Αναλαμβάνεται η πλήρης προετοιμασία επενδυτικών προτάσεων -Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για να λάβετε την προσφορά μας..
 
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΟΥ Χ.Α.Α. ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 10ετίας

 

Η Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται βάσει απόδοσης το 2011 σε μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.  Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ στις 15/2 έκλεισε στις 1.620,59 μονάδες έχοντας πραγματοποιήσει από την αρχή του έτους μια άνοδο της τάξης του 14%. Η άνοδος ξεκίνησε όπως συμβαίνει συνήθως από τον τραπεζικό κλάδο ενώ την σκυτάλη πήρε ο βιομηχανικός κλάδος και ακολούθησε η μικρή κεφαλοποίηση. Ο Γ.Δ. ξεπέρασε πρόσφατα και τις 1.700 μονάδες αλλά υποχώρησε καθώς το spread των Ελληνικών Ομολόγων ανέβηκε ξανά πάνω από τις 800 μονάδες και προσέγγισε τις 850 μονάδες. Παρά την άνοδο από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται ακόμα πολύ κοντά στα χαμηλά 10ετίας όπως παρατηρείται και στο γράφημα από τις αρχές του 2001 που ακολουθεί:

Hosted by FreeImageHosting.net Free Image Hosting Service

Οι τιμές των μετοχών συνεχίζουν να υποαποδίδουν σημαντικά και από τα υψηλά των 52 εβδομάδων, όμως οι βραχυχρόνιοι τεχνικοί δείκτες (ενός μήνα) παραμένουν 'ακριβοί'.

 

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Το αν ο Γενικός Δείκτης τελικά καταφέρει να ξεπεράσει τα ισχυρά εμπόδια των 1.700 και των 1.800 μονάδων ή επιστρέψει στα χαμηλότερα επίπεδα των 1.550 μονάδων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως μακροοικονομικούς. Η πορεία των Δημόσιων Εσόδων και κατ’ επέκταση η πορεία των spread των Ελληνικών Ομολόγων αλλά και η αποφυγή πρόωρων εκλογών θα αποτελέσουν τα σημαντικότερα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν προκειμένου οι τοποθετήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο να συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες.

Οι μεγάλες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις σε συνδυασμό με τις αυξομειώσεις του όγκου συναλλαγών προδικάζουν ένα περιβάλλον επικίνδυνο για το ευρύ επενδυτικό κοινό. Οι θεσμικοί επενδυτές (Αμοιβαία Κεφάλαια, Hedge Funds, Dealing Room Τραπεζών) διαθέτοντας άμεση πληροφόρηση σε μακροοικονομικές εξελίξεις και αξιοποιώντας τεχνικές κάλυψης κινδύνου με χρήση παραγώγων (hedging) κατέχουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι των μικροεπενδυτών.

 

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Είναι καλό να αποφεύγονται κλάδοι και εταιρίες με ισχυρή εξάρτηση σε δανειακά τραπεζικά κεφάλαια καθώς και κλάδοι και εταιρίες με εξάρτηση σε συμβάσεις του Δημοσίου.

Οι εταιρίες με ισχυρά θεμελιώδη, χαμηλό δανεισμό και εξαγωγικό προσανατολισμό θα αποτελέσουν ένα ασφαλές ‘καταφύγιο’ το 2011 για τους επενδυτές, και ενδέχεται να αποδώσουν ικανοποιητικά ακόμα και σε ένα αρνητικό σενάριο για τον Γενικό Δείκτη. Η τοποθέτηση σε εταιρίες που ικανοποιούν τις προαναφερθέντες προδιαγραφές συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Η διασπορά του επενδυτικού χαρτοφυλακίου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Ένα μοιρασμένο portfolio όπου καμία μετοχή δεν συμμετέχει με πάνω από 25% αποδίδει καλύτερα μακροπρόθεσμα από ένα χαρτοφυλάκιο μίας ή δύο μετοχών.

Όσο αφορά τους μικροεπενδυτές συνιστάται η αποφυγή γρήγορων αγοροπωλησιών μετοχών (trading) καθώς αυτόν τον καιρό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμια.

 

 

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα...


Investment & Technology Solutions 15/2/2011

 

 


..