Αναλαμβάνεται η πλήρης προετοιμασία επενδυτικών προτάσεων -Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για να λάβετε την προσφορά μας..
 
Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΤΑ 18,4% ΤΟ 2011 ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

 

Στην Ελλάδα καλλιεργείται η εντύπωση ότι η οικονομική ύφεση της χώρας και γενικότερα της Ευρωζώνης εντάσσεται σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Γεγονός όμως που δεν είναι αλήθεια. Την ίδια στιγμή που η Ευρωζώνη διευρύνει το Έλλειμμα της και το Δημόσιο Χρέος της, ο παγκόσμιος πλούτος αυξάνει κατά 18,4% ή 36 τρις δολάρια μόλις από το 2010. Τα αίτια αυτής της αντίφασης είναι κυρίως στρατηγικά και αφορούν την διαφορά του επιπέδου της ανταγωνιστικότητας της Ευρωζώνης με άλλες σημαντικές οικονομικές ζώνες του πλανήτη. Ο παγκόσμιος πλούτος (μέτρηση νοικοκυριών) ανέρχεται σήμερα σε 231 τρις δολάρια, ενώ σε 195 τρις δολάρια είχε ανέλθει το 2010.

Ακολουθεί μια ανάλυση της έκθεσης της Credit Suisse με τίτλο «Global Wealth Report 2011» που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2011. Τα αποτελέσματα της έκθεσης αφορούν στοιχεία με ημερομηνία στο τέλος του α’ εξαμήνου 2011. 

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ CREDIT SUISSE (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011) ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΛΟΥΤΟ

Συγκριτικά με προηγούμενη έκθεση της Credit Suisse ο παγκόσμιος πλούτος έχει αυξηθεί κατά 36 τρις δολάρια μεταξύ της διετίας 2010-2011 δηλαδή μια αύξηση 18,46%. Πιο συγκεκριμένα ο παγκόσμιος πλούτος ανήλθε στα 231 τρις δολάρια το 2011 όταν το 2010 είχε ανέλθει σε 195 τρις δολάρια. Σημειώνεται ότι η μέτρηση του παγκόσμιου πλούτου στην έκθεση αφορά την μέτρηση του πλούτου των νοικοκυριών (households wealth).  

Σε επίπεδο χωρών, οι χώρες που παρουσίασαν την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση πλούτου, σε σχέση με πέρυσι, είναι οι χώρες: της Νοτίου Αφρικής, της Ινδίας, της Αυστραλίας, της Χιλής και της Σιγκαπούρης.

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Στο γράφημα που ακολουθεί παρουσιάζεται η πυραμίδα του παγκόσμιου πλούτου σήμερα όσον αφορά τους ενήλικες κατοίκους του πλανήτη. Πηγή αποτελεί η έκθεση της Credit Suisse με τίτλο «Global Wealth Report 2011» που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2011.

Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται αυτοί που κατέχουν πλούτο άνω των 100 εκατ. ευρώ, και ανέρχονται στο εντυπωσιακό νούμερο των 29 χιλιάδων ατόμων. Ακολουθούν οι λοιπές εισοδηματικές βαθμιδες. Στον πάτο της πυραμίδας βρίσκονται αυτοί που κατέχουν πλούτο από 1 εκατ. δολάρια έως 5 εκατ. δολάρια και ανέρχονται σήμερα σε 26,7 εκατ. άτομα. Ακολουθεί το σχετικό γράφημα.

Γράφημα: Η κατανομή του παγκόσμιου πλούτου σε μεγάλες εισοδηματικές κατηγορίες το 2011

Πηγή: Credit Suisse (Οκτώβριος 2011)

ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ 10ΕΤΙΑΣ

Από το 2000 έως τον Ιούνιο 2011 η αύξηση του παγκόσμιου πλούτου είναι εντυπωσιακή, και εν μέρει οφείλεται και στην αύξηση του πληθυσμού από 3,6 δις σε 4,5 δις ενήλικες παγκοσμίως. Σε δολαριακές τιμές η αύξηση του παγκόσμιου πλούτου είναι 67% ενώ σε σταθερές τιμές συναλλαγματικών ισοτιμιών η αύξηση ανέρχεται σε 36%. Η διαφορά αυτή οφείλεται στην μεγάλη πτώση (υποτίμηση) του Αμερικάνικου Δολαρίου την τελευταία 10ετία.  

