Αναλαμβάνεται η πλήρης προετοιμασία επενδυτικών προτάσεων -Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για να λάβετε την προσφορά μας..
 
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ (XAA) ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Η πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (XAA) τον μήνα Απρίλιο συνεχίζεται σε ένα θολό τοπίο. Οι ανακοινώσεις άσχημων οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2010 από τις εισηγμένες σε συνδυασμό με την κακή πορεία των Δημοσίων Εσόδων ‘επιβαρύνουν’ το επενδυτικό περιβάλλον και οδηγούν τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα. Παράλληλα, στο Διεθνές περιβάλλον τα προβλήματα στην Ιαπωνία και την Λιβύη αυξάνουν τον παράγοντα κινδύνου (risk premium). Ο Γενικός Δείκτης στις αρχές του Απρίλη βρίσκεται στις 1.526,60 μονάδες.

 

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟ 2011

Δεν αποτελεί μυστικό ότι η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας το 2011 δεν είναι καλή. Το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στα ακριβά επιτόκια δανεισμού της χώρας (Spreads) που κινούνται ξανά ανοδικά στις 950 μονάδες αλλά κυρίως στην κακή πορεία των Δημόσιων Εσόδων. Τα τελευταία, αναθεωρούνται πλέον κατά κανόνα προς τα κάτω και απαιτούν ως αποτέλεσμα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα από την κοινωνία.

Μία οικονομία που βρίσκεται σε συρρίκνωση με εκτιμώμενη πτώση του ΑΕΠ για το 2011 κατά 3%, με προβλεπόμενη ανεργία στο 16,5% και με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζει άλλο φορολογικά τις νέες ‘τρύπες’ του κρατικού προϋπολογισμού. Με δεδομένο ότι το Δημόσιο Πρόγραμμα Επενδύσεων συνεχώς μειώνεται, το στοίχημα πλέον για την Ελλάδα το 2011 είναι κατά πόσο θα  ‘τρέξει’ το ΕΣΠΑ αλλά και κατά πόσο θα μπορέσει να εξασφαλίσει σημαντικά κεφάλαια από ενδεχόμενες αποκρατικοποιήσεις που σχεδιάζονται. Όσο αφορά το ΕΣΠΑ τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα Digi-Retail ήταν ενθαρρυντικά (κατατέθηκαν 4.400 περίπου προτάσεις) αλλά και τα νέα προγράμματα που ανακοινώθηκαν (Εξωστρέφεια και Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα) μοιάζουν επίσης ικανά να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Όσο αφορά τις προσδοκώμενες αποκρατικοποιήσεις, από τις εισηγμένες εταιρείες ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, και ο ΟΠΑΠ θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων τους επόμενους μήνες ενώ θα ακολουθήσουν η  ΕΥΔΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σταματήσει επιτέλους το ιδιαίτερα δυσμενές για την χώρα ‘παιχνίδι’ των προς τα κάτω αναθεωρήσεων. Η αξιοπιστία και η ακρίβεια των προβλέψεων μιας χώρας στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον είναι ο σημαντικότερος παράγοντας αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας. Το μάθημα του 2009 με το ράλι των spreads των ομολόγων μετά τις δυσμενείς αναθεωρήσεις του ελλείμματος φαίνεται ότι δεν έγινε μάθημα και επιβεβαιώνονται για ακόμη μια φορά τα αργά αντανακλαστικά της Ελληνικής Οικονομίας απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις και τις απαιτήσεις των αγορών.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ (XAA) ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ASE -Athens Stock Exchange) βρίσκεται στο μεταίχμιο των 1.520 μονάδων. Αν το ‘σπάσει’ προς τα κάτω (ο κανόνας λέει 3 ημερήσια κλεισίματα κάτω από μια τιμή) τότε η Ελληνική Αγορά εισέρχεται βραχυχρόνια σε μια καθαρά πτωτική τροχιά (bear market) που ενδεχόμενα θα οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη αρχικά στις 1.450 μονάδες και ίσως σε δεύτερη φάση στα χαμηλά του Ιανουαρίου των 1.350 μονάδων. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι πολλές μετοχές και ειδικά αυτές των Τραπεζών βρίσκονται πλέον σε υπερπουλημένα επίπεδα και δεν αποκλείεται μια βίαιη ανοδική αντίδραση τους υπό την μορφή όμως ενός ανοδικού ράλι μιας πτωτικής αγοράς (bear market rally). Τα bear market rally συνήθως διαρκούν λίγο αλλά δύνανται να προσφέρουν στους επαγγελματίες της αγοράς αποδόσεις της τάξης του 10-15% σε δύο με τρεις συνεδριάσεις.

Στο παρακάτω γράφημα 5ετίος παρουσιάζεται η πορεία του Γενικού Δείκτη (ΧΑΑ) από τον Απρίλιο του 2007 έως και σήμερα (Απρίλιος του 2011).

Hosted by FreeImageHosting.net Free Image Hosting Service

Είναι φανερό ότι η περιοχή 1.350 με 1.400 μονάδες αποτελεί για τον ΓΔ πεδίο σημαντικής αντίστασης από την οποία έχει αντιδράσει ανοδικά πολλές φορές στο παρελθόν. Ίσως αν η περιοχή αυτή επαναπροσεγγιστεί τις επόμενες εβδομάδες να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των αγοραστών και κατά συνέπεια να έχουν αξία ενδεχόμενες επενδυτικές τοποθετήσεις.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΩΝ

 

Οι αναταράξεις στην Λιβύη και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του προβλήματος στο πυρηνικό ατύχημα της Ιαπωνίας ελλοχεύουν σημαντικούς κινδύνους για το μελλοντικό ενεργειακό τοπίο του πλανήτη ενώ παράλληλα αυξάνουν τον παράγοντα κινδύνου (risk premium) σε κάθε χρηματιστηριακή αγορά. Η τιμή του πετρελάιου γίνεται όλο και πιο ακριβή τον τελευταίο καιρό και διαμορφώνεται άνω των 100 δολαρίων / βαρέλι. 

Τα Διεθνή Χρηματιστήρια παραμένουν ψύχραιμα και κινούνται ανοδικά παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Λιβύη και την Ιαπωνία με σκεπτικισμό αλλά και  με διάθεση να αποστασιοποιηθούν. Ο πάντα σημαντικός για όλες τις χρηματαγορές δείκτης Dow Jones των ΗΠΑ έκλεισε την 1η Απριλίου στις 12.376,72 μονάδες πραγματοποιώντας ένα ράλι που τον οδηγεί πολύ κοντά στα υψηλά δύο ετών. Σημειώνεται ότι το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών του Δείκτη Dow Jones  βρίσκεται στις 14.000 μονάδες. Ακολουθεί γράφημα 5 ετών (πηγή: Yahoo Finance).

Chart forDow Jones Industrial Average (^DJI)

 

Διαβάστε ακόμα στο Capital Invest:

Το  χρηματιστηριακό σχόλιο του μήνα Μαρτίου 2011

Οι 10 χρυσοί κανόνες του Χρηματιστηρίου

 
Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα...

 

 

Investment & Technology Solutions 3/4/2011

 


..