Ενδοσυνεδριακά η μεγαλύτερη τιμή που έχει καταγράψει ποτέ ο πιο σημαντικός χρηματιστηριακός δείκτης του κόσμου είναι οι 14.280 μονάδες.

 

Η ΠΟΡΕΙΑ TOY DAX ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΜΑ 5ΕΤΙΑΣ

O DAX στη Γερμανία έκλεισε την 1η Ιουλίου 2011 στις 7.419,44 μονάδες και απέχει πλέον ελάχιστα από τα υψηλά 3ετίας των 7.500 περίπου μονάδων. Η Γερμανική Οικονομία είναι ισχυρή, τα εταιρικά κέρδη βαίνουν αυξανόμενα και δεν θα πρέπει να κάνει εντύπωση μια κίνηση του DAX κοντά στις 8.000 μονάδες, όπου είναι και το ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών.

Γράφημα: Η πορεία του DAX την τελευταία 5ετία (Yahoo Finance)

Chart forDAX (^GDAXI)

 

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ CAC 40 ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΜΑ 5ΕΤΙΑΣ

 

Η πορεία του CAC 40 στο Παρίσι είναι εξίσου θετική με τον DAX παρά την όχι και τόσο καλή κατάσταση της Γαλλικής Οικονομίας που βαρύνεται από υψηλά ελλείμματα και μεγάλο Δημόσιο Χρέος Ο Δείκτης των Παρισίων έκλεισε την 1η Ιουλίου 2011 στις 4.007,35 μονάδες εμφανίζοντας σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη. Τα υψηλά 3τίας για τον CAC 40 είναι κοντά όμως τα ιστορικά υψηλά είναι ακόμα πολύ μακριά.

 

Γράφημα: Η πορεία του CAC 40 την τελευταία 5ετία (Yahoo Finance)

Chart forCAC 40 (^FCHI) 

 

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΕΙΣΟΔΟΥ / ΕΞΟΔΟΥ ΕΝΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΗΣ 200 ΗΜΕΡΩΝ

Ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών προσφέρει στους επενδυτές απλώς κάποια χρήσιμα συμπεράσματα στατιστικής φύσεως. Ως εργαλείο τεχνικής ανάλυσης παρέχει περισσότερο αξιόπιστα αποτελέσματα κατά την αξιολόγηση δεικτών παρά κατά την αξιολόγηση μεμονωμένων μετοχών ή άλλων μορφών διαπραγματεύσιμων κινητών αξιών.  Μεγάλα Hedge funds του εξωτερικού θεωρούν ως σημείο εισόδου σε μια αγορά (bull market) την διάσπαση ανοδικά του ΚΜΟ 200 ημερών ενώ σημείο εξόδου από μια αγορά (bear market) την διάσπαση του ΚΜΟ 200 ημερών καθοδικά. (Σύνδεση: Τι είναι ένα Hedge Fund).

Πρέπει να σημειωθεί ότι εναλλακτικά και ανάλογα με τον Δείκτη Αναφοράς που αξιολογείται (πχ Χρηματιστηριακός ή Commodity Index ή Άλλος) χρησιμοποιείται από πολλούς επενδυτές και ο Κινητός Μέσος Όρος των 180 και αλλά και των 160 ημερών.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η αξιολόγηση μέσω τεχνικής ανάλυσης είναι απλώς ένα επιπλέον εργαλείο για τους επενδυτές που παρέχει κυρίως πληροφορίες για τον χρονισμό εισόδου / εξόδου σε μια κινητή διαπραγματεύσιμη αξία. Ειδικά, στην χρηματιστηριακή αγορά όταν αξιολογείται μια μετοχή δεν πρέπει να αγνοείται σε καμία περίπτωση η θεμελιώδης ανάλυση (κέρδη, χρηματοοικονομική διάρθρωση), η στρατηγική και το management της εταιρείας αλλά και η ροή των ειδήσεων μακροοικονομικού χαρακτήρα από το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον.  

 

 

Γιώργος Πρωτονοτάριος

 

 

Περισσότερα Θέματα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (ΧΑΑ)

Περισσότερα Θέματα Διεθνών Χρηματιστηριακών Αγορών

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα...

 

 

Investment & Technology Solutions 2/7/2011

Απαγορεύεται η ολική αναδημοσίευση, ή μερική αντιγραφή κειμένων και γενικότερα πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του ιστοχώρου capitalinvest χωρίς την σχετική άδεια.
 

 


..