Σήμερα ο μέσος πλούτος ανά ενήλικο κάτοικο της υφηλίου ανέρχεται σε 50.000 δολάρια ΗΠΑ. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ο μέσος πλούτος σήμερα υπολείπεται του μέσου πλούτου του 2007 (προ κρίσης 2008), αλλά το ίδιο δεν συμβαίνει και με τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, που βλέπουν τον πλούτο τους να βρίσκεται σε ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών. Στις χώρες τους G7 ο μέσος πλούτος ανά ενήλικο κάτοικο σήμερα ανέρχεται μεταξύ 200.000 δολαρίων ΗΠΑ και 260.000 δολαρίων ΗΠΑ.

Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΩΣ ΤΟ 2016

Μέχρι το 2016 ο παγκόσμιος πλούτος υπολογίζεται ότι θα έχει αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με σήμερα, και θα έχει ανέλθει στα 345 τρις δολάρια ΗΠΑ από τα 231 τρις δολάρια ΗΠΑ που είναι το 2011. Αντίστοιχα ο πλούτος του μέσου ενήλικα κάτοικο της υφηλίου θα ανέβει στα 70.700 δολάρια ΗΠΑ.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΩΝ ΔΙΕΘΝΩΣ (ΣΕ $US) ΤΟ 2011 ΚΑΙ ΤΟ 2016

Ο αριθμός αυτών που κατέχουν πλούτο άνω του ενός (1) εκατομμυρίου δολαρίων συνολικά αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά από το 2011 στο 2016. Οι εκατομμυριούχοι (σε δολάρια ΗΠΑ) ανέρχονται σήμερα σε 30 εκατομμύρια άτομα ενώ σε 47 εκατομμύρια άτομα θα ανέλθουν το 2016. Η αναμενόμενη αύξηση των εκατομμυριούχων στην Κίνα είναι σίγουρα εντυπωσιακή καθώς από 1 εκατ. άτομα το 2011 αναμένεται να προσεγγίσουν τα 2,4 εκατ. άτομα το 2016.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΣΤΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΜΑΡΕΙΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ

Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της Ευρωζώνης καταγράφεται στα αυξανόμενα ελλείμματα και στην διεύρυνση του χρέους των χωρών μελών της. Το βασικότερο αίτιο της έλλειψης ανταγωνιστικότητας της ζώνης του ευρώ είναι η έλλειψη συλλογικότητας σε επίπεδο λήψης σημαντικών οικονομικών αποφάσεων. Αποφάσεων με γνώμονα το Κοινοτικό συμφέρον και όχι το Εθνικό συμφέρον κάθε χώρας ξεχωριστά. Η κυριαρχία της Γερμανικής Οικονομίας στην ζώνη του ευρώ επιβάλει πολιτικές που για τις περισσότερες χώρες σημαίνουν την μακροχρόνια μείωση της ανταγωνιστικότητας τους, όπως η πολιτική του σκληρού ευρώ που αναλύεται παρακάτω.

Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΛΑΘΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟΥ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ

Η πολιτική του σκληρού (υπερτιμημένου) ευρώ της ΕΚΤ λαμβάνει χώρα όταν οι ΗΠΑ και η Κίνα συνεχίζουν να βρίσκονται στα όρια σφοδρού εμπορικού πολέμου με τρόπαιο το ποιος θα υποτιμήσει το νόμισμα του περισσότερο. Κατάσταση που ευνοεί την Γερμανική Οικονομία και μόνο, καθώς το είδος των εξαγωγών της είναι ανελαστικό στο ακριβό ευρώ. Οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης παρακολουθούν την ανταγωνιστικότητα τους να μειώνεται -την ώρα που η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με το σκληρό ευρώ κυνηγά ακόμα το ‘φάντασμα’ του υψηλού πληθωρισμού. Επικεντρώνει τις προσπάθειες της στην συγκράτηση του πληθωρισμού όταν το οφθαλμοφανές πρόβλημα της είναι η αυξανόμενη ανεργία και συνεπώς η χαμηλή εσωτερική ζήτηση. 

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ 10ΕΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ

Παρακάτω παρουσιάζεται μια γραφική παράσταση που τεκμηριώνει με τον καλύτερο τρόπο την διαφορά ανταγωνιστικότητας που περιγράφηκε πριν. Τα στοιχεία αφορούν το ύψος των ετήσιων ελλειμμάτων των κρατών της Ευρωζώνης από το 1998, δηλαδή λίγο πριν εισαχθεί το ευρώ, έως και το 2011. Με κόκκινο χρώμα εμφανίζεται η Γερμανία, με μαύρο χρώμα οι τέσσερις χώρες του Νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) και με γκρι χρώμα οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Σημειώνεται ότι πηγή για το γράφημα είναι η έκθεση της HSBC Global Research (δημοσιεύτηκε στις 17/10/2011), είναι χαρακτηριστικό ότι το γράφημα τιτλοφορείται ως «Germany's rising trade surplus funded deficits elsewhere». 

Γράφημα: Τα ελλείμματα του Νότου σχηματίζουν συμμετρικά πλεονάσματα στην Γερμανία (οι τιμές σε δις ευρώ) 

Sample picture

Πηγή: HSBC Global Research (Οκτώβριος 2011)

Είναι εμφανές ότι από τότε που ξεκίνησε να διαπραγματεύεται το ευρώ παρατηρείται μια αντίρροπη κίνηση μεταξύ των πλεονασμάτων της Γερμανίας και των ελλειμμάτων των χωρών του νότου. Εντυπωσιακό στοιχείο είναι η αντίρροπη συμμετρία που παρατηρείται. Οι χώρες του Νότου έχοντας να ανταγωνιστούν κυρίως της χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας έγιναν πολύ πιο ευάλωτες στην πολιτική του σκληρού ευρώ της ΕΚΤ. Οι χώρες της Ασίας σήμερα υπερτερούν αυτών της Ευρωζώνης με πάρα πολλούς τρόπους: όπως σε χαμηλότερο κόστος εργασίας και σε χαμηλότερους φόρους. Το επιπλέον στρατηγικό πλεονέκτημα που αποκτούν όταν εξάγουν σε σκληρό ευρώ γέρνει καθοριστικά την πλάστιγγα υπέρ τους. Ο Ευρωπαϊκός Νότος είναι αβοήθητος και εκτός των άλλων έχει να αντιμετωπίσει και την μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης λόγω  της ύφεσης.

Η ύπαρξη του Ευρώ έχει μεγάλη αξία για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, -αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμβιβαστούμε στην πολιτική του σκληρού ευρώ που σκοτώνει την ανταγωνιστικότητα του Νότου της Ευρωζώνης και αργά η γρήγορα θα κτυπήσει και την πόρτα της Γερμανίας. Οι Κινέζοι ακόμα δεν μπορούν να κατασκευάζουν τις (υψηλής-τεχνογνωσίας) μηχανές των Γερμανών, κάποτε στο μέλλον όμως θα μάθουν να τις φτιάχνουν. Τότε η Γερμανία θα αλλάξει στάση και σίγουρα η πολιτική του σκληρού ευρώ θα εγκαταλειφθεί από την ΕΚΤ. Θα έχει όμως χαθεί πολύτιμος χρόνος, και η προσαρμογή της Ευρώπης στην νέα τάξη πραγμάτων των αγορών θα είναι πιο δύσκολη.  

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ από την αρχή της ύφεσης το 2008 είχαν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο οικονομικό πρόβλημα. Αρχικά κατάφεραν να εξάγουν την κρίση στον υπόλοιπο κόσμο μειώνοντας έτσι τις επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά. Αργότερα και μέχρι σήμερα εφαρμόζουν στην οικονομία τους σημαντικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο ώστε να ελιχθούν δημοσιονομικά. Παράλληλα διατηρούν το Δολάριο υποτιμημένο έναντι του ευρώ, τονώνοντας έτσι τις εξαγωγές τους και συγκρατώντας την ανεργία. Ασφαλώς τα ελλείμματα και το Δημόσιο Χρέος των ΗΠΑ είναι υψηλά όπως υψηλά είναι και τα εμπορικά ελλείμματα, ειδικά με την Κίνα. Στο τέλος της ημέρας όμως η άμεση αντίδραση στο πρόβλημα και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα της κρίσης φέρνει τις ΗΠΑ σε πλεονεκτική θέση έναντι της Ευρώπης.

 

Γιώργος Πρωτονοτάριος 

 

 

Περισσότερα στο Capitalinvest.gr:

 Έρευνες και μελέτες

 Ιδέες για Εναλλακτικές Επενδύσεις και Επενδυτικές Ιδέες

 Εκθέσεις Διεθνών Οίκων

 

 

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα...

 

 

 

Investment & Technology Solutions 27/10/2011

Απαγορεύεται η ολική αναδημοσίευση, ή μερική αντιγραφή κειμένων και γενικότερα πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του ιστοχώρου capitalinvest χωρίς την σχετική άδεια.


..